web analytics
15. maja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Žalostna in tragična zgodba – Edie (Ciao Baby!)

Na današnji dan leta 1943 se je v Santa Barbari v Kaliforniji rodila Edie Sedgwick, ameriška igralka in jet-setterka. Njeno polno pravo ime je bilo Edith Sedgwick Post, rodila pa se je kot sedmi od osmih otrok Alice Delano de Forest (1908–1988) in Francisa Minturn Sedgwicka (1904–1967). Njen oče je bil rančer in kipar.
Kljub bogastvu družine in visokemu socialnemu statusu (družina je imela tudi evropske plemiške korenine) je bilo Ediiejino zgodnje življenje težavno. Otroci v družini Sedgwick so odrasli na družinskih rančih v Kaliforniji. Sprva so se šolali doma, zanje pa so skrbele varuške. Starša sta njihova življenja strogo nadzorovala. Otroci so bili večinoma izolirani od zunanjega sveta, vcepljeno jim je bilo, da so boljši od večine vrstnikov. V takih razmerah je Edie že v zgodnjih najstniških letih razvila prehranjevalno motnjo in se ujela v žalostni cikel prenajedanja in bruhaja (bulimijo). Pri 13 letih starosti (ko je umrl njen dedek Henry Dwight Sedgwick), so Edie vpisali na šolo Branson blizu San Francisca. Po besedah ​​njene starejše sestre Alice “Saucie” Sedgwick so jo kmalu oizključili iz šole zaradi prehranjevalnih motenj. Ko se je vrnila domov, se je začel strogi očetov nadzor, tako da najstniško dekle praktično ni več imelo trenutka zase.
Vir: KLIK
Vseh osem otrok Francisa Sedgwicka je v življenjih razvilo konfliktne odnose s svojim očetom (ki so mu rekli “Fuzzy”). Po večini je bil narcističen, čustveno oddaljen, želel je imeti nadzor nad vsem in vsemi ter je bil pogosto nasilen. Odkrito je poleg žene imel odnose z drugimi ženskami. Edie ga je nekoč zalotila, ko je imel spolni odnos z eno od ljubic. Odzvala se je z velikim presenečenjem, vendar je oče trdil, da si je vse skupaj le predstavljala, jo udaril in poklical zdravnika, ki ji je dal pomirjevala. Kasneje v odrasli dobi je Edie Sedgwick ljudem povedala, da jo je oče večkrat poskušal spolno nadlegovati, začenši pri sedmih letih.
Jeseni 1962 so po vztrajanju Ediejinega očeta dekle zaprli na zasebno psihiatrično bolnišnico Silver Hill v New Canaanu v Connecticutu. Ker je bil režim zelo ohlapen, je Edie zlahka manipulirala s situacijo na Silver Hillu, njena telesna teža pa je še naprej nenehno padala. Kasneje so jo poslali v Bloomingdale, okrožje Westchester, New York, oddelek newyorške bolnišnice, kjer se je njena anoreksija občutno izboljšala. V času, ko je zapustila bolnišnico, je imela kratek odnos z nekim študentom s Harvarda, z njim zanosila in opravila splav, ki ga je utemeljila s trenutnimi psihološkimi težavami.
Vir: KLIK
Jeseni 1963 se je Sedgwick preselila v Cambridge v Massachusettsu in začela študirati kiparstvo pri svoji sestrični, umetnici Lily Saarinen. Po mnenju Saarinenove je bila Sedgwick “zelo negotova do moških, čeprav so jo imeli večinoma vsi moški radi”. V tem obdobju se je zabavala s člani elitnega boemskega obrobja harvardske družbene scene, ki je vključevala veliko gejev.
Edie je bila je močno prizadeta ob izgubi njenih starejših bratov Francisa mlajšega (znanega kot “Minty”) in Roberta (znanega kot “Bobby”), ki sta umrla v obdobju 18-ih mesecev. Francis, ki je imel z očetom še posebej nesrečen odnos, je doživel več živčnih zlomov, na koncu pa leta 1964 storil samomor, medtem ko je bival v bolnišnici Silver Hill. Ediejin drugi najstarejši brat Robert je prav tako imel težave z duševnim zdravjem in je umrl, ko se je na Silvestrovo 1965 z motorjem zaletel v avtobus v New Yorku.
Andy Warhol in Edie Sedgwick
Vir: KLIK
Na svoj enaindvajseti rojstni dan, aprila 1964, je Edie od babice po materini strani prejela sredstva iz skrbniškega sklada v višini 80.000 dolarjev. Kmalu zatem se je z denarjem preselila v New York, kjer je želela ustvariti kariero v manekenstvu. Marca 1965 je na neki zabavi v stanovanju Lestera Perskyja spoznala umetnika in avantgardnega režiserja Andyja Warhola in kasneje postala del newyorške scene, ki se je gibala v krogih znamenitega Andy-a Warhola. Edie Sedgwick je nastopila v številnih Warholovih filmih, med drugim Poor Little Rich Girl in Beauty No. 2. V njeni zadnji filmski vlogi je nastopila kot Susan Superstar v Ciao! Manhattan. Od tod tudi inspiracija za naslov pesmi, ki jo boste poslušali spodaj.
Edie-jino odraslo življenje so zaznamovale težave z duševnim zdravjem in odvisnost od mamil. Leta 1971 je Sedgwick pri vsega 28 letih starosti umrla zaradi prevelikega odmerka drog. Film Factory Girl, v katerem igra Sienna Miller, predstavlja zgodbo o Edie.
 
Frontman skupine The Cult, Ian Astubury, se je pričel zanimati za Edie Sedgwick, medtem ko je njegova skupina leta 1987 v New Yorku snemala znameniti album Electric:
Nekako me je začela res zanimati Warholova scena, pa The Velvet Underground [ki jih je Warhol menedžeriral med leti 1965-1967]. Pritegnila me je zgodba o Edie Sedgwick in preprosto prisiljen sem bil napisati nekaj o tem.
Kitarist Billy Duffy je dodal:
New York te prevzame celega. Gre za zelo posebno mesto. V bistvu je to tisto, o čemer govori pesem. V resnici ne gre predvsem za Edie Sedgwick, pač pa smo jo postavili kot primer, kaj se lahko zgodi.
Majica The CULT
€7,86 – 8,74 €9,71 – 10,79 (-19%)

Pesem Edie (Ciao Baby) je nato leta 1989 luč sveta ugledala na albumu skupine The Cult z naslovom Sonic Temple (Sončni tempelj). 

Če bi bila še vedno živa, bi Edie Sedgwick danes praznovala svoj oseminsedemdeseti rojstni dan.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.



Pripravil: Marko LUKAN
Vir naslovne fotografije: KLIK

(Visited 20 times, 1 visits today)

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
4 min read