web analytics
27. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Zoran Janković in Muzej lepih spominov

Za pločevinastimi vrati neke garaže v novosadskem naselju Liman je gospod z zanimivim imenom Zoran Janković ustvaril pravi pravcati muzej, v katerem je moč najti zapuščino z artefakti iz dobe, ko je Jugoslavija obstajala kot država.

Vsak jugo-nostalgik, pa tudi ostali, ki so se rodili v zdaj že skorajda trideset let nekdanji državi na teh območjih, bo v omenjenih garaži gotovo našel nekaj, kar bo osvežilo spomin in ga vrnilo v neko obdobje. Vrata tega “muzeja” se ne odpirajo pogosto, ob posebnih priložnostih pa lastnik vsem radovednežem da na ogled zakladnico spominov iz nekdanje Jugoslavije.

V prostoru deluje Združenje Zgodovinski muzej Jugoslavije. Združenje je bilo ustanovljeno pred tremi leti, sodelujoči pa zbirajo predmete, ki so bili proizvedeni in uporabljeni v času obstoja bodisi Kraljevine Jugoslavije ali pa socialistične Jugoslavije. Za zdaj je moč v muzeju najti več kot 3000 eksponatov z različnih področij življenja in dela, od katerih so nekateri razstavljeni tukaj, ostali pa so zaradi pomanjkanja prostora v drugem depoju, ki ga še ni možno videti. Prizadevamo si zagotoviti večji prostor, kjer bodo vsi eksponati drug ob drugem in kjer bo razstava dobila novo dimenzijo,

je v intervjuju za Anadolu Agency (AA) povedal Zoran Janković, ustanovitelj in kustos tega nenavadnega muzeja.

Predmeti s Titovega Galeba

V aktivnem delu muzeja, ki je dostopen obiskovalcem, je vidnih približno 1.000 eksponatov.

Poskušal sem zbirati predmete z več področij življenja in dela v Jugoslaviji, v različnih obdobjih njenega obstoja. Tu lahko najdemo predmete, povezane z industrijsko embalažo, železnicami, pošto, založništvom, avtomobilizmom, bančništvom in še več,

navaja Janković.

Zoran je že od otroštva čutil naklonjenost do zbiranja različnih predmetov. Najprej so bile to seveda otroške igrače, nekoliko kasneje vina in razna arhivska gradiva, pozneje pa je vse preraslo v tisto, kar si obiskovalci dandanes ob posebnih priložnostih lahko ogledajo v eni od pločevinastih garaž že nekaj let zapored.

Janković priznava, da se je odločil, da bo predmete iz obdobja Jugoslavije zbiral iz nostalgije, vendar navaja, da že dolgo preučuje pojav embalaže, ki je eden od pojavov človeške civilizacije. Kot pojasnjuje, je skozi embalažo mogoče ogromno izvedeti o družbi, v kateri je bila ustvarjena, njenem avtorju in celo družbenih odnosih.

Zbiratelj navaja, da eksponate pridobiva na različne načine, od kleti in podstrešij, pa s pomočjo interneta, velik del artefaktov pa je podedoval kar od svoje družine. Na pripombo, da je nekoliko netipično, da je tako dragocena in bogata zbirka razstavljena kar v garaži, Zoran odgovarja, da upa, da bo v bližnji prihodnosti zagotovil prostor, kjer bodo lahko razstavljeni vsi eksponati drug ob drugem, saj bo tako zgodbo o začetku nastanka Jugoslavije do njenega konca moč videti na enem mestu.

Namen razstave je z razstavnimi eksponati, ki jih vidite tukaj, povprečnemu obiskovalcu prikazati način življenja navadnih ljudi v obeh obdobjih – v Kraljevini in socialistični Jugoslaviji. To so eksponati, ki so bili včasih prisotni v skoraj vsakem gospodinjstvu, s prihodom novih časov pa so se postopno počasi umaknili. Nekateri so bili uničeni, drugi pa so izginili ali pa so zdaj redkost. Zato jih na tem mestu razstavljamo, s tem pa pri marsikom prebujamo nekaj lepih čustev in spominov. Pogosto lahko opazim zanimive reakcije in nemalokrat tudi zelo čustvene, še posebej ob t.i. Noči muzejev, ko se tukaj zbere na stotine ljudi,

razlaga Zoran Janković.

Med bisere te razstave lastnik šteje predmete s Titove ladje Galeb in primerke še vedno polne embalaže iz socialističnega obdobja. Na voljo so tudi Elanove smuči iz prve povojne serije, pa tudi tiskani oglas za tedaj slovito znamko smuči, s katero sta mladi Bojan Križaj in svetovni prvak Šved Ingemar Stenmark, pokorila konkurenco na mnogo svetovnih smučiščih.

Od grbov do old-timerjev

Kot spremljevalno razstavo je Zoran Janković na ogled postavil serijo starodobnikov, izjemno dobro ohranjenih štirikolesnikov iz obdobja SFRJ, vključno z njegovim lastnim fičkom, ki je videti, kot da je pravkar prišel iz tovarne avtomobilov in s katerim je doslej že križaril po številnih državah, v katerih sodeluje na raznih razstavah starodobnih vozil.

Kamorkoli se obrne pogled obiskovalca, ta zagotovo odkrije nekaj, kar pritegne njegovo pozornost; še posebej, če mu spomin seže v čas SFRJ ali nemara celo tiste še starejše Jugoslavije. Seveda taka razstava ne bi bila popolna brez Titove slike; tista maršalova, ki jo Zoran razstavlja, pa je bila z ogromnim okvirom vred rešena naravnost s smetišča.

Zbirka, ki ohranja spomin na neko relativno veliko in pomembno državo, vključuje tudi dva grba Jugoslavije – prvega s petimi baklami, kakršnega so sprejeli v Jajcu na II. zasedanju AVNOJ-a 29. novembra 1943 in ki je simboliziral bratstvo in enotnost petih ljudstev, pa tudi zadnjega veljavnega s šestimi baklami, saj je bila še ena dodana za Bosno in Hercegovino –  le-ta je bil aktualen do tragičnega razpada Jugoslavije.

Ne gre za muzej, ki bi slavil kakršnokoli ideologijo. Gre za muzej spominov na neki obdobji, poln nostalgije in zgodb, ki počasi tonejo v pozabo. Gre za muzej, kjer se vsakdo lahko najde kaj zanimivega zase, ne glede na to, kateri generaciji pripada,

ob koncu pove Zoran Janković.

OPOMBA: tekst in fotografije povzete in prirejene po članku: KLIK

(Visited 1 times, 1 visits today)