Delite:

Ne sam, da polcija iše človeka (informacije najdete tle: KLIK), ampak je mela u minulh dveh dneh tut enkp druzga dela. Recmo:

  • prspel je kr enajst obvestil o prometnh nesrečah; za vse te je bwo ugotowlen, daj u nih nastawa sam materjalna škoda (hm, tle se mau kontrajo s podatkam od gasilcow …)
  • osmnajstkat sej poznaw, da sej bližow mlaj, pa so veselaki mau preveč izkazval svoj navdušene nad tmo naravnmu pojavam u javnost, tko dajh je mogwa it polcija mejhn umirit … jbg, sej bo še kdaj
  • devetkat so zgleda mlaj opazval kr iz zaprtga stanvana, pa jh je tut tm počwo, tko da … evo, tut na privat žure so bli povablen polcaji
  • tri prjave pa so govorile od nasilja u družin, uloma in kraje

Kwaj dogajow

U petk popowne je za posledicam zdrsa pr sestopu z gore  Tošc žow umru slovensk planinc. Trije v gruč so hodil v želji po vrnitu u dolino, ampak so nek zgrešil pot. Tm so nek naletel na kombinacijo suhe trave, poledenelga terena in skalnh skokov, kukr so to formuliral  polcisti. Bogmu revežu je zdričnwo in je drsu več sto metrov … in žow ni preživu nesreče. Na mest nasreče je prletu helikoptar z gorskm reševalcam in ekipo nujne medicinske pomoči, ampak dotičnmu ni mogu več pomagat. Je pa od gor u dolino prpelov tadruge dva, nepoškodvana. Prizadetim izrekamo sožalje, nesrečnemu planincu pa željo, nej počiva u miru. Polcaji opozarjajo, da so razmere viši u hribh še čist zimske. Kdorkol leze km ke gor, nej bo izredno pazliv in ustrezn opremlen!!!

Tkok smo pisal že u gasilskmu poročilu (TLE), so tut polcaji obravnaval dva požara v kontejnerjah. Enga na Glavnmu trgu u Kran in druzga u Ambrožu pod Krvavcam. Za tega tazadnga so potuhtal, da se je užgaw sam.

U Spodnh Bitnah je nekdo prjavu onesnažene potoka. Ke so šli polcaji, gasilci so bli pa že tm. Skp so ugotovil, da gre za en manš flek na potoku, ampak da ni kej posebej nawarn, tko da niso zganal panike.

Nesreče na smučiš

Gorenjsk polcisti so u zadnh dveh dneh obravnaval tri  nesreče  na smučišah. Use tri so se nardile u petk in u useh primerh so se smučarji u nih razbil sami. Se prav, kukr rečejo polcaji – tuja krivda jbwa izklučena. Sam so ble pa vsen nesreče. U taprumu takmu primeru (nawemo ke) so prebrnenga smučarja najdl ostal uporabniki strmine. Nezavestn je ležov pr robu proge in ni mu pojma kwa se muj nardil. Xso pogruntal, da – xso ga hseb spravl – ni mu prpeth smuči, so natuhtal, dab se vse skp loh nardiw zarad – za negovo težo -nepraviln nastavlenh vezi.

U tadrug nesreč je enga otroka neswo vn s smučiša in se je zaletu u skalo. 

U tatret so pa polcaji pač svojo nalogo mogl opravt, ker je ena bejba padwa na smučiš zarad lastne neprevidnost.

Da se neb več takle dogajow, polcaji spet opozarjajo – kwa pa čjo druzga?! – na previdnost, pa na ustrezno opremo. Namorš na Ferarija dat TIGAR gume, pa če so še tko pocen! No, pa furat je seveda treba usen tko, kukr da maš tristaća, naše ceste niso lih Maranelo. Smučiša pa ne Kicbil, če kdo ni poštekow. Aja, pa še to – tastari, dejto no merkat na svoje froce!

Kriminal

Na Planin u Kranu so u petk zvečer polcaji mogl obravnavat poskus uloma u osebn avto … na parkirišu od trgovzga centra. Un kje to probow, je to naredu tko, da je kriviw urata. Kwa je blo sicer poj s tmo, polcaji nč ne poročajo.

Pozn popowne (alpa zgodej zvečer) je bwo ulomlen u bajto na Zgorn Bel. Verjetn tm pr Predvoru. Vn so pokradl nakit.

Enkat čez dan, gruntajo da u petk, je bwo ulomlen tut u eno bajto u Trsteniku. A ste vidl kašne kraje mamo vse na Gorenskm? No, hsreč lastniki na pogrešajo za zdej nbene stvari. Al niso mel nč tacga, kr bi blo všeč ulomilcam, alpa pač … na pogrešajo. 

Še en ulom – zbota na Jam. Med Kranam in Zbilam, čeu kdo gledow na zemlevid kej to … Lastnikov ni bwo doma kr en cajta, no … zdej so pa ostal brez nakita. 

Tazadna zaznana lopovšna sej pa nardiva včerej zvečer u Podbrezjah. No, tm u en gmajn. Edn je z enga BMW – ja snel komplet gume s feltnam ured. U gmajn …

Pad’c s traktorja

Nagrado za najbolš masko … pardon … za najbl čudno nesrečo vikenda jpa osvoju traktorist, kje včerej med pustno parado po Jsenicah zapelow na robnik in prebrnu prikolo, na keri so ble maškare … in so se valda razbile dol. Ena sje pr tem poškodwawa roko. Povorka je včerj prtegniwa enkp pozornosti v mestu, pa tut širš po Gorensk in use skp bi bwo en sam uspeh … če se neb tale traparija nardiwa. Usen je pa treba organizatorje sam pohvalt. So pokazal, da se u občin, kedr jamrajo da se nč na da, z mau dobre vole da nardit mrskej! Evo, ker pa nesreča nkol na počiwa, se pa živmu človeku – pa traktorju (ta sicer ni živ, dab mi vedl) tut takle nardi.

Povorka in use skp je blo sicer prjavlen, clo polcija je spremlova. Zdej usen fura postopk. Jbg … tak so zakoni. 


———-

Faksimile originalnega sporočila

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v minulih
dveh dneh sprejel:
–    11 obvestil o prometnih nesrečah z materialno škodo;
–    18 kršitev predpisov o varstvu javnega reda in miru n javnem kraju in
9 v zasebnem prostoru;
–    s področja kriminalitete pa prijavo sumov kaznivih dejanj tatvina,
vlom in nasilje v družini.

Dogodki:
–  Za posledicami zdrsa na spolzki podlagi je v petek okoli 16. ure pri sestopu z gore Tošc umrl slovenski planinec. Hodil je v manjsi skupini treh planincev, ki je zgresila pot. Drsel je nekaj sto metrov in na kraju umrl. Teren na kraju je kombinacija suhih trav, ledenih ploskev in skalnih skokov. V intervenciji je posredoval vojaški helikopter z združeno ekipo HNMP in GRS ter bohinjski gorski reševalci. Vojaski helikopter je z gore odpeljal tudi drugi dve osebi, ki nista bili poškodovani. Ponavljamo opozorila o še vedno zahtevnih razmerah v gorah in na veliko nevarnost zdrsov na ledenih in spolzkih podlagah. Zelo nevarne so tudi suhe trave, ki drsijo enako kot led. Planinci naj prav tako razlikujejo med derezami in verigicami. Prve so za gore, druge pa bolj za gozdne ceste.
–     Na  Glavnem trgu v Kranju je bila obravnavana prijava požara na košu
za  smeti.  Enako  je bil požar tudi na Ambrožu pod Krvavcem, kjer je
prišlo do samovžiga. Škoda ni nastala.
–     V  Spodnjih  Bitnjah  so  policisti  preverjali  prijavo onesnaženja
potoka.  Potok je bil pregledan, sodelovali so gasilci. Najdej je bil
manjši nenevaren madež.

***
Nesreče na smučišču. Gorenjski policisti so v minulih dveh dneh obravnavali
tri  nesreče  na smučiščih. Vse so se zgodile v petek in v vseh primerih so
smučarji  padli  sami.  V  enem primeru so uporabniki smučišča nudili pomoč
smučarju,  ki  je  nezavesten  ležal  na  robu proge. Imel je odpete smuči.
Dogodka  se  ni  spominjal. Okoliščine kažejo, da je razlog lahko v napačno
nastavljenih  vezeh  na  smučah, ki niso ustrezale smučarjevi teži. V drugi
nesreči je otrok zapeljal izven urejenega dela smučišča in trčil v skalo. V
tretji  nesreči  pa so policisti obravnavali običajen padec smučarke zaradi
nepazljivosti.  Opozarjamo  na previdnost pri smučanju ter uporabo ustrezne
smučarske in zaščitne opreme. Smučajte tako, da ne ogrožate sebe in drugih.
Starši, otroke imejte pod nadzorom.

***
Kriminaliteta.  V  petek  zvečer  je bil na parkirišču trgovskega centra na
Planini  obravnavan  poskus  vloma v osebni avtomobil. Storilec je poskušal
vlomiti  z naviranjem vrat. V popoldansko večernih urah je bilo vlomljeno v
stanovanjsko  hišo  na  Zgornji  Beli. Odtujen je bil nakit. Preko dneva je
bilo  vlomljeno  tudi  v  hišo na Trsteniku. Lastniki zaenkrat ne pogrešajo
ničesar.  Kriminalisti so včeraj obravnavali še vlom v stanovanjsko hišo na
Jami. Lastniki so bili dlje časa odsotni. Odtujen je bil nakit.

Včeraj  zvečer je neznani storilec v Podbrezjah z vozila znamke MBW odtujil
platišča s pnevmatikami. Vozilo je bilo parkirano v gozdu.

***
Padec s traktorja. Jeseniški policisti so včeraj obravnavali padec več oseb
s  prikolice  med pustno povorko. Okoliščine kažejo, da je voznik traktorja
zapeljal  na  robnik in povzročil prevrnitev prikolice. Ena oseba si je pri
tem  poškodovala  roko.  Za  pustno povorko je organizator imel dovoljenje,
dogodek pa se je zgodil v okviru javne prireditve. Postopek še poteka.

Vir informacij: mag. Bojan KOS, PU Kranj

Delite:
Advertisements