web analytics
25 novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

RUSKA KAPELCA – virtualni vpogled v nekdanje čase

Ruska kapelica je eden izmed pomembnejših in slikovitejših pričevalcev v zgodbi o gradnji Vršiške ceste. Zgodba je v svojem bistvu mračna in tragična, v sebi pa nosi močno sporočilo.

Z vsakim letom se bolj in bolj oddaljujemo od poznavanja zgodbe o gradnji ceste čez prelaz na Vršiču. Počasi v meglo zgodovine tone zgodba ruskih vojnih ujetnikov, ki so v zaledju Soške fronte, ki je besnela na drugi strani Vršiškega prelaza, gradili cesto čez najvišje ležeči gorski prelaz v Sloveniji z namenom oskrbovanja fronte z municijo, živežem in sanitetnim materialom.

Pridni kranjskogorski turistični delavci so pred časom v želji, da spomin na tiste davne dogodke ne zamre, pač pa na nek način znova oživi s pomočjo modernih tehnologij, pričeli s projektom razvijanja AR aplikacije o Ruski kapelici in Vršiški cesti. V teh dneh z veseljem sporočajo, da lahko predstavijo čisto nov in svež turistični produkt. Povezali so se namreč s podjetjem Escapebox d.o.o. in skupaj razvili aplikacijo, ki – po besedah Marka Maučeca, vodje podjetja Escapebox –  te zgodbe »kakovostno in barvito preslika v obogateno resničnost«.

KLIK-nite na spodnjo grafiko:

AR aplikacijo Ruska kapelica lansirajo na trg v času epidemije COVID-19. Prav zdaj se v turizmu dogajajo premiki, ki bodo to gospodarsko panogo spremenili za vedno. Obiskovalci bodo pri uporabi aplikacije rokovali le z lastnim pametnim mobilnim telefonom, na katerega si bodo naložili omenjeno aplikacijo, ki jo lahko najdejo v spletni trgovini Google Play. Za uporabnike operacijskega sistema IOS bo aplikacija na voljo v kratkem.

Obiskovalci bodo do šestih zgodb, ki tankočutno orisujejo dogajanje, povezano z nastankom Ruske kapelice, dostopali s skeniranjem QR kod, ki so prefinjeno, s posluhom do varovanja in ohranjanja naravne in kulturne dediščine Ruske kapelice, umeščene na širšem območju okoli kapelice.

Ustvarjalci so razvili AR aplikacijo, s katero obiskovalec odpotuje v preteklost in se prvoosebno spozna s tragičnimi zgodbami vojakov 1. svetovne vojne. Samo po sebi si je najbrž težko predstavljati, da se sredi dih jemajoče narave skriva tako temačna zgodba. Želijo si, da bi zgodbe predstavljene na inovativen način z uporabo obogatene resničnosti obiskovalce Ruske kapelice ponovno seznanile z oddaljeno in počasi že bledelo zgodovinsko epizodo, hkrati pa bi jih radi opomnili na to, kako srečni smo lahko, da živimo v miru.

Mladi fantje, ki počivajo pod Vršičem namreč niso umrli zaman. Sporočajo nam: Nikoli več!

Vir: Turizem Kranjska Gora
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
3 min read
2 min read