Delite:

Tut včerej je sicer po Gorenskm še pomalem wlekwo. Enkp dela z ostranjevanam posledic prejšnga dne so mel gasilci, ampak tut redn dew jh ni lih šparow, kukr boste loh vidl spodej. Sami wte najbrž uganil o čem bo zihr tekla beseda, ker se vsak dan u zadnmu cajtu to nardi, sicer pa … vableni, da si preberete podrobnosti …

Že koj zutrej, še sedem ni bwa, xsta v Lahovčah dva šwa mert, kdo ma močnej pleh na avth. Kermu je sodnik na konc dvignu roko, mi nawemo. Vemo pa, da so tm okol gasilci mogl poj posut vpojna sredstva, ker je tekwo … Da pa neb kermu od obeh juncow na misu padl, dab se ga še kej naprej šu in še naprej km rinu, so v obeh pleh’h odklopl akumulatorje. 

No pr usmo vetru, kje v zadnh dneh pihow tle čez, sje pa poj en u Sidolu gor nad Kamnkam omislu, da bo zunej kuru!!! Kje vetr to vidu, sej sam na širok režat začew. Pihnu je maw ke čez in odpihnu ogn s travnka v gmajno, tko da so na konc mel tut organizirane dirke prostovolnh gasilcow s Tuhina in Kamnka na prizoriše. Tut tle sicer rezultat dirke ni jasn, je pa jasn, da so fest fantje pogasil 400 kvadratov travnka in 50 kvadratov gmajne. Pravjo, da kšne posebne škode ni blo, upejmo pa, da so saj unga trotla kej preluftal …

No in zdej pridemo do klasike – mau pred šesto popone je u Podbrezjah gorew u enmu rajfnku. Xsreč majo u vasic tut prostovolno gasilsko enoto, pa so to fantje po hitrmu postopku spedenal. Sej veste, kuku to poj gre … opletal so z uno termo kamero in gospodarju zabičal, da bohnadej(!) dab zdej še kej kuru, dokler ga na pridejo olupt raufnkelerji. Upejmo, daj člowk upoštewow dobronamern nasvet.

Mejhn čez šest sta na Planin u Kranu – tut ulca se imenuje Planina – spet dva preverjowa kok ma kdo trdo betic … eee pardon … pleh. Na prizoriše so se prpelal GARS – ovci, poskrbel za zavarvane prizoriša, da ni še kdo ke not prletu, odklopl en akumulator in … kukr pravjo … zavarval neaktivirano zračno vrečo. Se prav – da se ni aktivirala? No, nekj pač tm okol. Aja, pa še avto so umaknil s ceste. Kwaj blo s tadrugmu, nawemo, očitno sej loh odstranu sam, tko da … kej hudga ni mogl bit.

Zdej pa tko – sam štir minute kasnej, je v ist ulc, edn zbu peško. Aj blo to posledica zjal, slab zavarvanga kraja prejšne nasreče, alpa česa druzga, da možnost, da sej vse skp zgodil clo v istmu dogodku na omenamo – ampak najbrž joj težk zbu štir minute kasnej, če sej prej že zaletu – ni čist jasn. Mo vild poj, kbo še polcijsk poročiw pršu. No, alpa tut namo, tle se nkol nawe. U glavnm, tut tle so gasilci zavarval krej nesreče in pomagal pr prvi pomoči za uno nesrečno bejbo.

Evo, da namo sam Kran mlel zadne dni … četrt čez sedem zvečer sta se dve ženske zgubile na pot s Kukove Špice. Toj u občin Kranskagora. H sreč s ubena ni nč nardiwa in so obe cele najdl gorsk reševalc z Mojstrane. Pa še sprehodil so se fajn zvečer. No kso se že lih najdl, so se pa poj skp pošpanciral u dolino. V kšnh turškh mehiškh bse verjetn dons že ženil, u še kšnh drugh filmskh zvrsteh bi pa že včerej zvečer … pa pustmo to no … smo le kulturn še pred kultrunmu praznkam.

Nmau čez pol deseto zvečer je poj blo, xo u en bajt mogl posredvat prostovoln gasilci z Bleda. Sej nejbrž vm ni treba pravt, da se je užgal u rajfnku? In to na Lublansk cest, praktičn sred Bleda. Pravt vm gotov ni treba nit tega, da so fantje to spedenal in pregledal vse skp z uno kamero, da neb blo kasnej še kšnga presenečena. Edin podatk manka, da so lastniku prepovedal nadaln kurjene, tko da … mrbit muj blo pa ponoč vsen toplo. Čeprow … dvom’mo. 

No po so se pa še dons ponoč – mejhn čet štir po srednevropskmu cajtu – u Strahinu sred travnka smeti odločle, daujo mau gorele. Mi nismo lih Šerlok Holmsi, ampak smeti se ponavad na užgejo sred noči kr same. Zdej, aj edn tm okol opletov, kr se nm u štirh zutrej ne zdi verjetn (nkol pa naveš!), alpaj včerej edn kuru, paj mejhn žerjavce ostal … ponoč je pa mau pihnwo ke čez in evo ti ga na! U štirh ponoč niso mel kej druzga za delat prostovoln gasilc z Naklga, pa so pršli ke, svinarijo pogasil, namest jutranje telovadbe mau prekopal prizoriše in poklepetal s polcaji, xo tut lih tm mem pršli … posred travnka. No in pol … je blo pa že zutrej, hvalabogu.

———-

Ob 6.41 sta v Lahovčah v občini Cerklje na Gorenjskem trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj
so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne
tekočine.

Ob 10.12 je nad vasjo Sidol v občini Kamnik zaradi vetra ogenj ušel s travnika in se širil v gozd.
Požar so pogasili gasilci PGD Šmartno v Tuhinju in PGD Kamnik. Na travniku je gorelo na
površini okoli 400 kvadratnih metrov in 50 kvadratnih metrov podrasti v gozdu. Škoda ni nastala.

Ob 17.50 so v naselju Podbrezje, občina Naklo, posredovali gasilci PGD Podbrezje, kjer je v
stanovanjskem objektu prišlo do dimniškega požara. Gasilci so zaprli dovod zraka in požar v
dimniku pogasili z gasilnim aparatom in opravili pregled s termo kamero. Lastniku so
prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 18.08 sta v ulici Planina v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj
dogodka, zavarovali neaktivirano zračno vrečo, odklopili akumulator in odstranili vozilo s ceste.

Ob 18.12 je v ulici Planina v Kranju osebno vozilo trčilo v peško. Gasilci GARS Kranj so
zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč pri oskrbi poškodovane peške.

Ob 19.15 sta se na poti s Kukove špice, občina Kranjska Gora, izgubili dve planinki. Posredovali
so gorski reševalci postaje GRS Mojstrana, ki so ju našli nepoškodovani in ju pospremili v
dolino.

Ob 21.36 so na Ljubljanski cesti na Bledu, posredovali gasilci PGD Bled, kjer je v
stanovanjskem objektu prišlo do dimniškega požara. Gasilci so izpraznili peč, z ročnimi
gasilnimi aparati pogasili goreče saje v dimniku in opravili pregled s termo kamero.

Ob 4.10 so v Strahinju, občina Naklo, na travniku gorele smeti. Gasilci PGD Naklo so požar
pogasili, prekopali smeti in okolico preverili s termovizijsko kamero. Na kraju je bila prisotna tudi
policija.

Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK

Delite:
Advertisements