web analytics
28 novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Za več prometne varnosti pred začetkom šole

Medobčinski redarji bodo ta teden opravili ogled vseh okolic šol in vrtcev ter šolskih poti na področju svojega delovanja. Glede na ugotovljeno stanje bodo v Mestni občini Kranj (MOK) pravočasno poskrbeli za ureditev morebitnih pomanjkljivosti. K sodelovanju za izboljšanje varnih poti v šolo pozivajo tudi občane, ki bivajo v bližini izobraževalnih institucij, saj ti najbolje poznajo svojo okolico, tamkajšnje težave ter možnosti za izboljšave. Ob tem pa redarji podajajo tudi nekaj nasvetov za boljšo prometno varnost vseh in za prihodnji teden napovedujejo poostrene nadzore v okolici šol.

Čez teden dni, ko se bo začelo novo šolsko leto, bodo ceste in pločniki spet polni otrok in mladine. Zato Medobčinski inšpektorat Kranj (MIK) že zdaj poziva k večji previdnosti in pozornosti vseh udeležencev v prometu. Da bi bila prometna varnost otrok še boljša, bodo medobčinski redarji ta teden opravili ogled okolic vseh šol in vrtcev ter šolskih poti, nato pa morebitne pomanjkljivosti odpravili v sodelovanju z MOK. Pri tem računajo tudi na pomoč občanov. Prosijo jih, naj na elektronski naslov medobcinski.inspektorat@kranj.si sporočijo, če je v njihovi bližnji okolici pomanjkljiva ali dotrajana cestna oprema, ki lahko zmanjšuje prometno varnost.

V začetku prihodnjega tedna bodo medobčinski redarji skupaj s Policijo izvajali poostrene nadzore v okolici šol in vrtcev, pri čemer bodo največ pozornosti namenjali kontroli hitrosti vožnje, uporabi mobilnih telefonov in varnostih pasov med vožnjo, uporabi zaščitne čelade …

Otroke je treba zaščititi tudi na kratkih razdaljah

Medobčinski redarji opozarjajo na dokaj pogost problem, ko starši otrok med vožnjo ne zavarujejo ustrezno z zadrževalnim sistemom (varnostni pasovi, ustrezni avtosedeži …), saj ocenjujejo, da je pot kratka in se ne more zgoditi nič nepredvidljivega. A kakor kažejo izkušnje, se ravno na kratkih razdaljah zaradi hitenja in posledično opuščanja varnostnih ukrepov zgodijo številne nesreče.

Ob tem medobčinski redarji opominjajo, da mora biti otrok, manjši od 150 centimetrov, med vožnjo v motornem vozilu zavarovan z ustreznim zadrževalnim sistemom. V vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, pa ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, medtem ko se sme otroke, starejše od treh let in manjše od 150 cm, prevažati le zadaj v ustreznih avtosedežih. Prav tako otrok ni dovoljeno prevažati v nazaj obrnjenem zadrževalnem sistemu na sedežu sovoznika, zaščitenem s prednjo zračno blazino, razen če se jo prej mehanično deaktivira. Če voznik navedenih pravil ne upošteva, mu lahko medobčinski redar ali policist izreče globo v višini 120 evrov, so sporočili z MIK.

Prilagodite hitrost vožnje

Vsi udeleženci v prometu lahko pripomoremo k boljši prometni varnosti – ta se v MOK dolgoročno že izboljšuje. Še vedno so problematične številne prekoračitve hitrosti, kar poskušajo medobčinski redarji zajeziti tudi s postavljanjem prikazovalnikov hitrosti in kontrolnimi meritvami hitrosti na problematičnih odsekih. Od septembra dalje jih bodo, na primer, znova začeli izvajati na Gregorčičevi ulici.

Včasih pa ni dovolj niti to, kar se je pred kratkim izkazalo na Golniku. Tam so redarji zabeležili, kako je vozilo, namenjeno šoli vožnje, namesto 50 km/h vozilo kar 66 km/h, in to kljub opozorilu na elektronskem prikazovalniku, kljub spolzkemu cestišču in kljub bližini križišča s prehodom za pešce. Gre za hujšo kršitev, za katero je predpisana globa v višini 250 evrov in tri kazenske točke.

V kratkem se začenja šola, kar je še en razlog več za dodatno previdnost, zato v MIK pozivajo:

Na cesti srečno in po pameti!

Vir: Mendi KOKOT, MO Kranj

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
3 min read
10 min read
1 min read