web analytics

IMATE ZA NAS KAKO INFORMACIJO? PIŠITE NAM NA:

7 avgusta, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Etapni cilj za župane z Zgornje Gorenjske na Tour de Brda

Delite:

Župani sedmih občin Zgornje Gorenjske so se danes skupaj z direktorjem Turizma Bohinj in koordinatorjem skupnosti Julijske Alpe, Klemenom Langusom ter direktorjem razvojne agencije RAGOR, Markom Toplakom, s kolesi in vlakom odpravili na delovni obisk v Brda. Gre za promocijo trajnostne mobilnosti, kolesarjenja in bohinjske železniške proge.

Župane je na vstopni postaji Bled – Jezero gostil blejski župan Janez Fajfar.  Opozoril je na pomembnost Bohinjske proge tako za trajnostno mobilnost kot za turizem.

Nerazumljivo je, da so postaje ob progi tako zanemarjene. Blejska železniška postaja predstavlja izjemno točko, prvi stik z Bledom, pa žal propada, letos na postaji celo ni živega človeka,

je dejal.

Klemen Langus je prav tako izpostavil izjemno pomembnost proge, ki je bila nekdaj vez Srednje Evrope s Trstom oziroma morjem, zdaj pa si vse občine ob progi prizadevajo, da bi progo oživili in povezali z Avstrijo in Italijo. »Takšne železniške povezave so prihodnost, vedno več ljudi po Evropi potuje z vlakom«, je dejal, Slovenija pa na tem področju žal caplja za ostalimi.

Jeseniški župan Blaž Račič česa v zvezi s turizmom v svoji občini ni imel za izpostaviti, pa je le povedal, da prav tako prihodnost v progi vidi  predvsem zaradi bližine Vintgarja, ki je mimogrede tudi ena izmed postaj na progi.

Bohinjski župan Jože Sodja je na področju trajnostne mobilnosti izpostavil kolesarsko povezavo Bled – Bohinj, ki

… bo prav tako slikovita kot Bohinjska proga – tunelov sicer ne bo, bodo pa viadukti.

Te povezavo ne potrebujeta samo občini Bled in Bohinj, pač pa tudi Radovljica in ostala Gorenjska, je mnenju bohinjskega kolega pritegnil radovljiški župan Ciril Globočnik, ki je izpostavil načrte za gradnjo kolesarskih povezav na relaciji Avsenikov spomenik – Bled in Bohinj, Avsenikov spomenik – Kranjska Gora ter Avsenikov spomenik – Ljubljana.

Žirovniški župan Leopold Pogačar je izpostavil urejen rekreacijski park Završnica, ki predstavlja izhodišče za številne pohodne in kolesarske ture.

Kaj so pristavili in čemu pritegnili ostali povabljeni, ni znano. Tudi ne, kaj si o delovnem obisku mislijo župani ostalih občin, ki niso bile povabljene, saj ne sodijo na ekskluzivno območje. Znano je le, da minister Gregor ni pripomnil nič ter da se bodo župani omenjenih občin v Posočju in v Brdih seznanili s kolesarskimi povezavami in dobrimi praksami na področju trajnostne mobilnosti na drugi strani bohinjskega predora.

Pa zakuska,  zakuska bo … Dobra menda, če kaj poznamo kulinariko v tistih krajih.

Vir informacij ter naslovne fotografije: Romana PURKART, Turizem Bled

Delite:
Advertisements
x