web analytics
15. maja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Z razstavo na prostem o dediščini prehrane na Gorenjskem

V Mestni občini Kranj so štartali s četrto letošnjo razstavo v Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico Kranj. Tokrat v sodelovanju z Gorenjskim muzejem, ki je pripravil razstavo Kaša, žganci, zelje – Dediščina prehrane na Gorenjskem za sodobno rabo.

Razstava Kaša, žganci, zelje – Dediščina prehrane na Gorenjskem za sodobno rabo prikazuje vrednote in trud naših prednikov v odnosu do hrane, njene pridelave in priprave. Predstavlja njihovo staro orodje, opremo kuhinj, kašče in modrost v pregovorih, kar je podkrepljeno s starimi fotografijami iz zbirk Gorenjskega muzeja, ilustracijami Andrejke Čufer in sodobnimi fotografijami ustvarjalcev gorenjske gastronomije.

Pred 20. stoletjem naši kmečki predniki skoraj niso imeli izbire: jedli so, kar so pridelali. V delovnem koledarju so si sledila opravila na polju, vrtu, v hlevu, na senožetih in planinah. Dan za dnem je bil na mizi močnik – »sok«, prosena kaša, tudi z moko – »raševna«, žganci s kislim zeljem ali repo, fižol ali skuta, črn kruh ali še pogosteje krompir v oblicah. Tudi sadje, hruševa voda in mleko so nasitili lačne. Meso in pecivo so uživali za praznike. Samooskrba je najbolj očitna v kaščah, ki so kot samostojne stavbe na Gorenjskem najstarejša kmečka stavbna dediščina. Tudi plemiči in meščani so kuhali vsakdanje jedi iz lokalnih živil. Zaradi premožnosti in kulinaričnega znanja pa so jedli bolj raznoliko. Kmečka dekleta so se naučila kuhati v samostanskih gospodinjskih šolah, na tečajih in s pomočjo kuharskih knjig.

Ročni brezstični parni likalnik; dostava iz EU v 7 dneh
€21,72 – 25,04 € 39,48 – 45,53 (-45%)

V 20. stoletju so se prehranjevalne navade z zaposlitvijo zunaj doma in novimi izdelki spremenile. Razlike med mestom in podeželjem so se brisale v opremi kuhinj pa tudi pri nakupih v trgovinah. Izdelki živilske industrije in živila iz uvoza so postali pomemben del vsakodnevnih obrokov. Delavci v tovarnah in šolarji so sprva malico nosili s seboj, z organizirano družbeno prehrano pa so imeli tople obroke zagotovljene. Dandanes so Gorenjci še navezani na zemljo, zavedajo se pomena gorenjskih kmetij in samooskrbe z osnovnimi živili. Lokalni recepti, predstavljeni v knjižni in spletni obliki jih povezujejo. Kuharsko znanje različnih starih jedi je zaželeno, kar dokazuje udeležba na tečajih in delavnicah. Stare kmečke jedi iz domačih sestavin imajo svoje prenovljeno mesto tudi v ponudbi gorenjskih gostiln. Nekatere so opazili tudi prestižni mednarodni gastronomski ocenjevalci.

Razstava se bo 27. maja preselila na grad Khislstein. Soorganizator postavitve razstav v Galeriji na mestu je podjetje TAM-TAM.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: MO Kranj

(Visited 6 times, 1 visits today)

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
4 min read