web analytics
24. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

TRESOČI SE PEVEC MAJAVIH NOG – zgodilo se je na današnji dan

Dvanajstega januarja 2010 – na današnji dan pred enajstimi leti – so velškega pevca Shakin’ Stevensa spoznali za krivega po obtožbi o napadu na fotografa. Obtožen je bil, da je med koncertom v hotelu v Ballymeni s stojalom za mikrofon udaril fotografa nekega časopisa. Velški pevec, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja dosegal 1. mesta na svetovnih lestvicah, je bil zaradi napada in poškodovanja tuje stvari kaznovan s 300 funti kazni, samemu fotografu pa je moral plačati še 479 funtov kot odškodnino za poškodovan objektiv fotoaparata.

Michael Barratt, v glasbenih krogih znan z umetniškim imenom kot Shakin ‘Stevens, je valižanski pevec in tekstopisec. Rodil se je 4. marca 1948 v Cardiffu v Walesu. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je Shakin’ prodal največ malih plošč med britanskimi pevci. 

Z igralsko in pevsko kariero je začel že konec šestdesetih let, čeprav se je šele leta 1980 začel njegov komercialni uspeh. Njegove najuspešnejše pesmi so bile nostalgično obarvani songi, ki so skušali asociirati na zvok rokenrola in popa iz petdesetih let.

V Veliki Britaniji se je Shakin’ Stevens na British Top 40 (lestvico 40 najbolj prodajanih malih plošč)  uvrstil kar s 33 singli, vključno z uspešnicami, kot so You Drive Me Crazy, Shirley, Oh Julie in Give Me Your Heart Tonight. Njegova zadnja Top 40 uspešnica je bila pesem z naslovom “Trouble” leta 2005, se pa od decembra 2007 vsako leto znova uvrsti tjakaj njegova zimzelena Merry Christmas Everyone.

Michael Barratt, je bil najmlajši od 11 otrok, rojenih Jacku in May Barratt. Njegov oče je bil veteran prve svetovne vojne, ki je do leta 1948 delal v gradbeništvu, pred tem pa je delal kot rudar v premogovniku. Najstarejši od njegovih bratov in sester se je rodil sredi dvajsetih let 20. stoletja, do njegovega rojstva pa so se nekateri najstarejši bratje in sestre že poročili in ustvarili svoje družine. Jack Barratt je umrl leta 1972 v starosti 75 let, May Barratt pa je umrla leta 1984 v starosti 79 let.

Michael/Shakin’ je odraščal v predelu Cardiffa imenovanem Ely. Kot najstnik je sredi šestdesetih let s šolskimi prijatelji ustanovil svojo prvo amatersko rock and roll skupino in postal njen vodja in frontman. Skupina si je prvotno nedela ime The Olympics, se nato preimenovala v The Cossacks, preden pa je skupina, ki je delovala le kratek čas, razpadla, je nastopala še pod imenom The Denims.  Nastopala si na lokalnem območju Cardiffa in Južnega Walesa. Konec šestdesetih let je bil Stevens z igranjem na prireditvah YCL povezan z Mlado komunistično ligo (YCL), mladinskim krilom Komunistične partije Velike Britanije. Takrat je bil YCL povezan z več vodilnimi osebnostmi glasbene industrije, vključno s Peteom Townshendom. Stevens je kasneje izjavil, da je do tega prišlo izključno zaradi tega, ker je bil član organizacije tudi posameznik, zadolžen za rezervacijo koncertov skupine.

Vir: KLIK

Konec šestdesetih let se je preživljal kot mlekar in živel v stanovanju v bloku, ki je bil del predelovalnice mleka v Cardiffu. Blok so nekaj let kasneje porušili.

Medtem ko je delal kot tapetnik in mlekar, je Michael ob koncih tedna nastopal v klubih in gostilnah. Potem ko jim je najprej sledil kot oboževalec, nato pa tudi kot občasni gostujoči vokalist, se je kot vodilni pevec pridružil skupini The Backbeats s sedežem v Penarthu. Opazil ga je impresario iz Južnega Walesa s skoraj identičnim priimkom – Paul “Legs” Barrett. Ta je predlagal, da bi zasedbo na novo zagnali v rock ‘n’ roll preoblekah v stilu petdesetih let. Michael Barratt se je strinjal, da si bo izbral umetniško ime; del si ga je sposodil od starega šolskega prijatelja Stevena Vanderwalkerja, z drugim pa aludiral na svoje tresoče/plesoče noge in postal – Shakin ‘Stevens.

Novoimenovani Shakin ‘Stevens and the Sunsets se niso takoj spravili v studio, saj jim je menedžer decembra 1969 uredil nastope kot predskupina Rolling Stonesom. Kljub temu, da so naslednje leto sklenili pogodbo o snemanju s Parlophone Records in pod producentsko taktirko Davea Edmundsa izdali album, ki so ga nezrelo in pre-optimistično poimenovali A Legend, skupina v svoji rodni Veliki Britaniji ni imela nobenega uspeha, čeprav je nanizala več uspešnic v drugih državah. Zato je skupina med datumi, ki jih je za nastope imela v Združenem kraljestvu, gostovala tudi po Nemčiji, Belgiji, Franciji in Nizozemski.

Shakin’ Stevens and the Sunsets
Vir: KLIK

Glede na to, da so prodali le majhno število plošč, so izvodi Sunsetsov s Stevensom kot glavnim pevcem, v letih po njegovem komercialnem preboju postali zbirateljski predmeti; izvod njihovega singla Honey Don’t, izdanega na Švedskem pri založbi CBS Records leta 1973, je bil leta 2013 prodan za dobrih 340 funtov. The Sunsets še nastopajo še dandanes in gredo še vedno vsako leto na turnejo po Združenem kraljestvu, Evropi in Avstraliji. V zadnjih letih kot njihov glavni vokalist nastopa Shakyev nečak, Levi Barratt.

Po sedmih letih nenehnih nastopov in snemanj, leta 1977, je med koncertom Sunsetsov v Londonu Shakya opazil Jack Good, ki ga je nato osebno povabil na avdicijo za novo načrtovani muzikal na West Endu z naslovom Elvis!. Trije igralci naj bi v predstavi upodobili Elvisovo življenje, Shaky pa je dobil eno teh glavnih vlog, Elvisa Presleya je upodabljal v njegovih najuspešnejših letih, v obdobju vojske in filmskih vlog. Mladi igralec Tim Whitnall je “pokrival” Elvisova mlada leta, veteranski pevec iz šestdesetih PJ Proby pa je prevzel vlogo Elvisa v obdobju Las Vegasa.

Preostali Sunsets so čakali v Južnem Walesu in občasno nastopali z bobnarjem Robertom Rockin’ Louisom Llewellynom v vlogi frontmana, vendar v celoti pričakovali, da se bo Stevens vrnil v skupino in ponovno začel s turnejo po načrtovanem kratkem polletnem premoru zaradi muzikala. Vendar so pričakovanja podrla nadaljnja dogajanja. Vešč dela z mediji, je Jack Good poskrbel, da so britanski dnevni tisk in televizijske oddaje o samem postopku avdicije in prvih mesecih muzikala veliko in redno poročali.

Muzikal Elvis! je imel velik uspeh, zato je Shakin pogodbo nato dvakrat podaljšal, tako da je trajala dve leti. Shaky je v tem času redno nastopal tudi na televiziji; najprej v na novo oživljeni oddaji Oh Boy! na televizijski postaji ITV, kasneje pa še v 30-tednov trajajočem nadaljevanju serije Let’s Rock, ki so jo bila predvajali v 32 državah, vključno z ZDA. To je skoraj neizogibno pripeljalo do njegovega prvega večjega uspeha na lestvici s pametno predelano različico pesmi Bucka Owensa Hot Dog.

Konec leta 1979 je Stevens podpisal svojo najuspešnejšo poslovno pogodbo z menedžerko Freyo Miller. Ta je Stevensu takoj svetovala, naj prekine sodelovanje s skupino The Sunsets in se posveti razvoju bolj donosne samostojne kariere. Pod roko Millerjeve je Stevens leta 1981 prvič zasedel vrh britanske lestvice po prodaji z uspešnico This Ole House. Nadaljeval je z desetimi skladbami, ki so se uvrstile med pet najbolj prodajanih plošč, vključno s tremi dodatnimi Nr1 hiti: Green Door, Oh Julie in Merry Christmas Everyone, medtem ko sta You Drive Me Crazy in A Love Worth Waiting For dosegli 2. mesto v letih 1981 in 1984. V njegovi uspešnici Teardrops iz leta 1984, ki je v Veliki Britaniji dosegla 5. mesto, je na kitari nastopil Hank Marvin, vse od takrat pa je Stevens na svojih posnetkih pogosto sodeloval s slavnimi glasbeniki, kot so Albert Lee, Roger Taylor in Bonnie Tyler.

Tudi z albumom Shaky je dosegel prvo mesto na lestvici albumov v Veliki Britaniji. Sredi osemdesetih let se je Stevens ponovno združil z nekdanjim producentom Daveom Edmundsom in posnel album Lipstick, Powder and Paint ter božično mega ploščo Merry Christmas Everyone, ki je leta 1985 zasedla sam vrh lestvice. Prvotno so album načrtovali izdati že leto pred tem, a so si premislili, saj je leta 1984 vse rekorde v božičnem času podirala uspešnica Do They Know It’s Christmas zvezdniškega zbora band Aid, v katerem pa Shakin’ Stevens ni sodeloval, saj je bil v času snemanja na turneji izven Velike Britanije.

V prispevku v reviji Record Collector je Kris Griffiths zapisal: “Takrat je bil Shaky na vrhuncu svoje slave. Menda se je v tistem času njegova kariera prelomila, višje bi šlo težko. Od tam je bila le še pot navzdol.  Toliko komercialnega uspeha in vseprisotnost sta imela svojo ceno.

Foto: Jorgen Angel/Redferns
Vir: KLIK

Kljub številnim uspešnicam na lestvicah v tistih letih, ga 13. julija 1985 niso povabili k nastopu na Live Aidu. Še naprej je snemal plošče, vendar so bile uvrstitve na lestvicah  v poznih osemdesetih in zgodnjih devetdesetih vedno nižje. Je pa bil Shakin’ Stevens ena od slavnih oseb, ki se je konec osemdesetih pojavila v oglaševalski kampanji za Heineken. S sloganom “osveži dele, ki jih druga piva ne morejo doseči” je bil nastopil v oglasu, v katerem se po zaužitju izdelka njegove noge prenehajo tresti.

V devetdesetih letih si je Stevens vzel precejšen odmor pri snemanju novih plošč. Veliko časa je v zvezi z neplačanimi avtorskimi honorarji za album Legend, ki je bil znova izdan z določenim komercialnim uspehom, preživel tudi na sodiščih. Po sodbah je moral izplačati precejšnje vsote članom skupine The Sunsets. Leta 1999 se je Stevens vrnil k nastopanju v živo in vse leto ter naslednje leto preživel na turneji.

Januarja 2002 so mu dokazali vožnjo pod vplivom alkohola in mu za dve leti odvzeli vozniško dovoljenje. Leta 2004 je s svojim CD-DVD albumom dosegel platinasto naklado na Danskem in zlato naklado v Južni Afriki.

Leta 2005 se je znova vrnil na lestvice v Združenem kraljestvu z albumom največjih uspešnic The Collection, s katerim je dosegel 5. mesto. Tistega leta se je skupaj s številnimi drugimi britanskimi zvezdniki, med katerimi so bili Ronnie Corbett, Jim Bowen in Michael Parkinson, v videospotu pojavil tudi v Nr1 uspešnici Tonyja Christieja in Petra Kaya Is This the Way to Amarillo. Nato je bil zmagovalec v resničnostni televizijski oddaji Hit Me Baby One More Time. Temu je hitro sledila ponovna izdaja kombinacije njegovega lastnega hita in predelave pesmi Pink – This Ole House / Trouble, ki je junija 2005 dosegla 20. mesto britanske lestvice singlov. S tem je Shakin’ Stevens imel 33. hit med Top 40 v Združenem kraljestvu.

Aprila 2008 je bilo objavljeno, da bo Shakin ‘Stevens nastopil na festivalu Glastonbury. Kot uvodni zvezdnik na prizorišču Pyramid je v soboto, 28. junija, ob 11. uri odprl festival pred velikim številom ljudi.

Chris Evans je v posebni oddaji na Radiu 2 v začetku marca slavil Stevensov 60. rojstni dan. Kasneje istega leta se je Shaky odpravil na vrsto velikih koncertov po Veliki Britaniji in Evropi, ki so se začeli na gradu Lulworth 4. julija. 24. avgusta 2008 je Stevens nastopil na velikem koncertu na Poljskem, v katerem so nastopile številne evropske pop zvezde osemdesetih let, med njimi Kim Wilde in Limahl. Koncert je bil del mednarodnega festivala v Sopotu 2008 in je bil v živo predstavljen na poljskem televizijskem kanalu TVN. Evropski turneji je sledila kratka turnejo po Irski in nastop v londonski O2 Areni, na katerem ga je spremljala 10-članska skupina.

10. decembra 2009 je Stevens moral priti na sodišče v Ballymeni na Severnem Irskem, saj je bil obtožen napada na fotografa Huga McNiecea 3, decembra v hotelu Tullyglass v Ballymeni.  12. januarja 2010 je bil v zadevi obsojen za napad in kaznivo dejanje. Skupno so ga oglobili v višini 300 funtov, McNieceu pa je moral plačati še 479 funtov za povrnitev škode na objektivu njegove kamere. Sodba je bila po pritožbi maja 2011 razveljavljena na okrožnem sodišču v Antrimu.

Julija 2010 se je pevec doma v Windsorju sesedel. Zaradi domnevne izčrpanosti zaradi stresa pri novem albumu je bil prepeljan v bolnišnico. Pozneje je bilo razkrito, da je Stevens po napornem vrtnarjenju doma doživel srčni napad, zaradi katerega je dva meseca prebil v bolnišnici.

Ko si je popolnoma opomogel se je v letu 2011 podal najprej na prvi del turneje ob 30. obletnici delovanja. Kasneje v istem letu je sledilo še dodatnih 26 koncertov, na katerih ga je na odrih tudi spremljala 10-članska zasedba. Leta 2013 je sodeloval v oddaji, ki se ubada z zgodovinami posameznih družin (Coming Home), v kateri je odkril informacije o učinkih prve svetovne vojne na njegovo družino.

Shakin’ Stevens, 2020
Vir: KLIK

Shakin’ Stevens je v oddaji Chrisa Moylesa na Radiu X nastopil v živo 17. decembra 2015, ko je promoviral božični singel Echoes of a Merry Christmas, izkupiček pa namenil britanski franšizi dobrodelne organizacije Salvation Army UK. Prvotna različica pesmi se je znova uvrstila na lestvico med top 40.

16. septembra 2016 je Stevens izdal svoj 12. studijski album z naslovom Echoes of Our Times. Album je bil posnet v studiu Berry Hill Studios, producirala pa sta ga Stevens in John David. Leta 2017 je opravil s turnejo po 33 prizoriščih po Veliki Britaniji z naslovom: Echoes of our Time.

Oktobra 2018 je nastopil na koncertu na Šrilanki, njegovem prvem v Aziji. Istega leta je napovedal, da se bo v začetku leta 2019 podal na novo turnejo po Veliki Britaniji in Evropi.

Antologija njegovih snemanj,  ki je vsebovala 19x CD, z naslovom Fire In The Blood, je izšla novembra 2020. Kupiti je bilo možno tudi manjši “paket” s tremi CD-ji s 54 skladbami ter dvojno LP ploščo s 26 skladbami z naslovom Singled Out. Stevens je zbirko opisal kot “največji projekt v moji karieri.

Oktobra 1967 se je – takrat še Michael Barratt – poročil s Carole, s katero sta imela tri otroke. Ločila sta se leta 2009 po 42 letih zakona. Stevens je kasneje začel zvezo s svojo menedžerko Sue Davies, ki ji pripisuje zasluge za to, da mu je rešila življenje, ko je julija 2010 doživel srčni napad.

Stevens živi v mestu Marlow v Buckinghamshireju. Vse življenje že podpira valižansko nogometno moštvo Cardiff City.

Mimogrede, če se komu naš trud zdi vreden kake kavice, bomo kakršnekoli donacije zelo veseli.

Članek je povzet po: KLIK
Naslovna fotografija: KLIK

Advertisements