Delite:

Po podatkih Urada za meteorološke napovedi Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZNATNA, 3. stopnje.

Podobno velja tudi v visokogorju Kamniško Savinjskih Alp nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov.

Pod 1800 metri ter drugod v naših gorah je nevarnost snežnih plazov večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Prožijo se lahko
srednji in manjši plazovi nesprijetega snega z dovolj strmih pobočij. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko sprožijo že pod manjšo obremenitvijo snežne odeje.

Od petka dopoldne je v visokogorju Julijskih Alp zapadlo od 40 do okoli 70 cm snega, drugod pa od 10 do 50 cm, odvisno od nadmorske višine in geografske lege. Meja sneženja je nihala, občasno je deževalo tudi malo pod 2000 metri. Novi sneg je mehak in rahel, močan veter južnih smeri ga je spihal v zamete, nastale so nove opasti. Vetru izpostavljena mesta so močno spihana. Snežna odeja je mehka in rahla in se globoko predira, saj tudi spodnje plasti snega niso preobražene in so mehke. Ponekod je v snežni odeji skorja, ki je nastala zaradi vetra, na mejnih nadmorskih višinah, kjer je občasno deževalo, pa tudi zaradi občasnega zmrzovanja. Pod okoli 1800 metri je snega hitro vse manj.

***

***

V ponedeljek bo sprva delno jasno, čez dan bo na zahodu spet več oblačnosti in kakšna malenkost padavin ni povsem izključena na južnih in zahodnih obronkih Julijcev in predgorja. Ponoči se bodo padavine na zahodu okrepile. V torek bo oblačno in megleno s padavinami.
Meja sneženja bo sprva na nadmorski višini med 1000 in 1300 metri, čez dan se bo dvignila do okoli 1600 metrov. Padavine bodo na območju Julijcev ter zahodnih in osrednjih Karavank, vzhodneje pa bo večinoma suho. Pihal bo zmeren do močan južni veter.

V sredo bodo občasne padavine  morda v vzhodnih Karavankah, a količina ne bo velika. Meja sneženja bo med 1200 in 1400 metri. Drugod bo suho vreme. Veter bo šibkejši, kot v torek.

Snežna odeja bo v visokogorju ostala mehka in rahla, sneg se bo le nekoliko sesedel. Veter bo delal nove zamete predvsem na severnih in severovzhodnih straneh grebenov in sedel. Novi sneg v zahodnih in osrednjih Julijcih bo v noči na torek in v torek vzdrževal nestabilnost snežne odeje. Ker bo snežilo na mehko podlago, bo povezava novega snega snežno odejo razmeroma dobra. Večje spremembe plazovnih razmer do srede ne pričakujemo.

Vir simbolične naslovne fotografije: Pixabay – user Pasja1000

***
Delite: