web analytics
27 novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

ROŽNATI OKTOBER – ni namenjen sajenju cvetk, pač pa …

Rožnati oktober je poimenovanje za mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Gre za najpogostejšo oblika raka pri ženskah. Številne aktivnosti, s katerimi obeležujejo rožnati oktober, že vrsto let pripravljajo v Združenju Europa Donna Slovenija. Z njimi ozaveščajo širšo javnost o raku dojk in opozarjajo na pomen zdravega načina življenja ter kar najzgodnejšega odkrivanja bolezni. V sodelovanju z Večgeneracijskim centrom Gorenjska, ki deluje znotraj Ljudske univerze Jesenice, so včeraj začetek rožnatega meseca obeležili na Trgu Toneta Čufarja. Župan Jesenic Blaž Račič in koordinatorka Ljudske univerze Jesenice Katarina Bertoncelj sta okrog enega od dreves zavezala šal rožnate barve, na zelenico pred njim pa »posadila« roza kovinske rožice. Simbolično dejanje je znak podpore združenju in prizadevanjem njegovim članom, izvedeno pa bo v vseh občinah, ki so se pridružile aktivnostim ozaveščanja.

V Združenju Europa Donna Slovenija tudi letos skozi ves mesec pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi bodo obeležili rožnati oktober. Glede na epidemiološko situacijo pa so tokrat več poudarka namenili osveščanju o raku dojk na spletu, preko plakatnih mest in manjših zunanjih dogodkov v krajih po Sloveniji.

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Za uspešno zdravljenje in zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem osveščanje o zdravem načinu življenja, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. V ospredju rožnatega oktobra je tokrat pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki je zelo pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti.

Več informacij o združenju in aktivnostih znotraj letošnjega rožnatega meseca pa je dosegljivih na njihovi spletni strani https://europadonna.si/skupnost-europa-donna/roznati-oktober-2020/.

Vir: Ines DVORŠAK; Občina Jesenice

 

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
5 min read
1 min read