web analytics
15. maja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

V Kranju na pomoč čebelam

V Mestni občini Kranj so se odzvali pobudi enega od čebelarjev, ki je pozval k poznejši košnji zelenic z željo, da bi imele čebele kljub pozebi spomladi dovolj hrane. Tam, kjer je to možno, bodo tako s košnjo začeli pozneje kot sicer, letos prvič bodo čebelji paši namenili tudi dva travnika, dodatno zasajenima s travniškimi cvetlicami. Tudi sicer v Kranju čebelam namenjajo posebno skrb, zlasti z zasaditvami.

Čebelar Marjan Papež je pred nekaj dnevi objavil naslednji spletni apel:

Letos je pozeba uničila večino cvetja sadnega drevja. Glavni vir hrane za čebele spomladi bodo cvetlice na travnikih, na javnih površinah in tudi zelenicah okrog hiš. Predlagam, da predvsem javne površine in zelenice kosite čim kasneje, saj na njih ne gre za pridelavo krme. Del zelenice, po katerem ne hodite, lahko pustite, da cveti in bo tako hrana za čebele. Še posebej je pomemben regrat, ki izdatno medi. Letos bo štel vsak regratov cvet, zato pustite, da regrat odcveti in potem pokosite zelenico. Čebele in čebelarji vam bomo hvaležni. Letos bo štel vsak regratov (pa še kak drug) cvet.

M/Ž Majica “Will Work For Honey”
€5,85 – 10,09

Njegove navedbe so potrdili tudi v Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS). Aleš Bozovičar iz ČZS pravi takole:

To v celoti drži. Več je cvetočih rastlin, bolje je za čebele. Naj medi.

V Mestni občini Kranj (MOK) so se v pomoč čebelam dogovorili, da bo Komunala Kranj začela s košnjo šele od 10. maja dalje, na površinah, kjer je trava le mulči (da odrezani del ostane na travniku), pa poznejša košnja ne bo možna, saj tehnologija mulčenja ne omogoča mulčenja višje trave.

V MOK je sicer za čebele dobro poskrbljeno, zlasti z zasaditvami medovitih enoletnih rastlin, trajnic in novih dreves (predvsem lipe, ki so odlične za čebele). Letos prvič bodo za čebeljo pašo namenili tudi dva travnika, dodatno zasajena s travniškimi cvetlicami, pokosili pa ju bodo le dvakrat v celem letu. Eden se nahaja ob makadamski poti v kanjon Kokre na Hujah, drugi pred objektom na Valjavčevi ulici (nasproti Zavarovalnice Triglav).

Pripravila: Jana Zupančič Grašič

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir naslovne fotografije: KLIK

(Visited 22 times, 1 visits today)

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
4 min read