web analytics

Razmere v gorah

Delite:

Uprava za zaščito in reševanje nam je posredovala naslednje podatke: 

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja v visokogorju, zlasti na mestih z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite manjši snežni plaz.

Snežna odeja je v visokogorju povečini mehka, nižje, nad okoli 1500 metri, pa večinoma skorjasta, razen ponekod v senčnih legah visokogorja, kjer je vrhnja plast snega, ki je zapadel v ponedeljek, lahko še mehka. Predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel je precej klož, vetru izpostavljene lege so ponekod spihane do stare, trde in deloma poledenele podlage.

V petek bo sončno vreme. Pihal bo šibak severovzhodnik. Jutri bo sončno s precej koprenaste oblačnosti. Pihal bo šibak krajevni veter, v visokogorju šibak severovzhodnik. Ledišče se bo dvignilo nad 2500 metrov nad morjem. V nedeljo bo jasno, v ponedeljek pa bo spet nekaj oblačnosti.

Snežna odeja se bo v naslednjih dneh zaradi sončnega in toplejšega vremena zlasti na osončenih legah čez dan ojužila in ponoči pomrznila, krepila se bo skorja. V senčnih legah visokogorja bo sneg ostal večinoma mehak in slabše preobražen. Snežna odeja se bo postopno stabilizirala, le na sončnih legah bo čez dan postala nekoliko bolj labilna in predvsem tam boste lahko na strmih pobočjih predvsem na mestih z napihanim snegom sprožili kakšen manjši snežni plaz.

Naslovna fotografija: KLIK

 
Delite:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja