web analytics
27. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Z OSKARJI NAGRAJENO NADALJEVANJE – zgodilo se je na današnji dan

Na današnji dan (20. decembra) leta 1974 so začeli predvajati film Boter II (orig. The Godfather Part II). Gre za ameriško epsko kriminalko, ki jo je po literarni predlogi Maria Puza produciral in režiral Francis Ford Coppola. V glavnih vlogah so nastopili Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton, Robert De Niro, Talia Shire, Morgana King, John Cazale , Mariana Hill in Lee Strasberg. Gre za drugi film v trilogiji Boter, ki je zasnovan hkrati kot nadaljevanje in predzgodba prvega dela Botra. V dveh vzporedno tekočih dramah gledalec lahko spremlja tako zgodbo Michaela Corleoneja (Pacino) iz leta 1958, novega Dona (šefa) družine Corleone, ki skuša zaščititi družino in posel po poskusu atentata nanj, kot tudi predzgodbo, ki zajema pot njegovega očeta Vita Corleoneja (De Niro) od sicilijanskega otroštva do ustanovitve njegovega družinskega podjetja v New Yorku.

Vir: KLIK

Po uspehu prvega Botra so pri Paramount Pictures začeli načrtovati in razvijati nadaljevanje filma, pri čemer so uspeli angažirati večino iste igralske zasedbe. Coppola, ki so mu za drugi del dali nekoliko bolj proste roke pri kreaciji filma, je želel narediti nadaljevanje in predzgodbo filma na način, ki bi pripovedoval zgodbo o vzponu Vita in padcu Michaela. S prvimi snemanji so pričeli oktobra 1973, zaključili pa junija 1974. Premiero je Boter 2 sicer doživel v New Yorku že 12. decembra 1974, v splošno predvajanje po kinematografih pa je prišel, kot smo omenili že v uvodu, 20. decembra 1974. Mnenja kritikov so bila sprva deljena, vendar je filmu po množičnem obisku hitro narasel ugled, tako da ga je tudi resnejša filmska kritika vzela v ponovno evaluacijo. Za film so porabili tedaj kar resno vsoto 13 milijonov dolarjev, po vsem svetu pa je zaslužil med 48 in 88 milijoni dolarjev. Film je bil na 47. podelitvi oskarjev nominiran v kar enajstih kategorijah in je osvojil znameniti kipec za najboljši film kot prvi film-nadaljevanje v zgodovini. Vsega skupaj je film osvojil šest oskarjev; med drugim ga je prejel Coppola kot najboljši režiser, De Niro za najboljšega stranskega igralca, za najboljši scenarij pa sta ga prejela Coppola in Puzo. Pacino je prejel nagrado BAFTA za najboljšega igralca in bil nominiran za oskarja za najboljšega igralca.

Vir: KLIK

Kasneje so se pojavila mnenja, da je Boter 2 boljši od originalnega Botra. Ostaja nesporno dejstvo, da sta tako Boter 2, kot tudi njegov originalni predhodnik, zlasti v gangsterskem žanru zelo vplivna filma. Oba se menda upravičeno lahko omenjata med največjimi filmi vseh časov. Leta 1997 je Ameriški filmski inštitut film Boter 2 uvrstil na 32. mesto med največjimi filmi v ameriški filmski zgodovini, enako stališče pa je Inštitut izrazil tudi še deset let pozneje. Leta 1993 so ga izbrali tudi za hrambo v ameriškem nacionalnem filmskem registru v Kongresni knjižnici, saj naj bi bil “kulturno, zgodovinsko in estetsko pomemben”.

Boter 2 je bil posnet med 1. oktobrom 1973 in 19. junijem 1974. Prizori, ki naj bi se dogajali na Kubi, so bili posneti v Santo Domingu v Dominikanski republiki. Charles Bluhdorn, katerega konglomerat Gulf + Western je bil lastnik podjetja Paramount, se je močno zavzemal za razvoj Dominikanske republike kot mesta za snemanje filmov.  Sicilijansko mesto predstavljeno v filmu pa je bilo Forza d’Agrò.

Za razliko od prvega filma je Coppola dobil skoraj popoln nadzor nad produkcijo. Kasneje je dejal, da je to privedlo do snemanja, ki je – kljub več lokacijam in dvema pripovedima, ki potekata vzporedno znotraj enega filma – potekalo zelo gladko.

Vir: KLIK

Malo je manjkalo, pa bi se produkcija filma končala, še preden se je začela, saj so Pacinovi odvetniki Coppoli povedali, da je igralec zaradi scenarija resno zaskrbljen in da se na snemanju ne bo pojavil. Coppola je vso naslednjo noč popravljal scenarij, nato pa predelanega dal Pacinu v pregled. Pacino ga je odobril in s snemanjem filma so lahko pričeli.

Coppola je o svoji odločitvi, da bo Boter 2 prvi večji ameriški film, ki bo v svojem naslovu uporabil “II. del”, razpravljal v DVD izdaji filma, izdani leta 2002. Pri Paramountu so sprva temu nasprotovali, saj so verjeli, da “nadaljevanje” občinstva ne bo zanimalo. Coppolova vztrajnost je prevladala in uspeh filma je začel dandanes že povsem običajno prakso oštevilčenih nadaljevanj.

Zanimivost: pičle tri tedne pred izidom so filmski kritiki in novinarji II. del že javno razglasili za katastrofo. Ocenili so namreč, da je prekrivanje Vitovih in Michaelovih vzporednih zgodb v filmu prepogosto, kar naj gledalcu ne bi omogočilo dovolj časa, da bi si ustvaril trajnejši vtis. Coppola se je pod plazom kritik – v želji spremeniti pripovedno strukturo filma- z ekipo vrnil v montirnico. Celotnega dela do premiere niso mogli pravočasno dokončati, tako da so bili končno montirani prizori ob začetku predvajanja slabo časovno razporejeni.

Boter III., zadnji del trilogije, je izšel leta 1990.

Povzeto po: KLIK
Naslovna fotografija: KLIK

Advertisements