web analytics
26. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Xsej lih Boh’n tko dobr’ prjew …

Snoč smo ‘mel en tak luštn člank u zvezi z Bohinam, xste ga kr zagrabl, dragi bralci (če ga še niste, si ga poglejte tlele: KLIK), pa tut reagiral ste nanga, opozoril prjatlne pa žlahto in se pofočkal po nim. In evo, se n’m je tko dobr zdew, da dons kr še enga prtegnemo … na dga so n’s pa opozoril k’r sami Bohinci. Pa si poglejmo:

Leta 1921 je bilo v Bohinju razpisano prvo zimsko državno prvenstvo Kraljevine Slovencev, Hrvatov in Srbov. Razpisala ga je Ljubljanska športna zveza v imenu državnega olimpijskega odbora. Bohinj beleži prvih šest državnih rekordov v smučarskih skokih: tri rekordne daljave na Žižkovi skakalnici, prizorišču prvega državnega prvenstva in tri rekordne daljave kasneje na Hanssenovi skakalnici na Poljah, ki še danes ostaja osrednje prizorišče treningov mladih bohinjskih skakalk in skakalcev. Obletnico bodo -z izzivom za vse, ki ga bodo pripravljeni sprejeti ter  času primerno – obeležili tudi v Bohinju.

O prvem državnem prvenstvu

Nad pašnikom Pr Treh Hruškah južno nad Bohinjsko Bistrico je v letu 1920 – s pomočjo vojakov, ki so bili udeleženi v 1. svetovni vojni – zanesenjak dr. Ciril Žižek zgradil prvo smučarsko skakalnico. Omenjeni je bil že v mladosti vnet športnik, zlasti planinec, kolesar in smučar. Južno nad Bohinjsko Bistrico je zgradil prvo smučarsko skakalnico v Bohinju in na Kranjskem, na njej pa je bil 20. februarja 1921 z začetkom tekme ob 14. uri na 1. jugoslovanskem prvenstvu v smuških skokih dosežen prvi državni rekord – 9 metrov.

Začelo se je sicer s sankanjem na Sankališču Belvedere in severno pod vasjo Ravne. O vsem skupaj je večkrat poročala tudi revija Šport, ki je takrat izhajala dobro leto. Državno prvenstvo je bilo izpeljano izklučno v kategoriji seniorjev. Tekmovali so na enosedežnih in dvosedežnih saneh. Za slovensko prvenstvo so nastopile tudi dame, juniorji in dečki, popoldne pa je bilo na novo zgrajeni Žižkovi smučarski skakalnici – takrat osrednjem tovrstnem objektu v državi – izvedeno še tekmovanje v smučarskih skokih.

Teden dni kasneje je bilo na Bohinjskem jezeru izvedeno tekmovanje v umetnostnem in hitrostnem drsanju. Istega dne sta bili organizirani tudi tekmi v teku na smučeh na daljavo po brdih ter smučarski skoki. Drsanje na zaledenelem Bohinjskem jezeru je bilo organizirano tudi za dame, na smučeh pa so nastopili samo moški. Tekma smučarskih tekov na daljavo je veljala tudi za državno prvenstvo. Državni prvak je postal senior Janez Hlebanja, logar iz Bohinja, za progo, ki je bila določena, pa je potreboval slabih 22 minut. Zanimivo je, da so nekateri tekmovalci nastopili v več disciplinah.

Naslednje leto (1922) je bil na isti Žižkovi smučarski skakalnici podaljšan rekord v smučarskih skokih. Prvič na 14,7 metra (Viktor Šubert), nato pa leta 1924 na 15,5 metra (Joža Pogačar). Po tistem je prvenstvo v smučarskih skokih prevzel Smučarski klub Mojstrana.

Enega od vrhuncev smučanja in smučarskega skakanja je ponudila na novo zgrajena Hanssenova skakalnica ob vasi Polje v Bohinju. Bogo Šramel je na njej leta 1929 postavil nov državni rekord s 33 metrov dolgim skokom. Leta 1931 je bilo prvič v Sloveniji razpisano mednarodno tekmovanje v smučarskih skokih. Nov Slovenski in državni rekord s 36 metri je spet dosegel Bogo Šramel. Leta 1932 je na Hanssenovi skakalnici nov mejnik in državni rekord postavil Franc Palme s 43 metri.

Počastitev stoletne tradicije

V Bohinju bodo počastili stoletno tradicijo športnih tekmovanj in dediščino bohinjskega duha v tlakovanju slovenske zimskošportne tradicije.

Ob 100-letnici prvih zimskih državnih iger v Bohinju se lahko tudi bralci Gorenjske Online pridružite izzivu v teku na smučeh ter na ta način simbolično obeležite častitljiv jubilej, na katerega so Bohinjci lahko upravičeno ponosni, saj so tedaj pisali slovensko športno zgodovino in bili v žarišču zimskega športnega dogajanja.

Sprejmite naš izziv #BohinjChallenge prek aplikacije STRAVA in na ostalih družbenih omrežjih. Podrobnejše informacije najdete tudi na www.bohinj.si.

#BohinjChallenge na STRAVA app

#BohinjChallenge na FB

#BohinjChallenge na Outdooractive

#BohinjChallenge na Instagramu

——————————————————————————————————————-

Prvi državni prvaki v zimskih športih

Datum Panoga Kraj
  1. državni prvak
13. 2. 1921 sankanje sankališče Belvedere Kmet Stanko
20. 2. 1921 umetnostno drsanje Boh. jezero ing. Jaroš
20. 2. 1921 hitrostno drsanje (500 m) Boh. jezero Vladimir Klimek
20. 2. 1921 tek preko brd ReparDobravaBoh. Bistrica Hlebanja Janez (Bohinj)
20. 2. 1921 tekma v »skoku« Žižkova Skakalnica Pogačar Joža (9 m)

Razvoj slovenskega rekorda v smučarskih skokih in skakalnega športa se torej začne na takratnem osrednjem objektu v državi, t. i. Žižkovi skakalnici. Planica zabeleži prvi državni rekord šele leta 1934.

  • 1921 Pogačar – 9 m,

  • 1922 Šubert – 14,7 m,

  • 1924 Pogačar – 15,5 m.

—————————————————————————————————————–

Fotografije: Vir: Revija Sport 1921

Izjave:

Župan Občine Bohinj Jože Sodja o obletnici:

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus:(Visited 110 times, 1 visits today)