web analytics
24 septembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

V Škofji Loki bodo septembra v Šolski ulici vzpostavili območje za pešce

Delite:

Septembra bodo za pešce v Škofji Loki za nekaj dni odprli Šolsko ulico. Na ta način želijo omogočiti šolarjem varno hojo v šolo, meščanom pa prijeten sprehod med mestnim jedrom in območjem vojašnice.

Ob pripravi Celostne prometne strategije občine Škofja Loka se je pokazalo, da je preko 80 % prebivalcev Škofje Loke pripravljenih kratke poti opraviti peš ali s kolesom, če bi bili pogoji za hojo in kolesarjenje boljši. Hkrati je jasno tudi, da se veliko prebivalcev Škofje Loke z avtomobilom vozi tudi na kratke razdalje, ki bi jih lahko enostavno opravili peš ali s kolesom. Zato bodo letos septembra Šolsko ulico testno odprli ljudem in s tem omogočili prijetno in bolj varno hojo ter kolesarjenje.

Zadnja leta so jutranji zastoji v okolici šol nekaj običajnega. Raziskave kažejo, da je v slovenske šole 30 let nazaj preko 90 % otrok v šolo prihajalo peš; samih ali v družbi prijateljev. Danes v šolo peš hodi bistveno manjši delež otrok, vendar ne zato, ker si tega ne bi želeli, ampak zato ker se staršem njihova pot do šole pogosto zdi prenevarna.

Gre za začaran krog: preveč avtomobilov slabša prometno varnost tudi za tiste otroke, ki v šolo vseeno pridejo peš. Poleg tega pa starši otroke s tem, ko jih vozijo v šolo, še dodatno slabo vplivajo na zdravje otrok, saj se le-ti po raziskavah že tako premalo gibljejo. Hkrati pa so ankete, izvedene med učenci, pokazale, da je delež otrok, ki jim je všeč, da jih starši pripeljejo z avtom, zelo nizek. Raje gredo s kolesom, peš, s skirojem oziroma v družbi prijateljev.

Šolska ulica v Škofji Loki se vse bolj uporablja kot peš ali kolesarska povezava med starim mestnim jedrom in novo nastajajočim središčem v nekdanji vojašnici ter Kamnitnikom.

To se je posebej pokazalo med epidemijo koronavirusa, ko je bilo gibanje omejeno le znotraj meja občin. Tudi zato potrebujejo pešci in kolesarji v naseljih več prostora za gibanje. 

Ne gre pa pri opisanih prihodih v šolo za kako ekskluzivno škofjeloško težavo; s tem so težave vsepovsod po Gorenjskem. V tujini se uspešno spopadajo s tovrstnimi problemi z odpiranjem ulic za ljudi. Odprta ulica (angl. open streets) je ulica, na kateri imajo pešci in kolesarji prednost, na njej se odvija zanimiv, privlačen program, tranzitni motorni promet je omejen, omogočen pa je dostop za lokale in prebivalce ob ulici. Odprta ulica se lahko odvija skozi ves dan. Če gre za lokacijo pred osnovno šolo, pa lahko le v času pred začetkom in ob koncu pouka, čemur se reče šolska ulica (angl. school streets).

Otroke, ki živijo bolj oddaljeni od šole in peš v šolo zares ne morejo priti, pa starši ali šolski prevoznik pripeljejo na t.i. točko Poljubi in odpelji, od koder prehodijo vsaj del poti v šolo.

Z uvajanjem Odprte ulice odgovorni pričakujejo na ulici več pešcev in kolesarjev ter bolj prijetno bivalno okolje z manj hrupa. Ulico si želijo vzpostaviti  tako varno, da jo bo lahko prehodil tudi osemletnik sam ali v družbi s prijatelji. Na ta način bi se pokazali številni pozitivni učinki na zdravje in okolje, pa tudi na lokalno gospodarstvo.

Pri Odprti ulici v Škofji Loki gre za začasen ukrep v več fazah. Trenutno je zadeva v začetni fazi, v kateri odgovorni ukrep še načrtujejo in ga skušajo uskladiti s pričakovanji prebivalcev, lastnikov lokalov ter drugih akterjev ob ulici. Pripravili bodo ustrezni prometni elaborat ter privlačen in pester program, ki se bo odvijal na ulici. 

Časovnica poteka projekta Odprte ulice

Odprta ulica bo potekala pet sobot:

  • 29. avgusta in
  • 5. septembra
  • 12. septembra
  • 19. septembra ter
  • 26. septembra 2020, pet delovnih dni v jutranji konici: (od srede, 16. 9. do torka, 22. 9. 2020) in en cel delovni dan: (22. september 2020), ko že tradicionalno obeležujemo Dan brez avtomobila.

Po izpeljavi programa bo sledila ocena uspešnosti Odprte ulice. Vse vključene v projekt bodo organizatorji povprašali o njihovih izkušnjah, odgovori pa bodo predstavljali izhodišča za vse prihodnje prometne in varnostne ukrepe na tem območju, pa tudi zgled za druge slovenske občine. 

Svoje odzive, želje in predloge povezane s Šolsko ulico lahko pošljete na spodnji internetni naslov:

odprtaulica@skofjaloka.si

Več informacij o Odprti ulici dobimo na spletni strani Občine Škofja Loka oziroma na spodnji povezavi:

https://www.skofjaloka.si/novica/267734

in na družbenih omrežjih občine Škofja Loka:

www.facebook.com/infoobcinaskofjaloka/

instagram.com/obcinaskofjaloka

Similar Posts:

Delite:
Advertisements

Morda ste zgrešili

4 min read
7 min read
4 min read