web analytics
24. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

SLAVLJENKA – rodila se je na današnji dan

Včerajšnji prispevek iz rubirke Na današnji dan – še pomnite tovariši, ki je na kratko spomnil na znamenitega ruskega maga Rasputina in članek, v katerem omenjeno rubriko skušamo predstaviti na krajši, bralcu privlačnejši način, se je kar relativno dobro obnesel. Zato bomo tudi danes nadaljevali v tem stilu – kar najbolj kratkem. V današnjem članku se bomo namesto Rusije držali kar domače nam Slovenije, v tem primeru pa v marsikaterem pogledu tudi – še bolj domače nam – Gorenjske.

Vir: KLIK

Na današnji dan leta 1964 se je v Ljubljani rodila znamenita slovenska gledališka in filmska igralka Vesna Jevnikar. Otroška leta je preživela v Šmartnem pri Litiji , šolska pa v Kranju, kjer je maturirala leta 1982. Istega leta je bila sprejeta na AGRFT, smer dramska igra. Študij je zaključila z vlogo Hedde Gabler v istoimenski Ibsenovi drami, diplomirala je marca 1987.

V igralske vode je Vesno aktivno potegnilo že v otroških letih, saj se je že kot zelo mlada spoznala z gledališčem in filmom. Nastopila je v takrat še amaterskem Prešernovem gledališču v predstavi Ivana Cankarja Hiša Marije Pomočnice in v filmu Sreča na vrvici.

V času študija in po njem, ko je pridobila status svobodnega umetnika, je sodelovala v različnih slovenskih gledališčih, odkrila svojo ljubezen do lutk in posnela še kar nekaj drugih filmskih (Nobeno sonce,  Ljubezen, Do konca in naprej, Ruševine) in televizijskih vlog.

Od 1990 do 1997 je bila stalna članica SLG v Celju. Od leta 1998 je zaposlena v Prešernovem gledališču Kranj. Ves čas sodeluje tudi z radijem Slovenija.

Za svoje ustvarjanje je prejela več filmskih in gledaliških nagrad: za vlogo Veronike v filmu Janeta Kavčiča Nobeno sonce – igralka leta 1984 na TDF v Celju, sedem sekretarjev SKOJ – a, povela na festivalu v Nišu, za vlogo Hedde Gabler v predstavi Tomaža Pandurja Hedda Gabler študentsko Severjevo nagrado 1986, Borštnikovo diplomo in nagrado za mladega igralca 1986, bronasti celjski grb 1995, za vlogo Flore v Trnuljčici zlato paličico 1996, za vlogo Antigone v predstavi Mateje Koležnik Antigona v New Yorku nagrado Staneta Severja 2001.

Vesna – vse najboljše in še na mnoga leta (ter vloge) …

—————————————————–

OMEGA 3 OLJE (več o samem izdelku si lahko preberete tule: KLIK) … tokrat kot darilo za zveste bralce Gorenjske Online podarja Katja Bizant Lutar s sodelavci iz podjetja LCHF Style. S KLIK-om na sličico spodaj boste preusmerjeni na stran, kjer boste lahko opcijsko darovali, da bo vaša in naša stran še naprej lahko delovala.

POZOR! Na voljo so TRI omenjena darila, vsako je vredno približno 21 EUR. V žrebanju lahko sodelujete tako, da spletni strani Gorenjska Online donirate NAJMANJ 10 EUR. Zadevo bomo objavljali v vseh naših člankih do vključno 25. januarja, nato pa izvedli žrebanje.


———————————————————

Viri: KLIK, KLIK & KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

(Visited 4 times, 1 visits today)