web analytics
20 oktobra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

TRŽIČ – banke, CSD, krajevne skupnosti …

Tržiška enota Centra za socialno delo Gorenjska obvešča,  da lahko v primeru materialne stiske, ki je posledica ukrepov za zajezitev širjenja epidemije, stranke vložijo vlogo za denarno socialno pomoč, kritje zdravstvenega zavarovanja in/ali izredno denarno socialno pomoč. Z današnjim dnem se začasno zapirajo vrata poslovalnice Gorenjske banke v Bistrici pri Tržiču. Odgovorni danes obveščajo  tudi o novih aktivnostih Občine Tržič in Štaba civilne zaščite Občine Tržič za zajezitev epidemije koronavirusa COVID-2019 do danes, torka, 24. 3. 2020, do 11. ure.

Krajevna skupnost Ravne je ena izmed trinajstih krajevnih skupnosti v Občini Tržič. V njej živi 1200 krajank in krajanov. Tudi njim se je življenje v teh dneh ustavilo. Predsednica Krajevne skupnosti Ravne Špela Maja Nolimal jih pohvali, da se držijo navodil pristojnih in da kakšnih večjih posebnosti v kraju trenutno ni. 

Na vse oglasne deske smo pritrdili plakate, na katerih so zapisani kontakti za primer, če bi kdo od krajanov potreboval kakršnokoli pomoč. Do sedaj smo imeli tri primere, ki so potrebovali pomoč pri oskrbi s prehrano in zdravili,

pove predsednica krajevne skupnosti Špela Maja Nolimal, ki zaenkrat sama poskrbi za pomoči potrebne, v primeru večjih potreb pa ji bo pomagala Štefka Rant, ki se ji je že javila za nudenje pomoči. 

Danes smo se povezali tudi s tržiško Karitas in Civilno zaščito Občine Tržič, ki nam je priskrbela zaščitno opremo,

pove predsednica, ki upa, da se bo življenje čimprej vrnilo tudi v Ravne in sklene: 

V kraju imamo tudi kapelico, pri kateri se zbirajo gospe, klepetajo in kaj zapojejo, zdaj pa nič ne morejo. Če se bomo vsi držali ukrepov in če bomo malo bolj skupaj držali, bo vse lažje.

Krajanke in krajani KS Ravne se za pomoč lahko obrnejo na telefonsko številko 041 825 405 ali pišejo na ks.ravne@gmail.com.

– S Centra za socialno delo (CSD) Gorenjska, enote Tržič sporočajo, da prejemamo vse več e-sporočil in klicev oseb, ki so bile zaposlene za določen čas in so izgubile službo ter oseb, ki zapirajo s.p. 

Spoštovane stranke obveščamo, da lahko v primeru materialne stiske, ki je posledica ukrepov za zajezitev širjenja epidemije, na CSD Gorenjska, enoto Tržič vložijo vlogo za denarno socialno pomoč, kritje zdravstvenega zavarovanja in/ali izredno denarno socialno pomoč.

Vloga za denarno socialno pomoč je dostopna na spletni strani: https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=1468

za izredno denarno pomoč pa na spletni strani: https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=4045.

Vloga se nahaja tudi v zunanjih prostorih CSD Gorenjska, enote Tržič, pri nabiralniku za vloge. Izpolnjeno vlogo stranke lahko pošljejo po pošti, e-pošti ali jih oddajo v nabiralnik za vloge na enoti Tržič,

je napotke strnila Sabina Jagodnik, pomočnica direktorice CSD Gorenjska, enota Tržič.

Stranke naprošajo, da zaradi lažje in hitrejše komunikacije na vlogi navedejo tudi svojo kontaktno številko, vlogi pa obvezno priložijo izpis prometa na vseh računih vseh oseb za zadnje 3 mesece pred oddajo vloge in dokazila o materialni ogroženosti (npr. sklep delodajalca, sporazum o prenehanju delovnega razmerja, dopis delodajalca o prenehanju opravljanja dejavnosti, ipd..). Za dodatne informacije so dosegljivi na telefonski številki 04 59 71 200.

– O dodatnih preventivnih ukrepih poslovanja poročajo iz Gorenjske banke. Z današnjim dnem (24. marec 2020) uvajajo dodatne preventivne ukrepe za preprečitev širjenja s koronavirusom. Začasno zaprtim poslovalnicam se do nadaljnjega pridružujejo poslovalnica Savski otok, Plavž, Bistrica pri Tržiču ter poslovalnica Grenc. S takšnimi ukrepi želijo v trenutnih razmerah v kar največji meri prispevati k zaustavitvi širjenja z okužbo koronavirusa ter podpreti gibanje #ostanidoma vseh posameznikov, izkazati podporo in spoštovanje našemu zdravstvenemu osebju ter povečati varnost pri poslovanju za komitente ter zaposlene.

– Za zdaj ni dokazov o preživetju SARS-CoV-2 v odplakah. WHO navaja, da se bo virus verjetno inaktiviral bistveno hitreje kot človeški enterovirusi  za katere je znan prenos  preko vode (npr. adenovirus, norovirus rota virus, HAV).  Iz študij drugih korona virusov sklepajo, da toplota, visok ali nizek pH, sončna svetloba in običajni dezinficiensi kot je klor vsi pospešijo propad virusa (opomba: WHO poimenuje SARS-CoV-2 kot COVID-19). Po do sedaj znanih podatkih je tveganje za prenos SARS-CoV-2  preko odpadnih vod  nizko. Za zdaj še ni dokazov, da bi se SARS-CoV-2 prenašal preko kanalizacijskih sistemov z odpadno vodo z obdelavo ali brez.

– Občina Tržič poskuša pridobiti še dodatne prostovoljce za oskrbo.

– Pregledniška služba Komunale Tržič na terenu ne opaža posebnosti. Ljudje se držijo navodil glede prepovedi zbiranja na javnih površinah.

– Policija Tržič ne zaznava večjih kršitev, bodo pa izvajali poostren nadzor okoli odprtih trgovin.

– Štab Civilne zaščite Občine Tržič stalno spremlja stanje na terenu in ne zaznava posebnosti.

– V primeru zaostritve državnih ukrepov bo Štab Civilne zaščite Občine Tržič izvedel korespondenčni sestanek s podjetji, ki vršijo proizvodnjo.

– Upravljavec javnih površin in igrišč BIOS ne zaznava posebnosti, ljudje se držijo prepovedi in opozoril.

– Prihaja do pritiskov glede dobave zaščitne opreme, za katero je Štab Civilne zaščite Občine Tržič zbiral informacije o dnevnih potrebah s strani kritične infrastrukture in trgovin. Prošnje za zaščitna sredstva prejemajo dnevno.

– Opaženo je bilo, da se posamezniki ne držijo odloka o visoki požarni ogroženosti in prepovedi kurjenja v naravi. Kršitelji bodo ustrezno obravnavani in sankcionirani s strani pristojnih institucij.

Na Občini Tržič tudi danes prosijo in pozivajo, da občani ukrepe in navodila dosledno upoštevajo. Štab civilne zaščite Občine Tržič je v nenehni pripravljenosti in sodeluje z vsemi institucijami v občini Tržič, ki skrbijo za varnost in javno zdravje.

Vir: Saša PIVK AVSEC, Odnosi z javnostmi za Občino Tržič

Similar Posts:

Advertisements

Morda ste zgrešili

5 min read