web analytics
26. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Rodil se je na današnji dan – Григо́рий Ефи́мович Распу́тин

Še vedno iščemo načine, kako bralcem približati rubriko Na današnji dan – še pomnite tovariši … Izkazalo se je, da podrobne informacije in večurno delo ne pritegnejo pozornosti. Jo pa pritegnejo sličice in kratki teksti. Pa poskusimo torej tako …

Na današnji dan leta 1869 se jev kraju Pokrovskoje v Carski Rusiji (Sibirija) rodil Grigorij Jefimovič Rasputin (Григо́рий Ефи́мович Распу́тин), ruski menih in prerok.

Rasputin je najbolj znan po svojem vplivu na carsko družino, ki ga je imel v zadnjih letih ruskega carstva. Hkrati je znan po zmožnosti zdravljenja s polaganjem rok in preroškega vida (sam je opisal svojo smrt). Zaradi prevelikega vpliva na družino carja Nikolaja II. so ga, usodno poškodovanega in zastrupljenega, leta 1916 zvezanega skozi luknjo v ledu vrgli v reko Nevo, kjer se je utopil in umrl zaradi podhlajenosti.

Rasputina so ubili tako, da so ga zarotniki, ki so dlje časa opazovali njegov vpliv na carsko družino (med katerim je najbolj znano ljubimkanje s carico Aleksandro) zvabili v enega od hotelov v St. Petersburgu na večerjo. Tam so ga približno ob pol enih zjutraj pretepli nato pa so ga vsi trije zarotniki skupaj zvezali in ga peljali pretepenega in zvezanega na hodnik, kjer ga je eden od dveh britanskih agentov, ki sta še bila v stavbi z revolverjem ustrelil v čelo. Ta strel je bil za Rasputina usoden. Ko so se zarotniki prepričali da je mrtev so ga vrgli v reko Nevo, kjer je 17. decembra 1916 tudi umrl … čeprav o njegovi smrti kroži kar nekaj verzij.

—————————————————–

OMEGA 3 OLJE (več o samem izdelku si lahko preberete tule: KLIK) … tokrat kot darilo za zveste bralce Gorenjske Online podarja Katja Bizant Lutar s sodelavci iz podjetja LCHF Style. S KLIK-om na sličico spodaj boste preusmerjeni na stran, kjer boste lahko opcijsko darovali, da bo vaša in naša stran še naprej lahko delovala.

POZOR! Na voljo so TRI omenjena darila, vsako je vredno približno 21 EUR. V žrebanju lahko sodelujete tako, da spletni strani Gorenjska Online donirate NAJMANJ 10 EUR. Zadevo bomo objavljali v vseh naših člankih do vključno 25. januarja, nato pa izvedli žrebanje.


———————————————————

Zapisano in prirejeno po: KLIK
Naslovna fotografija: KLIK

(Visited 1 times, 1 visits today)