web analytics
23. aprila, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Tudi v Kranju čistilna akcija

Kljub epidemiji covida-19, bo v dopoldanskih urah v soboto, 27. marca 2021, na širšem območju Kranja potekala 20. čistilna akcija OČISTIMO KRANJ 2021 – Kranj ni več usran. Tradicionalno jo organizira Zveza tabornikov občine Kranj skupaj z Mestno občino Kranj, zaradi epidemiološke situacije pa jo bodo tudi letos izvedli v manjših skupinah ter v skladu s preventivnimi ukrepi in navodili Civilne zaščite MOK in Komunale Kranj.

Ker zaradi epidemije covid-19 še vedno veljajo ukrepi za zamejevanje morebitnega širjenja okužbe, tako kot lani tudi letošnja čistilna akcija Očistimo Kranj – Kranj ni več usran 2021 ne bo množična. Na terenu bodo tako čistile le prijavljene zaključene skupine: poleg organizatorjev, Kranjskih tabornikov, bodo pri čiščenju sodelovale še druge enote Civilne zaščite MOK (Jamarsko društvo Carnium, Društvo za raziskovanje jam, Klub vodnikov reševalnih psov, Radio klub Kranj, enota intervencijski tabor, Društvo za podvodne dejavnosti Kranj), prostovoljna gasilska društva, sveti krajevnih skupnosti s svojimi že organiziranimi skupinami ter še druge skupine oziroma društva, med njimi tudi Društvo prijateljev Jošta.

Pobiralec pasjih iztebkov – Pet Pooper Scooper
€ 6,93 – 16,98

V akciji bodo sodelovali tudi župan in podžupana Mestne občine Kranj, Matjaž Rakovec, Janez Černe in Robert Nograšek ter nekateri svetniki oziroma svetniške skupine. Lani sta župan in podžupan Černe pomagala v kanjonu Kokre, letos pa bosta pomagala pri odstranjevanju odpadkov pod Joštom, medtem ko bo podžupan Nograšek tako kot lani čistil po domačem Bregu. Svetniške skupine bodo čistile na različnih koncih oziroma večinoma v krajevnih skupnostih, od koder prihajajo. Vzporedno bodo čistila tudi registrirana društva ter lovske in ribiške družine, ki so se odzvale na poziv MOK in oddala vlogo za sofinanciranje čiščenja izbranega območja.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.


Namen akcije je, da na celotnem območju kranjske občine očistijo drobno nesnago, ki se je v nabrala v mestu, okolici in v naravi (odpadna embalaža pijač in hrane, zaščitne maske, robci in drugi odpadki). Pri tem bo v pomoč tudi dopolnjen digitalni zemljevid črnih točk, torej najbolj kritično onesnaženih lokacij v MOK, na katere so opozorili ali jih na e-zemljevid vnesli občanke in občani, krajevne skupnosti in drugi.

Kakor je zagotovil vodja akcije Klemen Markelj, bodo taborniki poskrbeli za rokavice, vrečke za smeti, odvoz odpadkov in malico. Pomoč usposobljenih članov bo zagotovila tudi CZ MOK na lokacijah zahtevnega čiščenja ali varovanja udeležencev ob vodotokih. Komunala Kranj bo vmes in po koncu akcije poskrbela za odvoz odpadkov.

Robotski vakuumski sesalnik – dostava v nekaj dneh!
€ 179,69 – 210,53

Kranjski taborniki bodo letos v okviru čistilne akcije predstavili še eno novost: knjižnico stvari. Na Glavnem trgu bodo tako dopoldne vsem zainteresiranim predstavljali projekt izposoje stvari, ki jih potrebujemo le občasno in si jih je zato bolj smotrno izposoditi kot pa kupiti. S tem se izognemo nepotrebnim stroškom in kopičenju stvari doma ter posredno porabljanju virov, potrebnih za izdelavo stroja, naprave, pripomočka …). Tudi to je eden od korakov na poti do družbe brez odpadkov (zero waste).

Vir: MO Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK

(Visited 15 times, 1 visits today)