web analytics
12. junija, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Razmere v gorah

Ob koncu tedna je predvsem v visokogorju Julijskih Alp zapadlo okoli 50 cm snega. Tam je sneg mehak in moker, s podlago le delno sprijet. Danes se v višinah greje, sneženje bo prešlo v dež do najvišjih vrhov. Novi sneg se bo zato namočil in postal bolj labilen. Nižje bo dež namakal snežno odejo, ki bo zato zmehčana, sicer pa dobro preobražena in uležana.

V ponedeljek bo oblačno in megleno s padavinami, ki jih bo več v zahodnem delu naših gora,na vzhodu pa precej manj. Meja sneženja se bo dvignila do najvišjih vrhov. Krepil se bo južni veter. V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno in občasno megleno. Nastajale bodo krajevne plohe, nad okoli 2000 m snežne. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2600 m. V sredo in četrtek bo dokaj sončno, v četrtek zvečer bodo možne posamezne plohe. Ledišče bo približno na višini najvišjih vrhov.

Vir fotografije: KLIK

V ponedeljek se bo zaradi otoplitve v visokogorju lahko plazil predvsem sneg, ki je zapadel ob koncu tedna in še danes pred otoplitvijo. Nevarna bodo strma pobočja in grape ter mesta z napihanim snegom. Nižje se bodo lahko plazile predvsem strme grape, možni bodo posamezni talni plazovi s strmih pobočij v visokogorju zaradi razmočene snežne odeje. V naslednjih dneh se bo nevarnost zmanjšala. Od srede dalje bo značilen dnevni hod, ko se bo sneg zaradi sonca čez dan na prisojnih pobočjih dodatno ojužil in postal bolj labilen. Spontanega plazenja bo malo, lahko pa sami sprožite manjši snežni plaz predvsem na mestih z napihanim snegom in na strmih pobočjih.

 

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.

Vir: Regijski center za obveščanje Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements