web analytics
30. novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Sladkorna bolezen in rak trebušne slinavke – potrebno je ozaveščanje

Zveza društev diabetikov Slovenije je občine pozvala, da se 14. novembra pridružijo aktivnostim ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni z modro osvetlitvijo svojih objektov.

Združenje EuropaColon Slovenija, ki zastopa bolnike z raki prebavil in njihove svojce, pa je občine povabila k sodelovanju pri obeležitvi svetovnega dneva raka trebušne slinavke, tako da 19. novembra objekte osvetlijo v vijoličasti barvi. Občina Radovljica bo na oba datuma tudi tokrat osvetlila svojo stavbo na Gorenjski cesti 19.

Tema svetovnega dneva sladkorne bolezni 2020 je Medicinske sestre in sladkorna bolezen. Cilj kampanje je povečati ozaveščanje o ključni vlogi medicinskih sester pri podpori osebam, ki živijo s sladkorno boleznijo. Ker število oseb s sladkorno boleznijo po svetu še naprej narašča, postaja vloga medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja, ki pomaga osebam s sladkorno boleznijo, čedalje bolj pomembna pri obvladovanju vpliva sladkorne bolezni na posameznika. Zato morajo izvajalci zdravstvenih storitev in vlade prepoznati pomen vlaganja v njihovo izobraževanje in usposabljanje.

Medicinske sestre so pogosto prvi in včasih edini zdravstveni delavec, s katerim sodeluje posameznik, zato je kakovost njihove začetne ocene, nege in zdravljenja izredno pomembna. Ključne so pri zgodnji diagnozi sladkorne bolezni, kar zagotovi takojšnje zdravljenje, pri zagotavljanju usposabljanja za (samo)vodenje in psihološko podporo ljudem s sladkorno boleznijo, da se preprečijo zapleti, in pri odpravljanju dejavnikov tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, da se prepreči njen nastanek.

Več informacij si lahko preberete na spletni strani Zveze društev diabetikov Slovenije: https://www.diabetes-zveza.si/

 

Svetovni dan raka trebušne slinavke obeležujemo tretji četrtek v novembru. Namen je čim več ljudi seznaniti s tem rakom, predvsem pa se poučiti o njegovih simptomih in tako prispevati k zgodnejšemu odkrivanju te bolezni. V Sloveniji vsako leto za rakom trebušne slinavke zboli več kot 400 ljudi, okoli 380 pa jih umre. Znaki te bolezni, ob katerih moramo biti pozorni in se obrniti na svojega izbranega zdravnika, so splošno slabo počutje, bolečina v žlički in/ali v sredini hrbta, izrazita nepojasnjena izguba telesne teže, svetlo blato, zelo temen urin.

Več informacij na spletni strani Združenje EuropaColon Slovenija: http://www.europacolon.si/

Ob vsem tem dodajamo še včerajšnjo objavo iz časnika DELO o tem, koliko manj je bilo letos spomladi pbravnavanih primerov na posameznih podorčjih rakavih obolenj; kako pa je zdaj v pozni jeseni, ko zdravsto prraktično spet ne deluje normalno, pa si lahko le zamislimo.

Zamisliti pa bi se morali. Vsi.

Vir: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
2 min read
3 min read