web analytics
23. julija, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Začeli z nujno potrebno obnovo vojnega grobišča v Dragi

V minulih dneh so v Občini Radovljica – v sodelovanju z državo – začeli z nujno potrebno obnovo vojnega grobišča v Dragi. Draga je ozka dolina s strmimi pobočji, ki se razprostira severovzhodno od naselja Begunje na Gorenjskem. Dolina se prične pri gradu Kamen in se nadaljuje okoli 1,5 km daleč ob potoku Begunjščica.

Ob vhodu v dolino so nemški policisti 1942 ustrelili 179 talcev, ki so jih pripeljali iz begunjskih zaporov in jih 161 tam pokopali. Grobišče je od 1953 urejeno kot spominski park (arhitekt Edvard Ravnikar). Tragični dogodek omenja tudi ponarodela Avsenikova pesem Tam, kjer murke cveto.

Vir fotografije: KLIK

Vrednost obnovitvenih del so ocenili na približno 10.500 evrov. Za obnovo so pridobili vsa potrebna soglasja, izvedlo pa jo bo podjetje Kamnoseštvo Šajn.

Z deli bodo prenovili obelisk in spomenike z imeni padlih. V teh dneh poteka peskanje, sledila pa bo prenova vseh napisov, nanašanje ustrezne zaščite ter betoniranje in poravnava vseh kubusov. Z obnova bodo predvidoma zaključili do 15. septembra.

Zaradi narave dela vojno grobišče v teh dneh ne kaže prave podobe, zato v Občini Radovljica svojce padlih in ostale obiskovalce vojnega grobišča vljudno prosijo za razumevanje. 

Vir: Občina Radovljica
Naslovna fotografija: KLIK

Advertisements