web analytics
27. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

ZAČETEK JABOLČNEGA IMPERIJA – zgodilo se je na današnji dan

Tretjega januarja 1977 sta Steve Wozniak in Steve Jobs ustanovila podjetje Apple Computers, Inc. Preden pa je bil Steve Jobs postal resen poslovnež in soustanovitelj Apple-a, je bil mlad fant, ki se je rad zafrkaval, si izmišljeval potegavščine in hodil na koncerte s prijatelji.

Po besedah soustanovitelja Appla Steva Wozniaka, pa se je Jobsova osebnost spremenila, ko so se v “podjetju začeli obračati veliki denarji”.

Ko sta se Wozniak in Jobs spoznala sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ju je povezala ljubezen do elektronike. Skupaj sta hodila na koncerte, skušala ujeti kaj, kar so tedanji zvezdniki vrgli z odra, se vozila naokrog in ušpičila marsikatero, kot je dejal Wozniak. “Zelo sva se zabavala.

Podjetje Apple Computers, Inc. sta ustanovila leta 1976, ko je bil Jobs star 21 let, Wozniak pa 26.

Steve Wozniak & Steve Jobs
Vir: KLIK

Wozniak je povedal, da so se norčije ustavile po tistem, ko je Apple leta 1977 prejel prvo veliko naložbo. Šlo je za zavarovano bančno posojilo v višini 250.000 dolarjev Mikea Markkule, kar bi dandanes zneslo več kot 1,1 milijona dolarjev, podjetje pa je začelo dosegati prve uspehe.

Steve je kar naenkrat začel zaničljivo govoriti o prejšnjem življenju,” je dejal Wozniak. “Ni hotel slišati več ničesar o kakih šalah ali zabavno-otročjih prismodarijah. Le to ga je še zanimalo, kako se bo v poslovni obleki pojavil na naslovnici kake revije. Govoril je o poslu in se ves čas učil, kako se izražati kar najbolj poslovnežu primerno.

Namesto tega se je Jobs osredotočil na razvoj svoje osebne blagovne znamke in skušal narediti vtis nekakšne drugačne prisotnosti na tem svetu, je dejal Wozniak. “Takrat se je njegova osebnost spremenila in postal je nekako strog.

Kot vodja podjetja si je Jobs ustvaril sloves zahtevnega šefa. Razvil je tudi za tiste čase v poslovnem svetu hud način oblačenja; že v osemdesetih je začel nositi znameniti črni puli, ki ga je oblikoval Issey Miyake in kavbojke. Slišal je namreč, da morajo zaposleni v Sonyju nositi uniforme, sam pa je želel biti “drugačen”.

Wozniak je povedal tudi, da je njegov prijatelj že vse od prvega dne, ko sta se spoznala, večkrat govoril o pomembnih zgodovinskih osebnostih, kot je recimo William Shakespeare, ki so resnično za vedno spremenile človeštvo.

Steve Jobs, 2010
Vir: KLIK

Želel je biti eden izmed njih in čutil je, da ima za kaj takega ustrezno motivacijo,” je dejal Wozniak. “Včasih je motivacija, če si nekaj želiš, veliko pomembnejša od tega, ali imaš za dosego rezultata prave spretnosti.

Po drugi strani pa je Wozniak dejal, da sam nikoli ni želel imeti nič skupnega s slavo ali denarjem in je bil popolnoma zadovoljen s tem, da bo ostal računalniški inženir ter dosmrtno izdeloval čipe za kalkulatorje v Hewlett-Packardu, kjer je delal pred Appleom. “Všeč mi je bilo in nisem hotel, da bi me kdaj pokvaril velik denar,” je dejal. Neto vrednost Wozniaka leta 2017 so sicer ocenjevali na 100 milijonov USD.

Pri razvijanju računalniške programske opreme je bil Jobs manj praktičen, namesto tega pa se je osredotočil na oblikovanje, oglaševanje in pogovore z mediji, je dejal Wozniak. “Zelo si je želel, da bi nekako ustvaril videz pomembnosti v svetu. Ni imel akademskega ali poslovnega ozadja, imel pa je mene,” je povedal Wozniak.

Povedal je tudi, da je bil Jobsov močan premik v izražanju po njegovem mnenju način sporočanja, da je zelo pomembna oseba v svetu biznisa. “Svet je želel je prepričati, da vse računalniško razmišljanje prihaja iz njega, njegove glave in njegovega razmišljanja,” je dejal Wozniak.

Steve Wozniak, 2020
Vir: KLIK

Steve Wozniak je “zaradi zvestobe” vse do danes še vedno na plačilni listi podjetja Apple, čeprav je podjetje zapustil že leta 1985. Prejema približno 50 dolarjev na teden in se pošali, da še vedno poroča Jobsu, ki je leta 2011 umrl zaradi raka trebušne slinavke.

Konec leta 2019 je Appleova tržna vrednost dosegla rekordnih 1 400 000 000 000 dolarjev (1,4 x 1012 USD), tehnološki analitiki pa napovedujejo, da bi konec leta 2021 lahko dosegla vrednost v višini 2 000 000 000 000 (2 x 1012 USD).

Tem cifram navkljub Steve Wozniak še vedno vztraja, da denar, moč in slava niso dejavniki, ki bi vodili njegovo življenje. “Že vse življenje rad spoznavam zanimive ljudi. Tak je bil na primer Steve Jobs. S tem sem zadovoljen,” pravi …

Povzeto po: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

(Visited 3 times, 1 visits today)