web analytics
21. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Praktičn to rundo skor nimamo o čem pisat. Še tiste dve rči, xsta se nardile, so j’h na Regijcu zaznal in j’h posredval n’m, sta ble tko vohrn opisane, kukr dab j’ dewow k’šn Gorenc 😉  Ampak če druzga ne, smo za v’s n’š trud učerej spet dobil prostovoln prispevk za kofetkane od naše zveste bralke, to pa tut ni od muh. Na ta način se zahvaljujemo. Njej, pa tut tist’m par’m pred no. Je čist lažji u štir’h zutrej r’t uzignt, se h kompjuterju usest, možgane pognat, pa tlele nekej napletat, če loh zravn dišeč, topu kofe srebamo; tople ideje n’m tko padajo na pamet, pa lažji sp’stemo kšn štos od sebe … kukr en taprav gorensk foxsnar. Zdej spa vi zamislte, da tega neb bwo, dab mogl leden mrzlo vodo pit, pa tele kronike predelwt … ja sej bn’m še tazadn bralc pobegnu, tko ledene štose b’tlele štepal …

Na, evo … je pa uvod dalš od ceuga članka. Mejhn smo žalostn, k v’s lihpreč namormo nagovort, dab se u kšno debato u FORUMU ukluč’l, ampak tut to gotov še pride, smo prepričan. FORUM (evo, tle kliknete, gaute koj najdl) je zato fajn, k mrzgdo na Fejstbukovmu, Instantgramu, LinkedInu, pa Twitterju (in še kje), kedr mamo tut objave, noče n’č komentirat. Ene je sram, drugi nočjo, dab gdo nihov mnene poznow, tatret so tko žleht, dab tanajraj sam sikal, pa pol nekak nočjo, dab to ceu svet vedu, četrt misljo, da nihov mnene ni pomembn … evo, po mamo pa redke komentarje, pa redke kofete … Na FORUMU se pa l’po zapakiraš, skriješ za eno namišleno fotko (alpa še to ne), si nadaš en pravličn ime – naprimer Princeza, Bogataš, PoštenPolitik, MetrskLulčk, Pahor … – pa žiu boh nave gdo si in poj lahko cvetiš, daš svoj mnene in boli te … Tko da v’s spodbujamo, dragi bralci Gorenske Na’linij, da se prklopte, pa mo kšno rekl. 

Dejmo zdej usen pogledat uno revšno od učerej: zutrej – n’č. Dopone – n’č. Mejhn pred eno, lih na južno se jimaj mudiw, sta se pa zakajlowa dva u liftu na Cest gorenzga odreda u Kran. Gdopadrug, ke so mogl it kransk gasilci, un lift ofnat in reveža v’n pobrat. Fržow sej menda tacajt že pohladu, ampak … kwa se tle more? Nč niso zacahnal, dab bwo treba kej lift odklop’t, pa kerga obvestit, zato v’m tut mi o tmo ne pišemo, čeprow lihk’r smo. In toj to.

Tadrug cah’n od Regijzga centra za obveščane je biu pa še bl škrt – četrt čez drugo podobna reč, sam topl’t. No, pa na drug ulc. U istmu kraju, kmu rečejo tut gorenska prestolnca, pa Kranstrdam in Mala Albanija, pa verjetn še kuko drgač. U glavn’m na Cojzov ulc so se u tmo primeru u liftu mejhn pobliži mel cajta spozn’t štirje l’dje, ker lift na usem lep’m ni wotu več ne naprej, ne nazaj, da od gor/dol sploh na govoremo. Nč kej dost niso povedal. Ne kok gasilcov je šwo ke, ne kašne štumfe so mel, ne kere deo-spreje so uporablal … še dga ne, če so dopone pred tem kšn kofe spil. Takradga tko nasmejo rukn’t na šihtu. N’č! Sam to, da so pršli ke in une štir v’n pobral. Prov. Nej bo pa tko. Mi usen znamo kej napisat. Če n’m bojo dons zvečer, pa jutr zutrej, u poročiw napisal sam “kandelab’r”, mo lih tko znal naštrikat eno stran, ni panike … Kr poglejte spod, kok vohrn so bli tazadne dve runde, pa poglejte zgor, kok smo napisal mi … 😉

Tacajt pa … čuvejte nase, na svoje bližne, dihejte frišn zr’k in probejte pit čisto vodo. Loh pa tut kšn kofe čez dan. In čeb lih gdo na uso silo wotu tut n’m dat zanga, more pa tlele spod pod slikco KLIK-n’z na tarmen DONAT knof … Hvala, mi vs mamo fejst rad!

 

———————–

Ob 12.53 so na Cesti gorenjskega odreda, občina Kranj,
gasilci GARS Kranj, iz dvigala rešili dve osebi.

Ob 14.14 so na Zoisovi ulici v Kranju, gasilci GARS Kranj, iz dvigala rešili 4 osebe.

Advertisements