web analytics
21. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

ŠKOFJA LOKA – praznične dobrodelne akcije

Kdor pomaga drugim, pomaga sebi

Ker se hitro bliža december in je leto 2020 pošteno drugačno, kakor katerokoli pred tem, so se letos v Škofji Loki odločili, da potrebujejo več sreče, veselja in zadovoljstva kot kdajkoli prej.

Zato lokalni organizatorji letos spodbujajo prebivalce, da se udeležijo ene od akcij, ki potekajo v mestu in jih skušajo podpreti po najboljših močeh. Akcije podpirajo tudi na sami Občini Škofja Loka.

Postanite škrat za en dan

Zainteresirani se lahko pridružijo škofjeloškim tabornikom in Rdečemu križu Škofja Loka; obe organizaciji sta se tudi letos odločili pomagati otrokom iz socialno ogroženih družin. V dobrodelni akciji Škrat za en dan vsak sodelujoči priskrbi del darila za dodeljenega otroka in mu s tem nariše nasmeh na obraz. Poskrbeti mora za nakup in oddajo darila na dogovorjeno mesto. Strošek darila ne sme presegati vrednosti 20 EUR. Prijave zbirajo samo še danes (sobota, 28.11.2020), na spletni prijavnici: KLIK.

Podrobnejše informacije o vsebini in dostavi darila sledijo po e-pošti ob koncu prijav.

Voščilnice za CSS

Ena od idej je tudi izdelava voščilnice za 220 starostnikov v CSS Škofja Loka. S simbolično gesto bi omenjenim prav gotovo narisali nasmeh na obraz. Prostovoljci naj izdelajo prazne voščilnice, saj bodo organizatorji – Društvo tabornikov Rod svobodnega Kamnnitnika – “univerzalno” posvetilo dodali naknadno. Izdelane jih lahko do 12. decembra pošljejo na naslov Studenec 15, 4220 Škofja Loka (Taborniški dom RSK) ali pa jih med sprehodom oddajo v nabiralnik na tem naslovu. Količina izdelanih voščilnic ni predpisana, pomembno je le, da so narejene iz srca.

Postanite Miklavži/ke

Tretjega decembra imajo občani možnost sodelovanja na dobrodelni akciji za CSS Škofja Loka. Spečejo lahko piškote vseh vrst (do 2 kg) ali morda kako potičko. Piškoti in ostale sladice se bodo oddajale v četrtek, 3. 12. 2020 (natančnejši termin in lokacija bosta javljena naknadno). Potice je potrebno zaviti v prozorno kuhinjsko folijo, piškote dati pa v tako embalažo, ki jo prispevajoči lahko pogreši. Priporočeno je, da vsak/a, ki bo sodeloval/a v tej akciji, na A6 format napiše kakšno lepo misel, željo, ali kaj podobnega času primernega …. Prostovoljci bodo nato pripravili paketke za vseh 200+ stanovalcev doma.

 

Pomoč sokrajanu

Ločani lahko pomagajo soobčanu Mihu Nardoni, ki mu je bila pri rojstvu ugotovljena anomalija leve roke in obeh nog. Ideja je pomagati pri nakupu novega elektromotornega invalidskega vozička, Miha pa potrebuje dodatna sredstva.

Mojemu osebnemu hendikepu prilagojen pripomoček žal za ZZZS predstavlja nadstandard in mi ga ne pokrije v celoti. Z njihove strani sem upravičen 6800 €. Cena novega invalidskega pripomočka, ki bi ustrezal mojemu slogu življenja, se giblje okoli 13000 €. To je tudi razlog s katerim se obračam na vas z željo po pomoči, le toliko, da mi pomagate pokriti del stroškov za menjavo novega invalidskega pripomočka, ki ga moje osebno zdravstveno zavarovanje ne krije in si ga s svojimi dohodki tudi ne morem pokriti,

izpostavlja 39-letni Škofjeločan. Pri Rdečem križu Škofja Loka je odprt račun: SI56 07 00 0000 0187 397, sklic: 00 241, namen: Pomoč Mihu Nardoni

Bodite del projekta @izlozbedomisljije

S podporo lokalnim ustvarjalcem občani lahko sodelujejo na Izložbah domišljije. Med 27. novembrom (začenši včeraj, torej) in 31. decembrom si bodo lahko ogledali prodajne razstave umetnikov in rokodelcev, na katerih se že šesto leto zapored povezuje (lokalna) ustvarjalno–kulturniška scena.

V letošnji skupni akciji sodeluje kar 15 organizacij:

 • Rokodelski center DUO Škofja Loka (Razvojna agencija Sora),
 • Galerija Ivana Groharja (Loški muzej Škofja Loka),
 • Sokolski dom Škofja Loka (Zavod 973),
 • Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka,
 • Rozamunda,
 • Atelje AMUSE,
 • Sodobni tekstilni center Kreativnice,
 • Trgovina Paleta,
 • Trgovina in galerija Čipke Mojca,
 • cvetličarna Sanjski šopek,
 • Galerija in kavarna Pr’ Pepet,
 • restavracija Jesharna,
 • Kavarna in slaščičarna Homan
 • Bar Pilarna in
 • kavarna Vahtnca.

Letošnje Izložbe domišljije bodo izvedene v vsakem primeru. Ker bodo očitno dotični prostori še nekaj lasa zaprti, se Izložbe domišljije selijo na splet – omogočena bodo spletna naročila in nakupi, vzemi s seboj ponudba oziroma individualni prevzemi.

Vir: KLIK

Imejmo se LUFtno

Letos bo LUFt potekal v obliki LUFtne facebook tržnice. Loške organizatorke so za občane zbrale raznoliko ponudbo stalnih ustvarjalcev, ki jih bodo predstavili med 22im in 29im novembrom 2020, vsak dan med 18to in 20to uro. Nakupovati bo moč do konca leta 2020. Tako vsak lahko podpre unikatne slovenske izdelke.

Nakupovanje za druge

Območna enota Rdečega križa Škofja Loka bo imela od 1. 12. 2020 do 9. 1. 2020 v akciji Za boljši svet pri enemu od trgovskih ponudnikov postavljeno košaro, kjer bodo kupci lahko odložili živila z daljšim rokom uporabe. Z njimi bo Rdeči križ izboljšal svoje pakete, hkrati pa poudarjajo, da ne bodo pozabili niti na tradicionalno obdarovanje otrok.

Prispevajte za hrano ali čeveljčke

Tradicionalni dobrodelni srečelov Karitasa Škofja Loka je prestavljen na naslednje leto, družinam v stiski pa bodo vseeno pomagali predvsem pri nakupu hrane, tudi morda kake dobrote ob praznikih. Prav tako zbirajo sredstva v Miklavževi akciji za nakup čeveljčkov za najmlajše. Zainteresirani lahko pomagajo tako, da sredstva nakažejo na račun: 19190-5007360005 ali pa dar prinesejo v pisarno Karitasa v času uradnih ur, to je ob sredah popoldne od 16. do 17. ure.

Pomagajte, če le lahko … da bo ta december lep prav za vse!

Vir: Jernej TAVČAR, Občina Škofja Loka

Advertisements