web analytics
26. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

SLOVENSKI VELIKANI – Gimnazija Kranj tudi letos z unikatnim koledarjem

Gimnazija Kranj je tudi letos izdala koledar Slovenski velikani, ki prikazuje portretne ilustracije velikih slovenskih osebnosti, kot so Edvard Rusjan, Veronika Deseniška, Srečko Kosovel, Ignacij Borštnik, Josipina Turnograjska, Simon Jenko, Angela Piskernik, Ivan Vurnik, Miki Muster, Leon Štukelj, Duša Počkaj in Herman Potočnik Noordung.

Slovenski velikani ponujajo estetski užitek, so pa hkrati odraz domoljubne geste mlade ustvarjalne roke, ki neobremenjeno pred nas pripelje ljudi iz drugega časa in prostora. Pred nami jih zadrži in oživi za naš čas in prostor, v katerem poskušamo razumeti večplastnost slovenske biti. Poskušamo doumeti, da obrazi preteklosti pripadajo tudi naši sedanjosti,

je o projektu zapisala vodja Nataša Kne.

Tako so Martina Potočnik, Klara Polajnar, Gaja Bumbar, Eva Kozjek Šurc in Helena Potočnik že drugo leto zapored združile energijo in kreativnost ter ustvarile portrete, ki jih bomo poleg koledarja občudovali še na potujoči razstavi. Prva postaja razstave je v Galeriji Mestne občine Kranj.

Priznati moram, da je bilo pri nadaljevanju Slovenskih velikanov veliko več pritiska, saj sem poskušala preseči prejšnja dela. Prav zaradi tega pritiska in izkušenj, ki sem jih pridobila med izdelavo prvega koledarja, menim, da je delo doseglo moja in, upam, da tudi vaša pričakovanja,

je dejala Klara Polajnar ob izidu koledarja.

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je razstavi na pot povedal:

Vedno občudujem in pozdravljam ideje in ustvarjalnost mladih. S svežim in osebnim pristopom povezujete preteklost s sedanjostjo, pa tudi spomnite na Slovenke in Slovence, ki so pustili poseben pečat. Bodisi v literaturi, dramatiki, filmski umetnosti, znanosti in drugod, njihova imena so nam poznana, dajete jim risano podobo. Čestitam mladim avtoricam in njihovi mentorici ter Gimnaziji Kranj, ker podpira zavzetost svojih dijakinj in dijakov.

Razstava bo v Galeriji Mestne občine Kranj postavljena do 31. decembra 2020. Zaradi omejitvenih ukrepov proti širjenju okužb s koronavirusom verjetno risb v živo ne bo možno videti. Bo pa Mestna občina Kranj vse portrete in utrinke z razstave objavila na vseh svojih komunikacijskih kanalih.

Avtorica naslovne slike: Martina POTOČNIK, maturantka

Advertisements