web analytics

IMATE ZA NAS KAKO INFORMACIJO? PIŠITE NAM NA:

3 junija, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Želja po boljših povezavah območja na osi Celovec – Strahinj – Trst

Delite:

V petek je Občino Naklo obiskala delegacija Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Delegacijo je vodila ministrica in podpredsednica vlade Republike Slovenije Aleksandra Pivec. V delegaciji so bil še državni sekretar za področje poljedelstva in živinoreje Jože Podgoršek, državni sekretar za področje gozdarstva Dajan Stanovnik, vodja službe za odnose z javnostjo pri omenjenem ministrstvu Luka Kočevar ter Jasmina Opec Voroš iz kabineta ministrice.

Ob delovnem obisku na Občini Naklo je župan delegaciji predstavil občino ter aktivnosti v času korona virusa. Predstavil je tudi projekte, ki vodstvo občine še čakajo. Ministrica se je pozanimala o tem, kako je bila organizirana oskrba v času razglašene epidemije koronavirusa ter o tem, kako so se v občini soočili s krizo.

Seznanjena je bila tudi s projektom, ki ga na Občini Naklo snujejo skupaj z BC Naklo; z njim želijo nadaljevati povečano zanimanje za pridelke in hrano iz domačih kmetij. Z zanimanjem je ministrica prisluhnila tudi načrtom, ki jih odgovorni imajo v zvezi s projekti , namenjenimi starejšim občanom. Gre za projekt Prostofer, projekt medgeneracijskega centra ter ukrepe, s katerimi želijo izboljšati delovanje doma starejših občanov.
V nadaljevanju je nekaj besed povedal še podžupan g. Zdravko Cankar. Delo lokalne knjižnice je predstavila ga. mag. Helena Krampl Nikač, ministrico s sodelavci pa so pozdravili tudi predsednik ZDUS Janez Sušnik ter člani občinske uprave občine, z direktorico občinske uprave ga. Marto Gerkman na čelu.

Po obisku na občini je delegacija nadaljevala z ogledi po sami občini. Najprej je bil na vrsti obisk krajevne knjižnice, potem pa je sledil obisk skladišča hlodovine podjetja Megales d.o.o. Podjetje je eno od največjih odkupovalcev hlodovine v državi, vse bolj pa se ukvarja s predelavo hlodovine, izdelavo biomase ter posekom lesa v gozdovih. Direktor in lastnik podjetja Jure Meglič je gostom predstavil delovanje, v sklopu katerega je opozoril na uspehe – pa tudi težave – s katerimi se srečuje pri delu podjetja. Pot je goste v nadaljevanju vodila v Podbrezje do Matijovčeve kmetije. Gospodar Janko Jeglič je predstavil kmetijo, na kateri se ubadajo s sadjarstvom, hkrati pa se vse bolj preusmerjajo v turizem. Delegacija si je ogledala linijo predelave sadja ter apartmaje, ki so že pripravljeni za sprejem gostov. V Podbrezjah gostitelji niso mogli mimo Podbreške potice, saj je domačinka Ana Jeglič ena od certificiranih izdelovalk te okusne, nekoliko posebne, a večkrat nagrajene sladice.

V Biotehniškem centru v Strahinju – naslednji postaji – so vladno delegacijo v družbi občinskih veljakov sprejeli direktor Marijan Pogačnik, ravnateljica srednje šole in gimnazije Andreja Ahčin, ravnatelj višje strokovne šole Franc Vidic, vodja MIC Irena Grilj ter vodja skupnih služb centra Tatjana Geč. V daljšem pogovoru so predstavili izkušnje v dosedanjem delu centra, pojasnili sodelovanje centra in občine, vodstvo centra pa je predstavilo nekaj zanimivih idej. Predvsem so izpostavili željo po boljših povezavah območja na osi Celovec – Strahinj – Trst. Za omenjeni projekt so prosili za podporo in pomoč. S strani ministrice jim je bila le-ta tudi obljubljena.

Pred zaključkom obiska je sledil še obisk Štularjeve kmetije v Strahinju. Kmetija je znana po pridelavi krompirja in čebule. Domačim so se pridružili še nekateri veliki proizvajalci krompirja iz same občine, nekaj pa tudi iz sosednjih. Gostje so si ogledali sodobno opremo za pripravo pridelkov za prodajo.

Uradni obisk je celotna delegacija zaključila na Poličarjevi kmetiji na Polici. Kmetijo, ki slovi po odličnih mlečnih izdelkih, je predstavila Andreja Jagodic. Največje povpraševanje je po jogurtih, skuti ter mehkih in zorjenih sirih. Na kmetiji so s svojimi idejami tudi inovativni, pogosto pa presenečajo z novimi izdelki.

Petkov obisk je torej služil temu, da so lokalni veljaki gostom predstavili občino z vsemi njenimi najpomembnejšimi panogami: gozdarstvom, sadjarstvom, turizmom, poljedelstvom in živinorejo s predelavo mleka. Vse skupaj so smiselno zaokrožili v Biotehniškem centru, od koder so sporočili: OSTANIMO ŠE NAPREJ ZDRAVI!
Vir informacij ter fotografij: KLIK
Delite:
Advertisements
x