web analytics
23. oktobra, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

V tem trenutku si želim biti mrtev. Preprosto ne zdržim več.

18. maja 1980 se je v starosti 23 let v kuhinji svoje hiše v Macclesfieldu v Angliji pod vplivom razpadajočega zakona, depresije in epilepsije obesil Ian Curtis, pevec in kitarist skupine Joy Division. Dan kasneje naj bi skupina poletela na svoje prvo ameriško gostovanje.

Curtis je v času smrti na svojem stereo sistemu predvajal album Iggy-a Pop-a z naslovom The Idiot. Na poslovilnem listku so našli Ianov zapis:

V tem trenutku si želim biti mrtev. Preprosto ne zdržim več.

Joy Division so leta 1979 izdali med glasbenimi kritiki močno cenjen prvenec z naslovom Unknown Pleasures, ki pa ni imel nobenih prodajnih uspehov. Leta 1980 je sledil drugi in zadnji album skupine z naslovom Closer.

Spodaj je pesem, ki jo je Ian Curtis napisal v obdobju, ko mu je razpadal zakon z ženo Deborah. Pesmi originalno ni bilo na nobenem od obeh albumov skupine. Prvič je bila kot mala plošča izdana aprila 1980, vendar je šla mimo poslušalcev neopazno.

Skupina je pesem po Ianovi smrti junija ’80 ponovno izdala, postala pa je njihov edini hit.

Ko so leta 1976 v Salfordu v Veliki Britaniji Ian Curtis (vokali), Bernard Sumner (kitare, klaviature), Peter Hook (bas) in Stephen Morris (bobni) ustanovili skupino Joy Division, so se dogovorili, da bodo skupino razpustili, če jo bo zapustil katerikoli član.

Po Curtisovi smrti se je preostali trojici kot klaviaturistka še v istem letu pridružila Gillian Gilbert. Novo skupino so poimenovali New Order in z njo postali ena najuspešnejših britanskih skupin osemdesetih let …

Zanimivost: tako ime Joy Division kot tudi New Order so člani skupine “našli” v nacističnem režimu. Naziv Joy Division je prvič postal širše znan po tistem, ko se je leta 1953 pojavil v noveli z naslovom Hiša lutk (House of Dolls) avtorja z zanimivim nazivom Ka-tzetnik 135633. Psevdonim je v resnici pripadal preživelemu iz koncentracijskega taborišča/holokavsta. Novela opisuje skupine judovskih žensk, ki so jih v koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno nacisti imeli ločene od drugih zapornic izključno v namen spolnih užitkov nacističnih vojakov ter tistih zapornikov, ki so z nacisti sodelovali.

Joy Division, 1979; vir fotografije: KLIK

Med letoma 1942 in 1945 so tako v Auschwitzu in še devetih drugih nacističnih koncentracijskih taboriščih obstajali taboriščni bordeli (Freudenabteilungen, “Odseki veselja”). V dokumentarnem filmu Spomin na taborišča, projektu, ki sta ga poleti 1945 nadzorovala britansko ministrstvo za informacije in ameriški urad za vojne informacije, so snemalne ekipe posnele ženske, ki so bile prisiljene v spolno suženjstvo za zadovoljevanje stražarjev in privilegiranih zapornikov. Ugotovljeno je bilo, da so bile ženske, ki so umrle, po hitrem postopku zamenjane z ženskami iz koncentracijskega taborišča Ravensbrück.

Izraz New Order (Neuordnung) je bil mnogokrat uporabljen v razvpiti knjigi Adolfa Hitlerja Mein Kampf (Moj boj). Z njim je bodoči nacistični zločinec  zlovešče napovedoval, kakšno svetovno ureditev pod vodstvom arijskega nemškega naroda si želi ustvariti. V okviru tega izraza je bil tudi opisan načrtovani holokavst, s katerim naj bi nacisti spremenili obraz Nemčije … in sveta. Člani skupine so pozneje razlagali, da je po smrti Iana Curtisa band bil brez pesmi, brez vseh članov in brez imena, svojih glasbenih karier pa niso želeli zaključiti. Iz enega od naslovov v časopisih naj bi v resnici skušali prekopirati  ime New Order Of The Kampuchean Front, ki pa je v času najhujše morije v Kambodži tudi sprožalo pomisleke, zato naj bi se odločili za skrajšanje imena v le New Order. 

New Order, 1983; vir fotografije: KLIK

Skupino so večkrat zaradi poimenovanj obtoževali simpatij do skrajno desničarskih gibanj. Skozi delovanje – v povezavi z nekaterimi zasebnimi lastnostmi – v karieri so take povezave uspešno zanikali.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.

[paypal_donation_button]

Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements