web analytics
28. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Zdravkov segedin ali … svinjski golaž z kislim zeljem

Naša rubrika Almin kotiček, v katerem so bili do sedaj enkrat tedensko predstavljeni recepti mojstrice Alme Rekić, za danšnjim dnem doživlja spremembo. Alma še vedno ostaja z nami in bo bralce razvajala načeloma ob petkih. Kar pa je/bo od danes naprej drugače, pa je dejstvo, da smo rubriko preimenovali v Kotiček za razvajanje brbončic. Zakaj tako? Ker se nam je pridružil tudi kuharski mojster Zdravko Krnjajić.

Kdo pa je Zdravko Krnjajić, se sprašuje marsikdo, ki je sicer s televizijskih zaslonov poznal chefinjo Almo. Dragi bralci, v kuharskem svetu je tudi Zdravko celebrity, kakor se danes po nemarnem popularno reče. Booking.com

Mojstru Zdravku so do sedaj zaupali svoje želodčke odbojkarji ACH Volley, pa košarkarji Litve, Latvije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Srbije, Rusije ter seveda Slovenije.Kuhal je tudi za košarkarje klubov, kot so CSKA Moskva, Khimki, Torpedo.

Hočete še kako referenco? Mojster Krnjajić je bil kuhar rokometne reprezentance Irana, za reprezentanco Severne Makedonije, pa makedonski košarkarski klub Vardar. 

Spisek kuharskih zadolžitev bi bil še dolg, pa raje spregovorimo še kako o drugih rečeh. Mojster Zdravko Krnjajić sam zase pravi, da najraje kuha preproste jedi. V pogovoru z nami sva jih imenovala “delavske jedi”, saj tudi sam izhaja iz preprostega, delavskega okolja. Sicer pa pravi:

Zame ni problema. Lahko kuham jedi za menije, se ukvarjam s skulpturami iz masla, čokolado, rezbarjenjem buč ali lubenic, skulpturami  iz sladkorja … Preprosto rad ustvarjam in razveseljujem ljudi s svojo hrano.

Kar pa je ob koncu treba posebej poudariti, pa je dejstvo, da je sam mojster Zdravko osvojil kopico mednarodnih nagrad na kuharskih tekmovanjih. V zadnjih letih pa ga spričo velikega ugleda, ki si ga je ustvaril, vabijo po vsem svetu kot sodnika na prav takih tekmovanjih.

Zdravko vsemu navkljub ostaja skromen in … kakor sam pravi … še naprej najbolj uživa v ustvarjanju …

***

***

Za prvič bomo predstavili eno tako … kakor pravi Zdravko … delavsko jed.

Segedin ali svinjski golaž z kislim zeljem

Kakor je povedal že v začetku, svinjsko meso lahko zamenjamo tudi z ovčetino ali teletino. Jed je brez glutena in laktoze.

Potrebujemo naslednje sestavine:

Maščoba (mast, olje)
2 srednje veliki čebuli
0,8 kg mesa flam ali stegno (svinjsko ali ostalo)
1kg kislega zelja
2 korenja
2 stroka česna
1 žlica sladke paprike
1 žlica paradižnikove mezge
lovor
sol, poperBooking.com

Jed se lahko pripravi s že prej kuhanim kislim in odcejenim zeljem, lahko pa tudi s prepraženim. Zdravko pravi, da ima osebno raje  drugo varianto. Na maščobi prepražimo na kocke narezano čebulo in česen, dodamo na kocke narezano meso in vse skupaj pražimo okoli 10 minut.

Ko meso rahlo zakrkne dodamo kislo zelje ter nariban korenček, ki omili kislost zelja. Premešamo in dodamo 0,5 litra vode ter začimbe. Kuhamo na najvišji temperaturi. Sladko papriko in paradižnikovo mezgo dodamo pred koncem kuhanja.

Jed je gotova po približno 50 – 60 minutah. Golaž začinite po lastnem okusu lahko je pekoč, ali pa s kislo smetano. Poleg lahko serviramo kuhan krompir, testenine, polento, žgance …

Pa dober tek!

Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK

***
(Visited 5 times, 1 visits today)