web analytics
27. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

TROJN PASSATBERGER, DVOJN KIABURGER & RENOSKRČKA

Evo, tok cajta smo pisal “batarija” u primer’h xso gasilci mogl po nesreč odklopt akumulator, da se zdej že un’m, k dewajo poročila, tu in tm nardi, da pišejo o batarijah. Da se pa tle po Gorenskm rad dričamo, pa na strehe obračamo, če n’m že druzga na pstejo delat, je pa tut menda jasn že usakmu tuntotu. Menda se prow tekmovana pr’rejajo, kdou lewš pirueto naredu, pa rajtnda bo un, kseu kej novga zmislu, prvino loh poimenovow po seb. Tkok je učas Pegan loh dobu svojga pegana tm u telovadnc. Tlele so menda prov čislan trojn ritbergerji z avtam in čet dobr rata, maš uso pravico, da svojo novo miniaturo tut uradno overš recimo kot trojn passatberger, alpa dvojn kiaburger, še posebej teško pa oblast prčakuje registracijo prve renoskrčke s trojnmu prevalam in svečo u rikverc.

In evo, u tmo stilu tut začenamo današno kroniko, xsej pa usa nardiwa učerej. Pet čez deveto zutrej sej u Tatincu prow tatinsk na glavo ubrnu edn … no, sej navemo s kero koreto. Kr so n’m zaupal, je edin to, da sej zasukow avto. Ke so šli kransk poklicn gasilc in – paste to!!! – odklopl BATARIJO. Xso bli fertik, so ritpleharco postavl nazaj na noge, pomagal unmu, kje koreto pršu naložit in – jasnda – pospravl tist, kar sej na cesto nardiw od učerejšnga motornga fruštka. Pssst, mormo v’m povedat, da sej kr ornk natekwo. No po so pa ke pršli še gospoda reševalci, nekej pregledval šoferja in se odločl, da n’m naujo povedal čist ubene rči več.

Evo ti tričetrt ure kasnej na Študlansk cest u Domžalah čist druge sorte frko; toj taka, da se tut pr najbl cirkusantsk vol namormo špogat. T’m so namreč tadomač gasilci uporabl tehničn poseg (čitej: ulomil) zato, da so loh u enmu stanvanu najdl osebo, kje zdej žow ni več. No, že k so oni not pršli, je ni bwo več. Mislmo .. v nekmu smislu. Bodi je biu namreč še t’m, sam duša je že odletewa ke gor, pod oblake, pa kr skoz in še naprej gor. Svojcem izrekamo sožalje.

Dobre četrt čez eno sej na autobanu med prklučkom Naklo in prklučkom Kran – ZAHOD ena šoferka (vemo, daj bwa češpla, ker mamo tut polcijske informacije; oni to zgleda loh preverjo …) zakištowa u odbojno ograjo. Od uzga hudga je zatrokirowa točn t’m na prehitevalnmu pasu in ni votwa več nkam’r. Kransk gasilci so zavarval krej nesreče, odklopl batarijo, posul in popivnal pa pomedl use, kr je bwo pač za posut, popivnat in pomest. Šoferka menda ni lužce nardiwa, ker pa niso omenen reševalci, pa sklepamo, da kej hujžga ni bwo. Kr se tiče dvojnga odboj-avtanja pa komisija še tehta, čeb priznava ime. Sporn je namreč gledane u telefon. Ker pa nker u uben’h pravilah explicitn na piše, da pogledat nasmeš, se pa zdej krešejo mnena, a to priznat – al ne. Mi pravmo, nej udrugo usaj b’l počas pele …

U pol dveh sej u Adamičow ulc u Domžalah nardiva ena reč, pr ker spet namormo nč kej dost afn guncat. Enga možakarja, pravjo daj že n’mau u letah, je zebwo. Sej je biu res prstjen dan. No, možak je šu sekat drva dab zakuru in se ogru in evo … bog revež sje še dva prsta zravn čopnu. Jasn, koj so bli t’m gasilci, čeb slučajn kej zagorew. Pa ni, zato so ga poj s ta preostal’m trem prstam pelal kr u kliničnga u najlepši grad u svetu. Nje? Menda ga bojo tm znal zrihtat. Ne zarad tga, kjim vlada un, k  s trem prstam … mah, pustmo to. Upejmo, daj atu zdej toplo, četut z minus dvem prstam. Pa dab se čimprej pocajtow.

U štir’h popone na Novmu svet u Lok – frka! Lošk gasilci so mogl reševalcam pomagat, da so loh prenesl eno obolelo osebo. Očitn sama ni zmogwa, kr uhka zastopmo. Zakwa so mogl bit aktivn pa gasilci, pa mau m’n. Razn, če niso mrbit rabil lifta, lojtre, rora z vodo, alpa kej tacga … Kukrkol, tut junaku (alpa junakinji) te zgodbe želemo hitr in pohn okrevane.

Aja, pa še tob rad povedal; učerej zutrej smo objavl eno novico o grozlivmu trojnmu umoru in samomoru (TLELE). In evo, hmau zatem smo dobil tale komentar, s kermu mormo rečt, da se strinjamo:

Ob 9.05 se je v naselju Tatinec, občina Kranj, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci GARS
Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili baterijo, postavili vozilo na kolesa, nudili pomoč avto
vleki in očistili razlite motorne tekočine. Na kraju so bili reševalci NMP Kranj, ki so pregledali
voznika.

Ob 9.43 so gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom odprli vrata in vstopili v hišo na
Študljanski cesti v Domžalah, v katerem je bila preminula oseba.

Ob 13.18 se je na avtocesti med priključkom Naklo in Kranj vzhod, občina Naklo, osebno vozilo
zaletelo v odbojno ograjo in ostalo na prehitevalnem pasu. Gasilci GARS Kranj so zavarovali
kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli razlite tekočine ter nudili pomoč ostalim službam.

Ob 13.30 si je v Adamičevi ulici v Domžalah starejši občan pri sekanju drv odsekal dva prsta
leve roke. Gasilci CZR Domžale so poškodovanca oskrbeli. Prepeljali so ga v UKC Ljubljana.

Ob 16.01 so v Novem Svetu, občina Škofja Loka, gasilci PGD Škofja Loka nudili pomoč
reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu obolele osebe.

Vir: Regijsk centr za obveščane Kran
Vir naslovne fotke: KLIK

(Visited 1 times, 1 visits today)