web analytics
24 novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

V Medvodah so v brezplačni najem prejeli prikazovalnik hitrosti

Občina Medvode je ena izmed 15 občin, ki so v teh dneh prejele prikazovalnike hitrosti »Vi vozite« v enoletni brezplačni najem. Agencija za varnost prometa je že deseto leto zapored pripravila poziv za enoletni brezplačni najem prikazovalnikov hitrosti. Na poziv, ki je bil objavljen 19. avgusta 2020, se je prijavilo 34 občin. Namestitev prikazovalnikov hitrosti se je doslej izkazala kot učinkovito sredstvo za takojšnje zmanjšanje povprečnih hitrosti.

Prikazovalnik bodo postavili v Zavrh pod Šmarno goro (v smeri proti Smledniku). Naselje nima pločnika, v tem delu pa je vedno več šoloobveznih otrok, ki se dnevno vozijo v OŠ Pirniče. Organiziran imajo šolski avtobus, vendar do avtobusnega postajališča dostopajo peš. Skozi naselje poteka pretežno ravninska cesta, ki jo uporabljajo dnevni migranti za odhod na delovno mesto v Ljubljano in v naselju razvijajo visoke hitrosti. Pred kratkim je v tem delu naselja potekala rekonstrukcija ceste. Prikazovalnik hitrosti ima možnost beleženja statistike vozil in beleži hitrost vozila in gostoto prometa. Na podlagi pridobljenih podatkov se bo Občina Medvode odločala o nadaljnjih ukrepih za umiritev prometa na tem odseku, v kolikor bo to potrebno. Prehitra vožnja je namreč kljub preventivnim akcijam in pogostemu opozarjanju vseh institucij, ki delujejo na področju preventive, še vedno zelo pogost vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Do konca letošnjega septembra je zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah ugasnilo 22 življenj. Policija je v prvih devetih mesecih (1. 1. – 30. 9. 2020) ugotovila 87.191 kršitev s področja hitrosti. Omejitve hitrosti in predvsem njihovo dosledno spoštovanje, so zato ključnega pomena, predvsem v naseljih. Pri višjih hitrostih so posledice prometnih nesreč težje. Neprilagojena in objestna vožnja sta lahko usodni, zato vozite zmerno in odgovorno, svetuje Agencija za varnost prometa. Ob tem želi znova spomniti, da je celoten zdravstveni sistem v stanju izjemnih obremenitev, zato z odgovorno udeležbo v prometu prispevajmo k umirjanju razmer.

 

Tudi letos želi s prikazovalniki hitrosti Agencija voznike spodbujati k umirjeni, odgovorni in strpni vožnji ter tako prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu, še posebej najbolj ranljivih, pešcev in kolesarjev. Agencija občine že deseto leto spodbuja k uporabi prikazovalnikov hitrosti, saj so dokazano učinkovit kratkoročni ukrep za zmanjšanje povprečnih hitrosti v naseljih in izven njih. Dosedanji podatki kažejo, da vozniki, ki se zavedajo nadzora, ravnajo bolj previdno, tudi tedaj, ko nadzor ni očiten.

Prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« so prejele naslednje občine: Občina Cankova, Občina Dobrova-Polhov Gradec, Občina Dol pri Ljubljani, Občina Kidričevo, Občina Kočevje, Občina Kozje, Občina Medvode, Občina Metlika, Občina Mirna peč, Občina Poljčane, Občina Postojna, Občina Ptuj, Občina Slovenska Bistrica, Občina Šentjur in Občina Škofja Loka.

Vir: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

5 min read
2 min read
2 min read
1 min read