web analytics
15. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

SVOBODNJAK IZ OGROMNE DRUŽINE … Z OGROMNO DRUŽINO – rodil se je na današnji dan

V tokratni rubriki Zgodilo se je na današnji dan predstavljamo zanimivega Gorenjca, čisto po naključju v mlajših letih tudi sošolca ( v jeseniški glasbeni šoli) ustvarjalca te spletne strani. Enajstega januarja 1970 se je v Kranju namreč rodil B’lan, pogojno jeseniški in prav gotovo gorenjski ter slovenski igralec in priložnostni režiser Gregor Čušin.

Gregor se je kot najmlajši od petih otrok rodil v družini slikarja Branka Čušina. Ima tudi sestre Zalko, Marico in Katrco ter brata Branka. sam zase pravi, da ima značilno katoliško vzgojo. Po končani gimnaziji na Jesenicah se je sicer vpisal na študij slavistike v Ljubljani, vendar je po prvem letniku spoznal, da študij te vrste ni ustrezen zanj. Prepisal se je na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Od leta 1990 do 1994 je študiral v letniku Štefke Drolčeve in Dušana Jovanovića, po opravljeni diplomi pa se je v oktobru 1994 zaposlil v Mestnem gledališču ljubljanskem. Tam je deloval do konca aprila leta 1999.

Vir: KLIK

Naslednji dve leti je bil član igralskega ansambla v Prešernovem gledališču v Kranju, od junija 2001 pa je bil spet zaposlen v MGL. Jeseni 2018 je zapustil ansambel MGL in začel svobodnjaško pot. Vloge je prispeval tudi v Špas teatru, Slovenskem komornem gledališču in Šentjakobskem gledališču. Igral je v TV nadaljevanki Začnimo znova in v več filmih (Express express, Felix, Ruševine, Oda Prešernu, Balkanski revolveraši, Rop stoletja …).

V ljubiteljskih in polprofesionalnih gledališčih (Šentjakobsko gledališče v Ljubljani in Gledališče Toneta Čufarja na Jesenicah) se je večkrat lotil tudi režije predstav. Izjemno odmevne so bile njegove avtorske monodrame Hagada, Evangelij po Čušinu, Pešec ter Jona, besni prerok, v katerih se je ukvarjal s krščanskimi temami. Piše tudi prispevke v tednik Družina, v mesečnik Ognjišče ter za radio Ognjišče. Z ženo Melito in šestimi otroci – z ženo sta jih poimenovala za Kristino Klaro, Matijo Jošat, Krištofa Marija, Filipa Damjana, Lucijo Barbaro in Petra Miklavža; pravi, da ima vsak med njimi dve imeni zato, da imajo poleg angela varuha, še dva nebeška zavetnika – živi na Koroški Beli pri Jesenicah.

Gregor s soprogo
Vir: KLIK

Gregor Čušin je doslej prejel naslednje pomembnejše nagrade:

 • 1995 Akademijska Prešernova nagrada za vlogo Duha v Hamletu W. Shakespeara in za vlogo Jacksona v drami Živite kot svinje J. Arden – oboje AGRFT
 • 2003 Nagrada za najboljšo monokomedijo na Festivalu monodrame na Ptuju za avtorski projekt Hagada
 • 2003 Nagrada za igralski prispevek v uprizoritvi M. Jesiha Prižgite luči Glasbenega gledališča Gabriel iz Celovca in K&K iz Šentjanža pri Rožu, ki je na 10. Mednarodnem festivalu otroških uprizoritev poklicnih gledališč prejela zlato paličico za najboljšo uprizoritev v celoti
 • 2007 Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za igralske dosežke v letu 2006 (za vloge Polonija v Shakespearovem Hamletu, Napoleona in Tita v igri Lipicanci gredo v Strasbourg Borisa A. Novaka in Azazella v Javornikovi dramatizaciji romana Mojster in Margareta / Margareta in Mojster Mihaila Bulgakova.
 • 2011 Nagrada Žlahtni komedijant Dnevov komedije 2011 za vlogo Harpagona v Molièrovem Skopuhu.

Gregor je tudi avtor naslednjih del:

 • ViTa dolorosa, 2020
 • Moj mali besednjak od Ž do A: [šmarnice za odrasle], 2019
 • Pomisleki, 2019
 • Zgodbe iz velike knjige in iz malega predala, 2019
 • Na tretji strani, 2014
 • Živa cerkev: [šmarnice za otroke], 2013
 • Zmagovalec: ob letu apostola Pavla, 2008 (slikanica)

S tem kratkim zapisom v rubriki Na današnji dan – še pomnite, tovariši? seveda modelu izrekamo priznanje za uspešno delo (če kopice otrok z dvojnimi imeni sploh ne omenjamo 😉 ), hkrati pa mu ob rojstnem dnevu tudi čestitamo. Drži se, korenina!

Mimogrede, če je komu naše delo toliko všeč, da bi nam poleg všečka, komentarja in/ali delitve prispevka doniral za kako kavo, to lahko stori s KLIK-om na spodnji gumb. Vnaprej hvala!

Prispevek je nastal na osnovi informacij, ki smo jih našli na Wikipedii, portalu Obrazi slovenskih pokrajin ter spletne strani Gregorja Čušina.
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
3 min read