web analytics
23. julija, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

TAMAR – kratko & jedrnato

Támar je ledeniška dolina v Julijskih Alpah na skrajnem severozahodu Slovenije. Na zahodu jo omejujejo greben Mojstrovk, Travnik (2379 m), Šite, Jalovška škrbina (2138 m) in Goličica (2394 m), na vzhodu pa greben Ponc.

Dom v Tamarju
Vir: KLIK

Najvidnejše mesto nad Tamarjem ima gora Jalovec (2645 m). Tamar je nadaljevanje doline Planica, svetovno znane po smučarskih skakalnicah, kjer poteka zaključno dejanje svetovnega pokala.

Dom v Tamarju pozimi
Vir: KLIK

Makadamska cesta vodi iz Planice do planinske postojanke Dom v Tamarju (1108 m). Poleti je dom priljubljen cilj kolesarjev, pozimi pa so do njega speljane tekaške proge. Nedaleč od planinske koče se nahaja gorski potok Nadiža, ki je prvi izvir Save Dolinke.

Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ratečam. Ko prispemo do krožišča v bližini Rateč, zapeljemo na izvoz v smeri Planice. Sledi še nekaj vzpona in prispemo do velikega parkirišča ob Nordijskem centru Planica, kjer parkiramo na plačljivem parkirišču. Cena za osebna vozila je 2,5 eur / dan (marec 2019).
b) Preko MP Rateče se zapeljemo v Slovenijo, nato pa gremo že kmalu desno proti Planici. Sledi še nekaj vzpona in prispemo do velikega parkirišča ob Nordijskem centru Planica, kjer parkiramo na plačljivem parkirišču. Cena za osebna vozila je 2,5 eur/dan.

Izvir Save, slap Nadiža
Vir: KLIK

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, le ta pa nas hitro pripelje do križišča dveh cest. Nadaljujemo po levi zgornji cesti (desno tekaška proga), ki se rahlo do zmerno vzpenja, ter poteka deloma skozi gozd, deloma pa čez razgledna pobočja. Višje se s poti v levo odcepi pot skozi Grlo (omenjena pot vodi na Slemenovo špico, Malo Mojstrovko in Vršič), mi pa nadaljujemo naravnost in cesti sledimo vse do njenega konca pri planinskem domu v Tamarju.
Do planinskega doma lahko pridemo tudi po vzporedni planinski poti, a omeniti velja, da je ta v zimskem času zaradi tekaške proge zaprta.

—————————————————–

POZOR! SAMO ŠE DANES!!!

OMEGA 3 OLJE (več o samem izdelku si lahko preberete tule: KLIK) … tokrat kot darilo za zveste bralce Gorenjske Online podarja Katja Bizant Lutar s sodelavci iz podjetja LCHF Style. S KLIK-om na sličico spodaj boste preusmerjeni na stran, kjer boste lahko opcijsko darovali, da bo vaša in naša stran še naprej lahko delovala.

POZOR! Na voljo so TRI omenjena darila, vsako je vredno približno 21 EUR. V žrebanju lahko sodelujete tako, da spletni strani Gorenjska Online donirate NAJMANJ 10 EUR. Zadevo bomo objavljali v vseh naših člankih do vključno 25. januarja, nato pa izvedli žrebanje.


———————————————————

Vira: KLIK & KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

 

Advertisements