web analytics
28 novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

VITLANE! Na zajlo so j’h natikal …

Sej n’m kr zdew, da zbota nau tko mirna, kukr je biw pet’k. Lep dan je biw, ldje frej, koče še odprte, pa j use rinwo gor po gmajnah. Pa lih še dva dni prej, predn daj un težak s televizije napovedov, dau tut uzunej treba nost maske … t’m kedr je wlik ldi. Tko da, drag Gorenci, če mislte še naprej tkole množičn u gmajne rint, se bo temu rekl – wlik ldi. In boste mogl recimo na Dovšk bab, Zelenic, na Robleku, Dobrč, na Krišk gor, Storžiču, Kokrškmu sedlu, na Wlik planin, Joštu in na Lubniku, pa v Gorenskmu planinskmu muzeju – obvezn maske nos’t. Mislte da ne? Kr glejte. Pa poj, xseu nardiw, povejte ldem, da ste tap’ru pr n’s prebral. Zdej pa … kje gomazew po gmajnah, sej valda tut največ tm nardiw. Namormo poročat z gorenzga morja. Prvič je bwo u gmajnah več ldi, drugič ga pa nekak nimamo. Bejžmo zdej pogledat kwa pa koko smo ga sral učerj …

Swabe četrt pred enajsto dopone sje ena gor bliz koče na Kredarc poškodwawa kolen. Prou u koč je mu pa en možakar ene probleme s težavam s srcam. Gorsk reševalc z Mojstrane hsreč niso nč sprašval, aj kriva korona, al ne, ampak so se podvizal, vzel pot pod noge in šli pomagat. Dežurna ekipa vojske z Brnika je z vazdušnim zrakomlatom, kukr bi rekl en naš komšije, oba potrebna pomoči preletewa do jeseniške bolnce, u poročilu pa ni zacahnan, če je za tedva tut velava klasična procedura, kukr za ostale ldi, k pridejo ke po zeml …

Ni miniu niti dvejst minut od prejšnga alarma, kje telefon u central spet zvoniv, pa spet je bwo treba angažirat dežurne hribolazce in helikoptar. To rundo sej mejhn pod Vodnikovmu domam na Velmu polu prebrniwa ena planinka in se potoukwa po tistmu delu telesa, kga ma zadne cajte enkp l’di sam za kapo nos’t, pa frizuro popravlat. Teren je biu tko čudn, da so bogo revo mogl u helikoptar ukrcat s pomočjo vitla, končawa je pa tm, kedr večina gorenskh pofaulan’h hribolazcow konča – u jesenišk bolnc. Pa nej še gdo reče, da more bit bolnca ke bliži “centru” Gorenske. In konc koncov, zakwa neb mogle bit dve? Alpa tri? Alpa štir? Če mamo za morilsk orožje, bmogl še tok prej met tut za bolnce!

Še tatret polet helikoptarja in tadrugo vitl-akcijo so mel poj pristojn mejhn pred drugo uro. En možakar je lezu na Bovšk Gamsovc in kje vidu, kwa use bo mogu prelezt, gaj zagrabiva taka slabost, da ni mogu več ne naprej, pa ne nazaj. Kwa so mogl, Mojstrančan so zlezl gor, ga najdl, zapel na zajlo, kjoj spustu helikoptar in mu zaželel srečnga, pa zdravga. Polet namreč. Kam je letu helikoptar, v’m pa tko ni treba razlagat.

Petnajst čez drugo so mogl posredv’t pa kransk gasilci. Ubenga vitla niso rabl, še clo helikoptarja ne. So pa mogl ulomt u en stanvane, u kerga sej zaklenu otrok in to na Ulc Vidmarjowga Tugota. Mejhn prestrašen je tamaw gledov, xso not prlomastl tel u uniformah, ampak tuge na Tugotov ulc pa le ni bwo več …

Popovne so se pa spet vitlal. To pa zato, ker sej u plezališu Bela peč enmu revežu odlomiva skala in je padu 20 metrov globok. Ke so šli tržišk gorsk reševalci, pa seveda vojska s helikoptarjam, možakarja poiskal, ga dvignli gor na zrakomlat in nardil en panoramsk polet ke do Jsenic.

Še eno rundo zaklenenga otroka so mel gorensk gasilci učerej in sicer mejhn čez deveto zvečer – to rundo pa u Zgoš. Ni bwo treba strašit ubenga reveža u stanvanu, ampak samo ulomt u avto … pardon, temu strokovn rečejo: tehnični poseg … ker sej mulo u trdi tmi pač zaklenu vanga, ponoč pa po tisth kraj’h hodjo bavke in se otroc raj doma držejo. Jasn, gasilc so tehnično posegl, tastaredva wta mogwa na nov centraln zaklepane inštalirat, ampak pokovc je biu pa usen na toplem. In varnem. Toj pa tut tanejbl važn!

Nasledna zgodba je zgodba zablodelga ilegalca. Seveda v’m tega tavelk mediji naujo povedal, ampak … model je bil na tajn in konspirativn nalog dobre četrt čez deveto zvečer in je pač mogu hodt po bl prikrit’h kozjh stezah. Sam zgleda da muj šwo nekj narobe t’m in sej prebrnu spod pod most na Partizansk cest u Kranu in ni mogu več nkamr. Sam pr seb sej zaklew, da bandi fašistični nau nbene stvari izdaw, listk s tajnmu sporočilam je prežveču, ampak na pomoč je pa usen poklicow. Ke so šli tap’ru kransk gasilci, ga z dvigalam aufal nazaj gor na most in ga dal unm reševalcam, k take opreme nimajo, majo pa tablete, pa šprice. Un sej menda nekj d’ru, da še ni odpisan, pa da nej kr gledamo povratak odpisanih … Mo vidl.

Tazadna od Regijzga centra za obešane … padron … obveščane u Kranu zacahnana reč od učerej sej nardiva pa mau čez pol deseto. U tak ur je normaln svet že doma, pa kšno osladno narodnozabavno oddajo gleda. Sej veste, zlovensk pozdrav, alpa raketo pod gnojno jamo, alpa kej podobnga … Ampak ne pa tut tedva; dva planinca sta nekej ordinirova na Tominškov pot s Kredarce prot dolin in valda … jurja štirsto višine, mau mraza, šnopca je zmankow, pa tma je bwa čist črna in sta se jasn zgubiwa. Poj bwo pa mami, mami, na pomoč. Divje koze so mutast gledale kwa je to za en čudn ruk, jastrebi so preplašen prhutal in spušal kakce in še Triglavska neboglasnca je začeva razmišlat, da neb več t’m raswa, ker je biu dretje neznosn. Sam je biu pa učinkovit. Co dol do Mojstrane sej slišov, tko da so šli na en nočn špancir gorsk reševalc, k lih nč bl pametnga niso mel za počet u zboto zvečer. Najdl so oba rukača, hsreč cela. No po so se pa nazaj dol pošpanciral, kšno rekl in zapel Slovenija, od kod lepote tvoje. Edin mou b’l potih. Triglavska neboglasnca pa še dons t’m rase.

Ob 10.47 si je pri planinski koči na Kredarici, občina Kranjska Gora, planinka poškodovala
koleno. V koči je bil tudi planinec, ki je imel težavo s srcem. Gorski reševalci GRS Mojstrana in
dežurna ekipa GRS Brnik so oba oskrbeli in s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v SB
Jesenice.

Ob 11.04 je pod Vodnikovim domom na Velem polju, občina Bohinj, planinka padla in si
poškodovala glavo. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so s pomočjo
helikopterja Slovenske vojske poškodovano osebo locirali in s pomočjo vitla dvignili v helikopter
ter jo odpeljali v SB Jesenice.

Ob 13.50 je planinca na poti na Bovški Gamsovec obšla slabost. Gorski reševalci GRS
Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so s pomočjo helikopterja Slovenske vojske planinca
locirali, ga s pomočjo vitla dvignili v helikopter ter ga odpeljali v SB Jesenice.

Ob 14.15 so na Ulici Tuga Vidmarja v Kranju gasilci GARS Kranj odprli vrata stanovanja, kjer je
bil zaklenjen otrok.

Ob 16.48 se je v plezališču Bela peč, občina Tržič, plezalcu odkrušila skala in je padel 20
metrov globoko. Gorski reševalci GRS Tržič in dežurna ekipa GRS Brnik s helikopterjem
Slovenske vojske so poškodovanca locirali in ga s pomočjo vitla dvignili v helikopter ter ga
odpeljali v SB Jesenice.

Ob 21.05 se je v naselju Zgoša, občina Radovljica, otrok zaklenil v vozilo. Gasilci PGD Begunje
na Gorenjskem so s tehničnim posegom odprli vrata vozila in rešili otroka.

Ob 21.18 se je pod mostom na Partizanski cesti v Kranju, občan pri padcu poškodoval in ni
mogel sami nadaljevati poti. Gasilci GARS Kranj so ga s pomočjo dvigala dvignili na most ter ga
predali v oskrbo reševalcem NMP Kranj.

Ob 21.36 sta se na Tominškovi poti iz Kredarice proti dolini na višini okoli 1400 metrov izgubila
planinca. Ob 22.30 so ju gorski reševalci GRS Mojstrana našli nepoškodovana in varno
pospremili v dolino.

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
3 min read
10 min read
1 min read