web analytics
21. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

ZGODBA O MALEM MODREM PRAŠIČKU – zgodilo se je na današnji dan

Jim Morrison je ena od najbolj mitologiziranih in romantiziranih osebnosti v zgodovini rocka. Globoko zasidrana anti-avtoritarna notranjost njegove duše ga je večkrat spravljala v težave in menda je frontman skupine The Doors prvi rock zvezdnik, ki je bil aretiran na odru – kolikor vemo.

Zgodilo se je na današnji dan (9. decembra) leta 1967 v New Havenu v zvezni državi Connecticut, ZDA, kjer je skupia imela koncert. V zaodrju si je Morrison z 18-letno oboževalko pod prho privošil spolni odnos, kakor je kasneje pripovedoval danes že pokojni klaviaturist skupine Ray Manzarek. Lokalni policist, ki je varoval skupino je Morrisona pozval, naj nemudoma z dekletom zapustita območje, Morrison pa naj bi odgovoril (nekoliko prirejeno zaradi prevoda): “Vtakni si ga nekam.” Policist je nato pevcu zagrozil s plinskim razpršilom in opozoril: “Zadnja priložnost.” Morrison pa je nemudoma “ustrelil”: “Zadnja priložnost, da si jo nekam vtakneš.”  Za kljubovanje si je Morrison “prislužil” obraz poln plina.

Ko je manager policistu povedal, da je pravkar posprejal pevca skupine, ki ga je najela za varovanje, se je uniformirani mož za incident opravičil in priznal, da Morrisona ni prepoznal. Ampak potem je vse skupaj to izpadlo tako, kakor bi policist dejal: “V redu, če si slaven, te ne bi smel posprejati,” je pozneje dejal Manzarek. “Če si pa samo en navaden državljan, ki se zabava, boš pa imel obraz poln plina. Zato smo si tedaj vsi mislili –  človek, to ne sme delovati na tak način!

Koncert se je začel z zamudo, saj je Morrison potreboval kar nekaj časa, da si je opomogel. Ko je skupina končno prišla na oder, je jezni pevec izkoristil priložnost, da pove nekaj krepkih na račun policije. Med izvajanjem pesmi “Back Door Man” je Morrison občinstvu pripovedoval o svoji izkušnji iz zaiodrja in pripoved začinil s ploho kletvic. Poleg tega je v mikrofon kričal: “Ves jebeni svet me sovraži!” Z odra se je nato posmehoval policiji, policista, ki ga je nadlegoval, pa je imenoval mali modri moški v malem modrem klobuku, rekel pa mu je tudi mali modri prašiček.

Ko pa je bil že ravno v elementu, je Morrison v mikrofon dejal tudi: “Prav takšen človek sem, kot vi – če je to storil meni, bo storil tudi vam.” Policija se je na dogajanje odzvala tako, da je vdrla na oder in prekinila koncert. Morrisonu so odvzeli prostost in povzročili izgrede, ko je jezna in razočarana množica odšla na ulice New Havena, kar je privedlo do 13 dodatnih aretacij.

Morrison je bil obtožen spodbujanja neredov, nedostojnosti in nespodobnega obnašanja v javnosti. Kasneje je bil oproščen obtožb. Na žalost se je incident izkazal kot žalostni znanilec dogodkov, ki so prihajali.

Morrison je bil zaradi naraščajočih težav z alkoholom v prihodnosti še obtožen za podobne incidente. Po koncertu v Miamiju, 1. marca 1969, je bil obtožen zaradi javnega izpostavljanja genitalij, 11. novembra istega leta pa je bil aretiran zaradi vznemirjanja in vpitja med govorom posadke na letu ene od letalskih družb.

Zaradi obtožb v Miamiju so številna mesta in prizorišča skupini The Doors odrekla gostoljubnost, kar je dejansko končalo tedanjo turnejo skupine. Morrison je bil kasneje obsojen, vse obtožbe pa so bile umaknjene po tistem, ko so pevca 3. julija 1971 v Parizu našli mrtvega v kadi hotelske sobe. Umrl je zaradi srčnega napada, ki ga je povzročila smrtonosna kombinacija alkohola in mamil in tako postal še en v dolgi vrsti rockerjev, članov t.i. Kluba 27. Drugače povedano – slavnih ljudi, ki so umrli v starosti 27 let.

Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements