Delite:

Zadne par dni je bwo res burnh, tko da je biu tole, kr boste prebral spodej, u bistvu res en relativn mirn dan za reševalce na Gorenskm. Žow je tut dons zravn ena tragična novica, ampak … tko pač je. Spet seveda ni šwo niti brez dimniškh požarov, ampak … še kšn mesc, dva, pau tut to miniu. Pejmo kr pogledat kwaj dogajal …

Že koj u sedmh zutrej je gorew u taprumu rajfnku. In to v Brodeh. Tiste kraje majo na čez škofjelošk gasilc, tko da so pač oni zdrvel ke in vse skp pogasil. Poj pa slediw ustaljen postopk, po kermu itak morjo ponucat evrovizijsko  … pardon … termovizijsko kamero, zadeve ornk pregledat in lastniku rajfnka prepovedat, dab še kej roštiljow dokler uzga skp na pregleda un, zarad kerga se za knofe držemo.

Tragičn sej končow dogodk na Valvazorju. Sred dneva je gor enga planinca zaslabiw. Po hitrmu postopku so ke pršibal gorsk reševalci z Radolce skp z dežurno helikoptrsko enoto z Brnika in probal nesrečnežu pomagat, ampak … se žow ni več dal  😥 S helikopterjam so ga pol prepelal na letališe v Lescah, tm so ga pa prevzel najprej reševalci od nujne medicinske pomoči z Radolce, popa pač pogrebna služba. Omenmo še, da so pomoč pr prevažanu gorskh reševalcev nudl prostovoln gasilci z Lesc. Aja, pa še ta opomba: ker uradn poročiw govori o osebi, pač mi nawemo kerga spola je nesrečni / nesrečna biw. Izrekamo pa iskren sožalje prizadetim.

U pol peth popone sej u Zgornh Jaršah u občin Domžale zravn želežnce naredu ogn u kupu smeti. Zravn je bla suha trava in sej valda vse skp razširl, tko da so mogl na kp prletet gasilci s prostovolnga drušva Jarše – Rodica, pomagal so jim pa tut s Centra za zaščito in rešwane z Domžal. Al je blo pa obratn, nawemo. U glavnm, useh 60 kvadratov (pa tut en trikotnik) ogna so pogasil in je bwo poj gmh.

Tkok smo začel, mormo žow tut končat. Ob osmh zvečer se je u enmu rajfnku vnel še v Stahovic. Če kdo nawe, toj u občin Kamnk. Postopk zdej že na pamet poznate: ke so prjurišal prostovoln gasilc s Kamnka in Kamnške Bistrce, vse skp pogasil in uporabl uno … vizijsko kamero. Pa verjetn so prepovedal pečenje …

Toj blo pa tut to.

———-

Prevod

Ob 6.59 je v Brodeh, občina Škofja Loka, zagorelo v dimniku. Gasilci PGD Škofja Loka so požar
pogasili, očistili in pregledali dimno tuljavo s termovizijsko kamero ter prepovedali kurjenje do
prihoda dimnikarja.

Ob 12.40 je v Valvazorjevem domu, občina Žirovnica, osebo obšla slabost. Gorski reševali GRS
Radovljica in dežurna ekipa HNMP Brnik so oboleli osebi na kraju nudili prvo pomoč, vendar je
bilo oživljanje žal neuspešno. Posadka helikopterja Slovenske vojske je skupaj z dežurno ekipo
HNMP na Brniku preminulo osebo s helikopterjem prepeljala do letališča v Lescah, kjer so je
prevzeli reševalci NMP Radovljica in pogrebna služba. Gasilci PGD Lesce so nudili pomoč pri
prevozu gorskih reševalcev GRS Radovljica.

Ob 16.32 je v Zgornjih Jaršah, občina Domžale, ob železniški progi gorel kup smeti in suha
trava. Požar na površini okoli 60 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Jarše-Rodica in
CZR Domžale.

Ob 20.00 so v naselju Stahovica, občina Kamnik, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta.
Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Kamniška Bistrica, ki so na kraju zavarovali ostrešje pred
vžigom, iznesli goreč material iz peči, zaprli dovod zraka in pregledali okolico s termovizijsko
kamero.

Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK

Delite:
Advertisements