web analytics
26. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

STATISTKA NA LAŽE – pokaže pa točn tist, kr hočeš vid’t

Nedela je bwa mirna. U teh prepovedan’h cajtah se še raufnk uben ne užge več. Smo gledal mau ta lanske članke zdga cajta, pa ni da ni bwo – raufnki so se unemal, planinci so padal ko zrele tepke (posebej ob lep’h nedelah), po cestah smo se kištal’, pa kwa use še ne druzga … sam poj pršwa pa korona, pa “ukrepi” in zdej krepamo na čist druge načine, za kere n’m z Regijzga centra za obveščane u Kranu namorjo dat dnevn’h poročil. Ker … kapa oni vejo, kok l’di pristane na antidepresiv’h, kok se j’h fenta zarad prepovedi dela, kok otrok je lačn’h, ker starši mesce ničesar ne zaslužjo, pa kok j’h umre dnevn zarad drug’h bolezni, kj’h zdej zdravstven sistem, k poka pi šiv’h, ne zdrav več, u resnic pa sprocesira m’n bolnikov, kukr j’h je sprocesirala med vojno u cerklanskmu hribovju skrita partizanska bolnca … pa konckoncew tut te dnevne statistike nimajo, ko privatnikov dnevn more firme zapret, ker so tko zapufane, da bj’h tut bavčar, kordež, šrot in podobn “poslovneži” skp neb mogl več rešt. Je pa res, da se oblast “uspešn” bori prot statističn nepomembnmu virusu, zraven kej zasluž, mau pomaltretira državlane s kšno kaznijo, zrav’n še obiln žuga in na dnevn baz straši z nov’m in nov’m valam, zatok nismo prid’n. Sam … tut teh statistik ne vodjo na omenenmu centru, tko da … oni n’s namorjo obvestit, mi pa v’s ne.

Swabe četrt čez deseto dopone – tko piše u poročilu – je šu en otrok dol z Velike Poljane. No in kukr je dol s hriba stopow, ga je zagrabiwa ena taka slabost, da so mogl gor na vrat na nos letet kransk gorsk reševal’c, otroka popokat in ga spravt u dolino. Sklepamo, da so ga zategnil do kšnga dohtarja in se še b’l pametnga dewamo, daj biu z nim tut kšn odrasu. Vemo pa – tkok ponavad – t’h rči ne. Kukrkol, upejmo, da je z mladičam use u redu.

Skor četrt pred eno je bwo, xso prostovolne gasilce u Mostah (Komenda) poklical, da bo treba nihove ulomilske sposobnosti prevert pa potrenirat. U enmu stanvanu je namreč eno osebo nedoločenga spola tko zwiw, da je obnemogwa in tut urat ni mogwa več odpret, dab ji reševalci pomagal. Zato so poj poklical profi, ampak prostovolne ulomilce, oni so pa s “tehničn’mu posegam” una vrata ofnal, da so reševalci loh tisto bogo osebo poj pelal na korona testirane in ostalo pomoč … Držemo pesti, daj use u redu.

Toj bwo pa tut use, kr so zacahnal in o čemr so n’s obvestil.

U glavnm, zdejle k ta jutranji kofe pijete in n’s berete – kdo dons da zanga?

________________________________________

Pa še:

Ob 10.13 je na poti iz planine Velika Poljana, občina Kranj, otroka obšla slabost. Posredovali so
reševalci GRS Kranj in otroka prepeljali v dolino.

Ob 12.43 so gasilci PGD Moste v Mostah, občina Komenda, s tehničnim posegom odprli
vhodna vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Osebo so oskrbeli in
predali v oskrbo reševalcem NMP Kamnik, ti pa so jo prepeljali v bolnišnico.

Vir: Regijsk centr za obveščane Kran
Vir naslovne fotke: KLIK

Advertisements