ZMAGOVALKA Evropskega tedna mobilnosti - Občina Medvode - Gorenjska-online.com
29 oktobra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

ZMAGOVALKA Evropskega tedna mobilnosti – Občina Medvode

Včeraj so se v Medvodah razveselili novice, da je bila Občina Medvode izbrana kot zmagovalna in najbolj aktivna občina v letošnjem Evropskem tednu mobilnosti. Sodelovalo je 79 občin, ki so kljub spremenjenim razmeram izvedle zanimiv program. Podelitev nazivov in zahval je Ministrstvo za infrastrukturo danes izvedlo prek videokonference.

 

Evropski teden mobilnosti (ETM) je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju trajnostne mobilnosti. Med 16. in 22. septembrom je v pobudi, ki jo usklajuje Ministrstvo za infrastrukturo, sodelovalo 79 občin, med njimi so štiri sodelovale prvič. Na včerajšnjem zaključnem srečanju koordinatorjev so razglasili zmagovalni in najbolj aktivni občini. Zmagovalki letošnjega ETM sta Mestna občina Nova Gorica in Občina Medvode. Posebna priznanja pa so prejele še občine Novo mesto, Maribor, Koper, Brežice in Vipava.

Med 16. in 22. septembrom so občine in druge ustanove v letošnjih spremenjenih razmerah spodbujale občane k aktivni mobilnosti pod sloganom Izberi čistejši način prevoza! Številne občine so program prilagodile razmeram, zato so spodbujanje trajnostne mobilnosti (hoje, kolesarjenja in uporabe javnega prevoza) izvajale v manjših skupinah z manj udeleženci. Skoraj polovica občin je uspešno izvedla trajne ukrepe na področju trajnostne mobilnosti, med katerimi so bili postavitev novih pločnikov in smerokazov za pešpoti do šole, infrastruktura za kolesarje, uvedba izposoje koles, ureditev kolesarnic in avtobusnih postajališč ter številni drugi ukrepi.

Na današnjem virtualnem sestanku lokalnih in regionalnih koordinatorjev ETM smo razglasili zmagovalni občini ter podelili priznanja sodelujočim. Izbor pripravljamo v dveh kategorijah, in sicer med mestnimi in nemestnimi občinami. Najbolj sta nas prepričali Mestna občina Nova Gorica in Občina Medvode. Nova Gorica je ena od sedmih občin, ki v ETM sodeluje že 19. leto zapored in je hkrati ena bolj dejavnih občin pri celostnem prometnem načrtovanju. Leta 2020 so imeli ambiciozen program promocije trajnostne mobilnosti in izvajanja trajnih ukrepov. V Medvodah so dolgoročno poskrbeli za trajnostno mobilnost v sodelovanju z osnovnimi šolami, poskrbeli pa so tudi za vključitev lokalnega gospodarstva,
je ob tem včeraj povedala nacionalna koordinatorica ETM mag. Polona Demšar Mitrovič.
Lokalni koordinator Gregor Rozman je po podelitvi strnil svoje misli: 

Čeprav so razmere narekovale, da moramo letos teden mobilnosti izvesti v omejitvah, smo vseeno izpeljali vse manjše prireditve. Ponovno smo hodili, kolesarili, se rekreirali na prostem in v manjših skupinah, upoštevajoč veljavna priporočila. Potekali so tudi nekateri novi projekti, ki niso vsebovali druženj večjega števila ljudi, prav ti projekti pa so naredili naš, Medvoški teden mobilnosti, prav tako bogat, kot so bili prejšnji. Če smo se lani dva dni v velikem številu obiskovalcev in družbi Biciklatorija družili v projektu Cestišče igrišče ter pekli palačinke, smo letos ta projekt zaradi previdnosti morali nadomestiti z razstavo Sniških gar in poskrbeli za drugačno, bolj nadzirano druženje dogajanja željnih obiskovalcev v novem čudovitem urbanem središču s parkom, tržnico in večnamensko ploščadjo. Ob tej priložnosti posebna zahvala vaščanom Senice, ki so prispevali razstavna vozila trajnostne mobilnosti iz naše preteklosti. Ponovno smo izvedli grafitiranje ter za dolga leta pustili sporočilo trajnostne mobilnosti; slikarja sta naslikala opozorilo planeta, ki prihaja naravnost iz prihodnosti. Njuna umetniška ustvarjalna sporočilnost pod nekakšno težo virusne grožnje človeštvu ta trenutek ne bi mogla biti sodobnejša. Letos smo prvič po pravnih osebah v lokalni skupnosti oglaševali tudi pobudo Pripelji srečo v službo, ki nagovarja uslužbence, da se v službo podajo s kolesom. Organizirana je bila tudi videokonferenca Prvi zeleni koraki, ki z izjemno bogato vsebino ni presenetila le učencev ter učiteljev. Posebej bogat je bil tudi Pešbus, ki se ga je prvič udeležilo oseminpetdeset otrok. Dejavnosti in zaslužne zanje bi lahko še našteval. Vse navedeno v nas spodbuja upanje, da smo se ljudje sposobni prilagoditi spremenjenim razmeram in še vedno poskrbeti za svoje zdravje, varno druženje in čistejše okolje, predvsem pa ostati optimistični.

Odgovorni v Občini Medvode so ob tem izrazili zahvalo omenjenemu lokalnemu koordinatorju Evropskega tedna mobilnosti v Medvodah in vsem prostovoljcem, društvom in javnim zavodom, ki vsako leto pomagajo sooblikovati program Evropskega tedna mobilnosti v občini. Veselijo se že nadaljnjega sodelovanja s ciljem spreminjanja potovalnih navad občanov, hkrati pa že zdaj vabijo, da se občani projektu pridružijo prihodnje leto, ko bo v Medvodah na vrsti že 5. Evropski teden mobilnosti.

Vir: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

1 min read
5 min read