web analytics
7. marca, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Šest desetletij trojanskih krofov

Februarski pustni čas je že od nekdaj tradicionalno tudi čas krofov. V letu 2021 pa ob tem obeležujemo tudi 60. rojstni dan – po ameriško bi rekli world famous – trojanskih krofov. Toliko let jih že pečejo, pa vseeno se zdi, da postajajo vsako leto bolj zaželeni.

Ob rojstnih dnevih je navadno slaviti tiste, ki imajo rojstni dan in ne njihovih mater. Tokrat bomo naredili izjemo in se posvetili materi tojanskih krofov. Gospa Rajka Konšek je kot direktorica gostišča na Trojanah v pustnem času leta 1961, torej pred 60. leti, obogatila gostinsko ponudbo s slastnimi pustnimi krofi. Vse pogostejši so nato postajali tudi v času, ko pust krivih ust ni strašil po naših krajih. Z vsakodnevno peko so pričeli tako že naslednje leto.

Konškova je namreč marca leta 1962 obiskala gostinsko razstavo v Mariboru. Tam je srečala gospoda Lenčka, znanega slaščičarja iz Domžal. Ta ji je pomagal pri kupovanju prvega mešalca za testo, ki pa je bil v resnici le prototip, saj tovrstnih mešalcev pri nas še niso izdelovali. Prostornina kotlička je tedaj merila pičlih 15 litrov. »Tale bo zaenkrat dovolj velik za vas«, je Konškovi dejal gospod Lenček. In res je moral biti. Izdelali so ga v podjetju Gostol iz Nove Gorice.

Gospa Konškova je skupaj z Mimi Lesjak – odlično kuharico gostišča na Trojanah – nato preizkušala uporabo strojčka za pripravo testa za krofe. Pomembno je namreč, kako dolgo se stepa testo. Tako so s pomočjo tega mešalca začeli delati krofe. Vsak dan. Prvo leto so naredili že 140 tisoč krofov. S sodelavko Mimi sta izdelali tudi hišni recept. Krofi so se že od vsega začetka poleg izvrstnega okusa ponašali tudi z estetskim izgledom, Konškova pa je povedala, da so bili taki zaradi ustvarjanja z ljubeznijo.

Krofe so dolga leta pekli kar v gostilniški kuhinji. Dva cvrtnjaka sta bila nameščena tik ob vhodu v kuhinjo in vonj po krofih se je razširjal po gostilniških prostorih. Tudi to je povzročalo vedno večje povpraševanje po slaščici.
Ko je prostor za peko krofov v kuhinji postal premajhen, so peko preselili v pritlični prostor gostilni nasprotni stoječe stavbe. Le-ta je bila sicer namenjena prenočevanju gostov, krofe pa je bilo še naprej mogoče kupovati le pri točilnem pultu v gostilni.
Proizvodnje zahteve so postajale vse večje in leta 1974 je Gostišče »Pri Konšku« nasproti stare gostilne na prostoru ob kegljišču zgradilo nov objekt, namenjen peki krofov – krofarno. S peko so pričeli v drugi polovici tega leta, že v istem letu pa so prodali neverjetnih 1,7 milijona krofov.
Iz današnjih sodobnih proizvodnih in prodajnih prostorih prihajajo ocvrti krofi kot po tekočem traku. V letu 2019 so jih spekli 3 milijone, v s korono zaznamovanem letu 2020 pa 1,8 milijona. V razmerah zaprte gostilne v letu 2021 jih prodajo na dan med 3 in 5 tisoč.
Že vseh 60 let od začetka vodijo evidenco o pečenih krofih. Teh se je do danes nabralo že preko 140 milijonov. Gostinsko podjetje Trojane zvesto ohranja tradicijo, jo bogati in prilagaja novim časom in želimo jim, da bi bilo tako tudi v prihodnje.Besedilo prirejeno po viru: KLIK
Iz istega vira so tudi fotografije v članku

(Visited 35 times, 1 visits today)