web analytics
15. maja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

V “dirko” za novo regijsko bolnišnico se vključujejo tudi v Kranju

V Mestni občini Kranj v zadnjih dveh letih delajo opazne korake na področju kakovosti bivanja. Med drugim si močno prizadeva tudi za zdravo življenje v občini. Uvaja pametne rešitve, z e-mobilnostjo, največjim elektrificiranim sistemom koles v državi in novimi kolesarskimi potmi spodbuja trajnostni razvoj, postavlja zelene strehe in nove drevorede. Hkrati se zavzema za kakovostno zdravstveno varstvo v občini, ki pa se že dolga leta izvaja razdrobljeno, v regiji na štirih lokacijah. Najboljši dostop do zdravstvenih storitev bi največjemu številu prebivalstva omogočila s pridobitvijo nove regijske bolnišnice – v Kranju.

Na Mestni občini Kranj (MOK) se zavedajo, kako pomembna je skrb za starejše generacije kot tudi za rodove prihodnosti, pri čemer je zdravje dragocen temelj vsake družbe. V zadnjih dveh letih na MOK pospešeno delajo na tem, da bi v svojem okolju zadržali čim več mladih in ambicioznih ljudi, zato ustvarjajo pogoje za nove zaposlitve ter vzpostavljajo pogoje za gradnjo okoli 1000 novih stanovanj – približno 270 bi jih gradili s stanovanjskim skladom, okrog 700 pa bi jih v prihodnjih petih letih lahko zgradili ostali investitorji. Prav tako na občini vlagajo v razvoj podjetništva in si prizadevajo za dvig kakovosti bivanja občanov.

Na drugi strani demografska slika Slovenije kaže, da je delež starejših nad 65 let v gorenjski regiji med največjimi v državi. Znotraj regije ta starostna skupina predstavlja 20 odstotkov prebivalstva. S starostjo je tveganje za bolezni večje. Posledično se povečuje obseg zdravstvenih storitev. Da je treba staranju prebivalstva posvetiti posebno pozornost, se dobro zavedajo tudi na MOK. Prizadevajo si, da bi v Kranju, največjemu mestu v gorenjski regiji, postavili novo regijsko bolnišnico in tako občanom kot drugim prebivalcem regije zagotovili najboljši dostop do zdravstvenega varstva.

24-delni set igračk; bolnišnica
€4,28 – 8,58 €5,35 – 10,73 (-20%)

Na Gorenjskem prebiva 200.000 prebivalcev oziroma desetina prebivalcev Slovenije. Številni se pri zdravstveni oskrbi usmerijo v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer predstavljajo deset odstotkov vseh bolnišničnih in ambulantnih obravnav. Gorenjska je edina regija v državi s tremi bolnišnicami in eno psihiatrično bolnišnico na lokacijah v premeru približno 40 kilometrov. Vse štiri skupaj, to so Univerzitetna klinika Golnik, Splošna bolnišnica Jesenice, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj in Psihiatrična bolnišnica Begunje, v primerjavi z ostalimi bolnišnicami v Sloveniji predstavljajo velikost običajne regijske bolnišnice.

Da je nova regijska bolnišnica na Gorenjskem nujna, že več let potrjujejo demografski podatki, število bolnišničnih obravnav, po katerih je Gorenjska uvrščena takoj za osrednjeslovensko statistično regijo, pomanjkanje prostorskih, kadrovskih in finančnih kapacitet, dotrajanost in arhitekturna neustreznost objektov, nezmožnost širitve (tudi stroke) in razdrobljenost programov oziroma dostopov do storitev zdravstvenega varstva v regiji. Trenutno stanje v obstoječih bolnišnicah ne kaže na zmožnost njihovega dolgoročnega razvoja oziroma širitve in s tem primerne oskrbe bolnikov na sekundarni ravni zdravstvene dejavnosti. Če bi se preobremenjenost, ki jo je pokazal vrhunec epidemije covida-19, ponovila, zdravstveni sistem v regiji teh obremenitev najverjetneje ne bi več zdržal.

Kranj med vsemi lokacijami, ki si prizadevajo za novo regijsko bolnišnico na Gorenjskem, predstavlja najbolj poseljeno občino. Hkrati je zelo primeren tudi po časovnem dostopu iz drugih krajev v regiji. Bolnišnico bi zgradili na Zlatem polju, kjer ima MOK primerno zazidljiva in v prostorskih načrtih namembna zemljišča; njihov največji lastnik je Republika Slovenija. Gre za območje z vso potrebno prometno infrastrukturo, avtocestnim dostopom (dva uvoza/izvoza – kar je zelo pomembno v primeru nesreč), neposredno bližino javnega prometa (v načrtu je tudi železniška povezava Zlato polje–Brnik–Ljubljana) in zaledno infrastrukturo. Pomembno vlogo igra tudi bližina letališča. Umestitev nove dejavnosti v prostor bi bila na tem območju optimalna – tako demografsko kot geografsko. Ker se Kranj razvija v pametno mesto, bo v prihodnje nudil digitalno platformo z vsemi podsistemi, ti pa bodo omogočili delovanje najmodernejše bolnišnice.

Na MOK so s ciljem pridobiti regijsko bolnišnico v Kranju opravili temeljite analize in izdelali Elaborat umestitve Splošne bolnišnice Gorenjske v prostor. Razpolagala bi s 600 posteljami. V njej bi bilo mogoče na letni ravni hospitalizirati 35.000 ljudi in opraviti 220.000 ambulantnih obravnav. Zaposlovala bi približno 1400 ljudi. V občini že delajo analizo potreb vrtca, osnovne šole, prostočasnih dejavnosti …

Ob predpostavki, da nova bolnišnica potrebuje 600 postelj in bo glede na svetovne trende nizko vrstni objekt, je med vsemi predlaganimi lokacijami za novo regijsko bolnišnico najprimernejša tista na Zlatem polju. Omogočila bi bližino dostopa do zdravstvenih storitev največjemu deležu prebivalcev v regiji. Vsi skupaj si prizadevamo za najboljšo možno rešitev za čim večje število ljudi. Še to bi rad poudaril: ob morebitni novi pridobitvi MOK ne bo ovirala delovanja obstoječih zdravstvenih ustanov. Gre za dodatno ustanovo in ne ukinjanje že delujočih. Zdravje je naša najpomembnejša vrednota, zato je pomembno, da z njim ravnamo pazljivo, odgovorno in skrbno. Tudi na kolektivni ravni,

je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Po Jesenicah, kjer imajo neko tradicijo, izobraževalne programe ter pišejo neke peticije in Radovljici, ki je predstavila konkretne korake, se je zdaj v dirko očitno vključil še Kranj. Ni potrebno biti ravno Einstein, da človek ugotovi, da je v ozadju ritanje za kar najboljšo pozicijo ob koritih, ko se bodo nekoč začeli deliti milijoni …

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: MO Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK 

(Visited 28 times, 1 visits today)

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
4 min read