web analytics
27. januarja, 2022

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Vse najboljše, pa še na dolga leta!

Na današnji dan pred enainšestdesetimi leti se je v Chiswicku v Middlesexu v Angliji rodila Kim Smith. Sliši se kot vukojebina, gre pa dejansko za zahodno predmestje Londona. Danes že priletna gospa je bila najstarejši otrok rock’n’roll zvezde iz petdesetih in šestdesetih, gospoda po imenu Reginald Smith ter Joyce Baker, pevke in plesalke v skupini The Vernon Girls. Že njen oče je uporabljal umetniško ime Marty Wilde, zato se je tega držala tudi Kim in začela uporabljati umetniško ime Kim Wilde. 

Pop senzacija Kim Wilde je prvo slavo doživela že s svojo prvo malo ploščo Kids In America leta 1981. Ikonična skladba, ki sta jo spisala njen oče ter brat Ricky, je utrla pot karieri, ki obsega 14 studijskih albumov in več kot 60 – natančneje: 66 – singlov!

Kim pa ni le pop ikona 80-ih, svoje mesto v družbi je našla tudi kot vrtnarka in avtorica dveh knjig. Poglejmo si nekoliko podrobneje na življenje izvajalke, ki nam že desetletja zveni v spominih z nekaterimi izmed naših najljubših skladb iz 80-ih …

Skladbo, ki je postala njen prvi hit, je Kim posnela v času, ko je bila še najstnica. Kids In America je bila posneta v studiu v Hertfordshireu, ki je bil v lasti rock skupine Enid. Kim se je kasneje spominjala, kako ji je “dokončana pesem zvenela res razburljivo, a je trajalo več kot eno leto, da je bila končno izdana“. V vmesnem času pa je mlado dekle pridno polnilo vrčke s pivom v lokalnem londonskem pubu!

Kim Wilde, 1983; vir: KLIK

Številni oboževalci njene glasbe štejejo njen prvi hit za pesem, ki jo definira. Ko stečejo debate o Kim Wilde, je Kids in America, pesem, ki je bila tudi del njenega debitantskega albuma z istim imenom, pogosto prva, ki jo omenjajo. Seveda pa je na – v uvodu omenjenih – štirinajstih studijskih albumih (ter še petih albumih kompilacij) skozi leta posnela še kopico drugih velikih hitov. 

Leta 1988, po skoraj desetletju kariere, ko je bila njena popularnost ogromna, je Kim izdala svoj najbolj prodajani album z naslovom Close. Med najbolj prodajanimi velikimi ploščami na britanski lestvici albumov je ostal osem mesecev. Z albuma je Kim lansirala tri uspešnice, ki so se vse uvrstile med najbolj prodajanih deset malih plošč tistega časa: You Came, Never Trust a Stranger in Four Letter Word.

Leta 1988 je Kim kot gostjo na evropski del svoje velike turneje Bad povabil Michael Jackson. Posledično je nastopila pred več kot dvema milijonoma ljudi. Kot zanimivost naj omenimo, da je spremljevalne vokale na Jacksonovi turneji prepevala tudi Sheryl Crow, tedaj še neznana ameriška pevka, ki pa je kasneje tudi sama postala velika zvezda.

Čeprav je Kim Wilde prebila več mesecev na turneji skupaj z Michaelom, ga je srečala le dvakrat.

Nisva imela kakih globokih in smiselnih pogovorov ali česa podobnega. Je pa bil zelo prijazen. Ni mi bilo všeč, ko sem brala vse tiste grozne stvari, ki so se o njem pisale. Tudi o meni in Michaelu so se v rumenem tisku širile vesti, da imava ljubezensko afero. Ja, tako daleč gredo rumeni mediji, da si stvari preprosto izmislijo, vse s ciljem čim višje prodaje. Michael in jaz sva čutila spoštovanje drug do drugega, to je bilo pa tudi vse. Z njim sem govorila samo dvakrat v življenju,

je o tem kasneje povedala Kim.

Vir: KLIK

Sodelovanje na turneji Bad pa ni bilo njeno edino sodelovanje z veliko zvezdo svetovne glasbe, saj je Kim dve leti pozneje (leta 1990) koncertirala s še eno glasbeno legendo: Davidom Bowiejem. Po vsej Evropi je kot gostja nastopala na njegovi stadionski turneji, poimenovani  Sound & Vision Tour.

Tedaj že skorajda 37-letna zvezdnica je med nastopanjem v mjuziklu Tommy (znameniti mjuzikl skupine The Who) na londonskem West Endu leta 1996  spoznala svojega bodočega moža Hala Fowlerja. Za veliko pop zvezdnico je bila že avdicija za vlogo v mjuziklu popolnoma nova izkušnja. Kim je avdicijo za vlogo gospe Walker opisala kot “nočno moro”, saj je morala peti pred rock zvezdnikom Peteom Townsendom iz The Who, ki je seveda kot avtor bil tudi eden od ustvarjalcev šova.

Kim je kasneje v nekem intervjuju povedala, da jo je njen soigralec in bodoči mož takoj pritegnil. Všeč ji je bilo dejstvo, da je bil “popolnoma nenavdušen in nezainteresiran” nad njenim statusom pop zvezde. Šest mesecev po seznanjenju se je sveže zaljubljeni par že poročil. Svoj zakon pevka še po 25 letih opisuje kot nekaj najboljšega, kar se ji je kdaj zgodilo.

Zakoncema sta se rodila dva otroka; Harry, ki se je rodil leta 1998, in Rose, rojena leta 2000. Tudi Rose se ukvarja s petjem.

Vir: KLIK

Na dan, ko se je Kim poročila s Halom, je par posadil slivo. Na pevkinem posestvu, ki ga sama opiše kot – kmetija – je bilo namreč na voljo pol hektarja neizkoriščene zemlje. Sliva se je lepo prijela in bogato obrodila, kar je pri Kim vzbudilo tudi širšo motivacijo za vrtnarjenje.  Ko se je nekaj kasneje zaradi materinstva odločila vzeti predah od obveznosti v glasbeni industriji, se je hkrati odločila, da se vpiše na Capel Manor College in študira hortikulturo.

Nov hobi je Kim prinesel še več uspeha: napisala in izdala je uspešno sprejete knjige na to temo, za televizijske programe kot oblikovalka vrtov vodila oddaji Better Gardens in Garden Invaders ter osvojila zlato nagrado na razstavi Chelsea Flower.

Kim v oddaji Better Gardens; vir: KLIK

V zreli dobi Kim Wilde ne miruje niti v glasbenem smislu. Leta 2013 je ob 25-letnici originalne izdaje ponovno izdala zbirateljsko bonus verzijo svojega najbolj priljubljenega albuma Close ter nov studijski album z naslovom Wilde Winter Songbook. Njen zadnji album do danes je bil izdan leta 2018 in nosi naslov Here Come the Aliens.

Kim je še vedno navdušena nad glasbo. Pred plandemijo je redno nastopala po Evropi in na nostalgičnih koncertnih turnejah večih izvajalcev iz 80. let. Najraje so jo gostili na festivalu Rewind, ki praznuje glasbo tega obdobja! Spodaj si lahko ogledate pevkin nastop leta 2008 na dogodku Night of the Proms v Nemčiji, ko je pela svojo leta 1981 izdani hit Cambodia; splača se ga pogledati do konca:

In, seveda, kadarkoli si zaželite, lahko slišite kakega od velikih Kiminih hitov na kateremkoli random Greatest Hits radiu. Med letoma 1981 in 1996 se je Kim namreč kar s 25 singli uvrstila med Top 50 na britanski lestvici malih plošč. Po vsem svetu je Kim Wilde prodala več kot 10 milijonov albumov in 20 milijonov singlov. Za večno bo v njeni lasti rekord kot najbolj uspešna britanska solo pevka v osemdesetih …

V kakšnem spominu je ostala pa vam?

———-

Veseli bomo, če boste naš trud ovrednotili.
Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.OPOMBA: donirate lahko tudi, če imate čitalec kod:

Vir naslovne fotografije: KLIK
Prirejeno po idejah iz lastnih raziskav.

Advertisements