web analytics
28. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

ZLOVENCEM se je dokončno zmešalo! Snelo! Utrgalo …

Pišem: Marko LUKAN

Zlovencem se nam je dokončno zmešalo. Ma vraga, taki smo bili že prej; edina razlika je, da zdaj svojo norost na družabnih omrežjih lahko postavimo na ogled vsem. Tako, evo, tudi jaz.

Berem o neki dijakinji, ki se ni pustila ustrahovati (prestrašenemu) šoferju in nase niželela natakniti nagobčnika. Ker – kaj pa je, če ne prestrašen? Pri tem popolnoma nobene vloge ne igra, česa se dotični šofer boji – morda je to virus, morda samo izguba svoje ničvredne službe, inšpekcije, kazni, avtoritete, policije, božje kazni … prav nič ni pomembno pred čim je prestrašen ta človek. Prestrašen je! In je seveda klical policijo, da je postopala “v skladu z navodili”, zvlekla dijakinjo z avtobusa in jo vklenila.

Jasno, družabna omrežja so danes polna prepirov modrih Zlovencev, vse v klasičnem razmerju 50-50. Eni s(m)o zgroženi nad ravnanjem šoferja in policije, drugi bi dijakinji primazali še kako okrog ušes, ker se je vedla nesramno, se upirala in menda celo vpila. Vpila, si morate misliti!?! Pravil si nismo izmislili sami, pravijo zagovorniki šoferja in policije, gotovo imajo nek smisel. Mi vsega ne vemo, nismo strokovnjaki, ta virus je nevaren. Treba je misliti na starejše, tako vpijejo zagovorniki korona fašizma. Saj je samo maska, pravijo. Saj spodnje perilo tudi nosiš, pa nič ne vpiješ, da so ti kršene kake pravice, pribijejo …

Se samo meni zdi, da se ob vsej tej pro/contra debati nihče več ne osredotoča na nesmiselnost ukrepov? Vsak dan na plano prihajajo novi in novi dokazi, da t.i. elita ukrepov, ki jih predpisuje, sama ne upošteva. Ljudstvo naj jih pa? Glejte, dragi moji: virus seveda obstaja. Nihče ga ne zanika. Da pa ni ravno pandemičen, je pa tudi že jasno. Če mislimo zdaj težit’ vsakomur, ki se ne ukloni “navodilom” o nošenju maske, potem imamo nekateri drugi vso pravico, da v trgovinah težimo kupcem in nemara celo s polic pomečemo, pomendramo in zažgemo vso nesnago, ki jo korporacije postavljajo tjakaj in označujejo kot prehrambne artikle. Imamo pravico, da razbijemo ves alkohol, ki je na voljo v prosti prodaji. Imamo pravico, da zamorimo vsakomur, ki ga vidimo s cigareto, pa morda z burgerjem in coca-colo, ker … ker vse te reči dokazano škodujejo zdravju. Od njih dokazano umre več ljudi, kot za “smrtonosno corono”. Saj bodo vsi tisti, ki se jim zamašijo žile zaradi nezdravega načina življenja, vsi tisti, ki fašejo raka zaradi kemikalij v “hrani” in podobno … ja obremenili naš zdravstveni sistem!?! Bolnice bodo polne, sistem ne bo zdržal! Kajne?

A to pa ne, bodo rekli zagovorniki covidiozitma. Ne moreš mešati jabolk in hrušk … Ampak – obe strani, tako zagovorniki ukrepov, kot tisti, ki v njih prepoznavaj(m)o nesmisle, se soočamo s podobno dilemo – kako prepričati prepričane?

Pustimo to nerazrešljivo vprašanje ob strani. Zapišimo raje kako o – v zadnjih mesecih razvpitem – Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ste morda opazili, da so bili z vodstvenih položajev (pa ne samo na NIJZ) odstranjeni vsi, ki se s straho-propagando ne strinjajo in je javno ne podpirajo? Zakaj določeni verjamete vsemu, kar pride od ondot? Zakaj verjamete kocinastim zlikovcem, ki dokazano sami ne spoštujejo pravil, ki jih zapovedujejo drugim, če njihovih – praviloma – nesmiselnosti in nedoslednosti niti ne omenjamo. Ja, ampak to je Nacionalni inštitut … boste rekli. Pa kaj, če je? A to pomeni, da imajo pravico določati “priporočila”, ki so nad zakoni v tej državi?

Veste, kaj je Inštitut? Inštitut je pač le ena izmed organizacijskih oblik, ki naj bi načeloma služila opravljanju nepridobitne dejavnosti, čeprav se ob opazovanju početja NIJZ-ja človek vpraša, če je v spregi z orožarsko-respiratorno-maskarskim vrhom države, ki je vodstvo NIJZ-ja po politični liniji nastavil, to sploh res. Pa še ena malenkost – Nacionalni inštitut je ravno toliko nacionalen, kolikor je narodova Narodna banka Slovenije. Inštitut, ki je sicer po svoji osnovni obliki čisto navaden zavod, lahko ustanovimo mi, vi, kdorkoli … če seveda zadosti predpisanim pogojem. Pogosto se pojavijo dileme med ustanavljanjem društev ali zavodov, pa jih ob tej priložnosti pokažimo tule:

Nekoliko smo zašli, res je. Ostanimo pri zavodu … pardon, nacionalnem inštitutu. Pa saj je vendar Nacionalni, bodo rekli zagovorniki covidiotizma. To pa že mora nekaj pomeniti. Niso kar brez pomena njihovi “strokovnjaki” na televiziji … Ampak … mar vas ob pogledu na Beovićko (narod ji v pogovorih pravi tudi beopička) in ob pogledu na 120 kil žive teže nekoga drugega, o katerem gre glas, da je “uradni” diler metadona in nima ravno najboljših higienskih navad (poznamo pričevanja uporabnikov njegovih storitev) – ne zazvonijo vsi alarmi? Tak človek bo nam predpisoval zdravo življenje? No, ko smo pa že ravno pri tem – je v pol leta te norosti že kdo po televiziji slišal kak koristen nasvet, ali je vsakodnevno podvržen le in izključno zastraševanju?

Prav v tem je catch – zastrašiti narod, ga narediti pohlevnega. Vedno, v vsaki situaciji, se bo v skupini ljudi našlo nekaj takih, ki bodo zares prestrašeni, pa kopica takih, ki bodo pridno upognili glave, nekaj takih, ki se bodo potuhnili in čakali, kaj se bo iz vsega skupaj izcimilo in nekaj tistih, ki ne požrejo prav vsakega dreka, ki ga – ovitega v čudovit ovoj – s TV ekranov servirajo moderni prestraševalci. Ob tem nam pade na pamet tudi dejstvo, da je (recimo) katoliška vera utemeljena prav na strahu, ki ga sistematično vgrajuje v svoje ovčice. In ko je prastrah enkrat tam, ko je zavedanje greha del človeka, ga nihče več ne spravi stran. Nič drugače ni s korono. Spodleteli so poskusi zastraševanja s SARS-om, ebolo, ptičjo gripo in kravjo norostjo, pa migranti, ki bodo uničili našo civilizcijo … ampak klice so se pa očitno dobro prijele.

Veste kaj, dragi bralci? Lahko se prepiramo na socialnih omrežjih. Lahko modrujemo naprej in nazaj (velja tudi zame, pisca teh vrstic), ampak očitno kruta realnost postaja, da se je strah v naša življenja priplazil do te mere, da nam lahko sika in določa meje svobode prav vsak, od navadnega šoferja dalje. Trenutno so “problematični” tisti, ki ne želijo nositi navadnih, jebenih, dokazano nekoristnih mask. Kakšen halo bo šele nastal, ko se pojavi cepivo in “priporočilo” o cepljenju? Bodo necepljeni morali nositi javno vidne oznake? Se bodo morali umikati “navadnim” (poslušnim, cepljenim …) ljudem? Bodo morali gledati v tla v upanju, da jih nihče ne bo nahrulil, popljuval in pretepel? Če to ni definicija nacizma, potem res ne vem, kaj razumem narobe. Ljudje, zbudite se, otroke so nam začeli vleči z avtobusov!

Za konec pa le še moje vprašanje, naslovljeno imenovanim. Kdo od avtoritet, ki bi jih normalna družba morala imeti, se bo prvi javno postavil po robu tej norosti? Politika ne, ta očitno vso zadevo s pridom podpihuje. Vojska vemo, da se ne bo, nanjo ne gre računati, čeprav so se v posameznih obdobjih zgodovine, ko je situacije v določenih družbah res vzel vrag, tudi vojaki znali postaviti. Policija glasu ne bo dvignila, je le polna frustrirancev, ki zdaj dobivajo uradno požegnano možnost, da se izživljajo. Se ne strinjate? Saj v sebi intimno veste, da je v resnici tako. Sodstvo se ne bo dvignilo, saj to – na podlagi 30-letnih izkušenj v “samostojni” državi to lahko trdimo – lovi le kurje tatove, kriminalcev iz vrhov politike (vseh barv) pa si ne upa dotakniti. Učitelji se ne bodo, saj očitno vneto (nekateri bolj, drugi manj) sodelujejo v tem korona-fašizmu. In nazadnje od avtoritet, na katerih bi naj slonela neka družba, ostanejo le še zdravniki. Z njimi pa vidimo, kako je … nekdanjo prisego Hipokratu je zamenjalo udinjanje Hipokritu. Nekaj tistih glasov, ki so javno izrazili pomisleke, nad celotnim covidiotizmom, je bilo močno diskreditiranih, ostali pa so oportuno tiho. In tu dodajamo tisto krilatico, ki jo uporabimo večkrat: jebeš državo, v kateri sodnik, policaj, dohtar in učitelj nimajo nobene moralne avtoritete več. In pri nas je pač nimajo …

Kar pa se tiče zavoda … pardon … inštituta … morda pa se pisec teh vrstic odločim in ustanovim Inštitut za zdravo pamet. Pardon, Nacionalni inštitut za zdravo pamet (NIZaP). Potem bom pa izdal nekaj navodil in priporočil in pričakoval, da jih bodo upoštevali vsi, od navadnih prestrašenih šoferjev, do ubogljivih policistov in vsakega povsem navadnega in bogaboječega … pardon … virusboječega državljana. Sicer pa – moj predlog, ki ga podkrepim s fotografijo: če vas že silijo nositi maske, ki vam prekrivajo usta in nos, je spodaj moj primer:

A veste, če se oblast s svojimi ukrepi lahko norčuje z nami, si pa nekaj enakega odnosa lahko privoščimo tudi mi. Potem pa spet ne bo prav, mar ne?

OPOMBA: stališča zapisana v članku so plod razmišljanj avtorja. Ni treba, da se z njimi strinjate in tudi ne trdim, da so edina zveličavna, dovoljeno pa je o njih razmišljati. Če vas iritirajo, povejte. In če so vam po kakem naključju všeč, članek delite …

(Visited 6 times, 1 visits today)