web analytics
25. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Sožitje na grajskem vrtu

Občina Škofja Loka se je s projektom Sožitje na grajskem vrtu uvrstila med izbrane dobre prakse trajnostnega urbanega razvoja v Sloveniji

V okviru trajnostnega vključujočega projekta Sožitje na grajskem vrtu so na Loškem gradu uredili grajski zeliščni vrt začimbnic in dišavnic, na katerem bodo potekali programi za večjo socialno vključenost oseb z motnjami v duševnem razvoju. V projektu sodelujejo Občina Škofja Loka, Loški muzej, Sožitje – društvo za pomoč osebam z motnjo v duševnem razvoju Škofja Loka in Razvojna agencija Sora.

Z omenjenim projektom se je Občina Škofja Loka prijavila na razpis Mesta mestom Inštituta za politike prostora in se uvrstila med 15 dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja.

Inštitut je iskal dobre prakse, ki naslavljajo kompleksne izzive z uporabo celovitih in vključujočih pristopov. Prakse, ki dobro delujejo in zagotavljajo želene rezultate ter lahko služijo kot navdih ali model, ki ga je mogoče prenesti v druga okolja. Ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali Tomaž Miklavčič z Ministrstva za okolje in prostor, Mojca Švajger z Občine Tržič ter Nina Plevnik in Petra Očkerl z IPoP, je imela težko delo, saj so bile po njihovih besedah prijave zelo kakovostne in zanimive.

Iz nabora 29 prejetih prijav je ocenjevalna komisija izbrala 15 dobrih praks, ki najbolje ustrezajo kriterijem in upoštevajo načela programa URBACT o trajnostnem celostnem urbanem razvoju.

Utemeljitev izbora je naslednja:

Sožitje na grajskem vrtu – oživiti, odpreti (g)rajski vrt v katerem gradimo živo, odprto, vključujočo in solidarno skupnost, Občina Škofja Loka

Praksa združuje vzdrževanje javnih zelenih površin z vključevanjem ranljive skupine prebivalstva in je izjemno domišljena, saj vse, kar uporabniki na grajskem vrtu pridelajo, tudi predelajo in prodajo. Problemi, ki jih naslavlja praksa, so aktualni povsod, rešitve pa prenosljive in s pozitivnimi učinki na več področjih.

Izbrana mesta z dobro prakso, med njimi tudi Škofja Loka, bodo prejela Priznanje Mesta mestom, dobra praksa za trajnostni urbani razvoj.

Poleg Škofje Loke je od gorenjskih občin med izbranimi mesti z dobro prakso tudi Bohinj …

—————————————————–

OMEGA 3 OLJE (več o samem izdelku si lahko preberete tule: KLIK) … tokrat kot darilo za zveste bralce Gorenjske Online podarja Katja Bizant Lutar s sodelavci iz podjetja LCHF Style. S KLIK-om na sličico spodaj boste preusmerjeni na stran, kjer boste lahko opcijsko darovali, da bo vaša in naša stran še naprej lahko delovala.

POZOR! Na voljo so TRI omenjena darila, vsako je vredno približno 21 EUR. V žrebanju lahko sodelujete tako, da spletni strani Gorenjska Online donirate NAJMANJ 10 EUR. Zadevo bomo objavljali v vseh naših člankih do vključno 25. januarja, nato pa izvedli žrebanje.


———————————————————

Vir: Jernej Tavčar, Občina Škofja Loka

(Visited 4 times, 1 visits today)