web analytics
25 novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

V enem kosu prestavili prek 60 ton težko kapelico

V okviru obnove ceste Breg–Mavčiče na odseku od gasilskega doma v Mavčičah do objekta Praše 4 so odgovorni včeraj opravili svojevrstno delo. Prestavili so kapelico iz druge polovice 19. stoletja na 60 metrov bolj severno lokacijo na drugi strani ceste. Gre za največji objekt, ki so ga na območju Mestne občine Kranj doslej prestavili v enem kosu.

Mestna občina Kranj (MOK). v okviru obnove ceste Breg–Mavčiče na odseku od gasilskega doma v Mavčičah do objekta Praše 4, širi 570 metrov dolgo cestišče z enostranskim pločnikom in dvostransko kolesarsko stezo. V 591.000 evrov vreden projekt, ki ga izvaja Gorenjska gradbena družba d. d., je vključena tudi obnova vodovoda, meteorne kanalizacije, javna razsvetljava, vgraditev cevi za fekalno kanalizacijo in prestavitev kapelice na novo lokacijo. Slednje je bilo nujno, saj kapelica stoji na območju razširitve ceste.

Pri tem je bilo potrebno prestaviti tudi kapelico s tlorisom 3,5 x 3,5 metra, ki je skupaj z ojačitvami, narejenimi prav za to prestavitev, tehtala prek 60 ton. Gre za prvo tovrstno prestavljanje objekta v enem kosu na območju MOK. Kapelico so zaradi zahtevnosti izvedbe na prestavitev pripravljali približno en mesec. Vsa dela so potekala pod nadzorom statika in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS). Prestavljanje kapelice si je na prizorišču ogledal tudi župan Matjaž Rakovec, ki je ob tem seveda “moral” dodati tudi kako modro misel:

Obnova ceste lepo napreduje, sledimo ciljem, ki smo si jih zastavili. Sem pa navdušen nad ogledom prestavljanja kapelice in kako elegantno so vsi v verigi izpeljali zahtevno nalogo. Prav je in tudi pomembno, da varujemo in ohranjamo kulturno dediščino v občini,

je povedal župan MOK.

Kapelica zdaj kot del Jurjeve domačije

Prestavljena kapelica je posvečena sveti družini. Slikar in freskant Matija Bradaška je bil tisti, ki je poskrbel za njeno prvotno poslikavo. Med cerkvenimi naročniki je bil zaradi všečnosti in cenovne dostopnosti zelo priljubljen. Bil je tudi član Društva za krščansko umetnost. Največ njegovih del je na Gorenjskem, najdemo pa jih tudi drugod po Sloveniji. Da je kapelica nastala v drugi polovici 19. stoletja, potrjuje njegovo avtorstvo poslikav. V Register kulturne dediščine je vpisana od leta 2005 z opisom: »Zidana klasicistična kapelica odprtega tipa z dvokapno streho, zadaj na čop. Pravokotni tloris s polkrožnim apsidalnim zaključkom.« Notranje freske sta obnovila zakonca Irena Jeras Dimovski in Boge Dimovski leta 2006. Zunanjih poslikav se ni obnavljalo.

Kapelica je postavljena na koncu vasi Praše, v smeri proti Medvodam, ob poti na pokopališče. Med vaščani je veljalo, če ima kdo kakšno zamero do pokojnika na njegovi poslednji poti, naj mu na tem mestu oprosti. Večkrat se je vanjo zaletel tudi kakšen avtomobil, ker je stala tik ob cesti. To je načelo njene temelje, ker pa je bila zaradi potrebe prestavljanja opravljena tudi statična sanacija, bo ta še dolgo lahko služila svojemu namenu. Na novi lokaciji bo ponovno obdana s polji in travniki Jurjeve domačije, katere lastniki so jo tudi postavili. Kapelico je zdaj umeščena v okolje, ki ji pritiče in v katerem bo lahko zasijala v vsej svoji lepoti, pravi njen lastnik Aleš Bohinc:

Skupaj s še eno kapelico na polju, križem ob cesti in Jurjevo kaščo bo oblikovala zaključeno celoto nepremične kulturne dediščine, na kateri gradi svojo prepoznavnost Jurjeva domačija. Rad bi se zahvalil vsem, še posebej Boštjanu Zavrlu iz MOK, za potrpežljivost pri iskanju najboljših možnih rešitev za vse.

Natančen, zgleden projekt

ZVKDS je na podlagi pridobljenih kulturnovarstvenih pogojev prižgal zeleno luč za prestavitev kapelice, pri čemer je bilo pomembno, da se ohranijo njene estetske in materialne spomeniške vrednote. Potrebe sodobnega življenja niso bile v prid izvirni lokaciji kapelice, prav tako je z degradirano prostorsko umestitvijo kapelica izgubljala nekdanji značaj, je pojasnil konservator Matevž Remškar iz ZVKDS:

Izdelan je bil natančen, zgleden projekt, na katerega smo izdali pozitivno kulturnovarstveno mnenje. Takšen način prestavitve v največji možni meri ohranja sam objekt. Z repliko, kopijo ali nadomeščanjem večje količine gradiva z novim ne bi ohranjali kulturne dediščine.

Dela pri obnovi ceste med Bregom in Mavčičami bodo končana še letos.

Vir: Katja Štruc, MO Kranj

 

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
2 min read
5 min read