web analytics
23. aprila, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Top-shit LCHF maslene rožice

Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marcu, večina običajno podarja rože. Moj predlog je, da jih letos podarite v obliki piškotkov, ki bodo odličnega okusa ter zdravi, saj jih izdelamo brez dodanega sladkorja in brez žitnih mok. Taki piškoti so idealni za LCHF/KETO prehrano in za diabetike.
Nežni masleni piškotki v obliki rožic so atraktivnega videza in odličnega okusa.

MASLENE ROŽICE

SESTAVINE:

  • 180 g razmaščene mandljeve moke Live & love (KLIK)
  • 100 g eritritola s stevijo Live & love (KLIK)
  • 200 g zmehčanega masla
  • 1 veliko jajce + en beljak
  • 2 jedilni žlici tekoče sladke smetane
  • vanilijev strok (vsebina) ali vanilijeva aroma
  • 2 ščepa soli

Za dekoracijo:

  • marmelada brez sladkorja,
  • stopljena temna čokolada ali
  • polovice lešnikov

POSTOPEK

Vse suhe sestavine damo v multipraktik (z rezilom) in zmiksamo, da se sestavine povežejo. Dodamo jajce in beljak in med miksanjem počasi dodajamo zmehčano maslo (zrežemo ga na manjše kocke).

Testo preložimo v dresirno vrečko z velikim nastavkom in nabrizgamo rožice direktno na pekač, brez peki papirja. V sredini naredimo jamico s prstom ali lesenim ročajem kuhalnice.

Pečemo na 160 stopinj 15-20 minut (odvisno od pečice) toliko, da dobijo lepo barvo. Nato jih vzamemo ven, pustimo na pultu 15 minut, da se malo ohladijo in da izpari para in jih nato vrnemo v pečico na 40 stopinj še za 20-30 minut. To storimo SAMO v primeru, da so nam všeč hrustljavi piškoti, drugače ni potrebe po dodatnem sušenju in jih po prvi peki enostavno ohladimo na rešetki.

Ko so pečeni in še topli, v vsako jamico dodamo malo sadnega namaza brez sladkorja. Namesto tega lahko uporabimo tudi temno čokolado ali pa koščke oreščkov.

Delovanje neodvisne spletne strani Gorenjska Online lahko podprete že z gesto dobre volje, ob tem pa si pridobite še ANTI-AGE SERUM. Vzelo vam bo le trenutek. In če si to lahko privoščite, razmislite ali nam kak evro lahko prispevate redno mesečno. Hvala.

 


Če želimo doseči, da bodo piškoti hrustljavi, jih NE zapiramo v posodo ali pokrivamo s folijo, enostavno jih pustimo na pultu/mizi. Če imamo radi mehke pa seveda obratno – jih shranimo v zaprto posodo.

POMEMBNO: pri tem receptu NE moremo razmaščene mandljeve moke nadomestiti z mletimi mandlji ali nerazmaščeno mandljevo moko.

V primeru, da Eritritol s stevijo menjamo z navadnim eritritolom moramo količino sladila ustrezno prilagoditi oziroma povečati. Eritritol s stevijo je za približno 25 % bolj sladek kot klasičen eritritol. Eritritol s stevijo blagovne znamke Live & love ne peče in nima »hladnega« priokusa, kar pa ni izključeno pri navadnem eritritolu drugih blagovnih znamk.

Prijetno peko!

(Visited 21 times, 1 visits today)