Delite:

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1900 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje, po evropski pet stopenjski lestvici. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje na mestih z napihanim snegom. Zaradi močnega severovzhodnega vetra so ta večinoma na južnih in zahodnih pobočjih.

Snežna odeja je večinoma trda in skorjasta, le v senčnih legah visokogorja je sneg ponekod mehak. Večina napihanega snega je na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Vetru izpostavljene lege so ponekod poledenele, zlasti to velja za grebene.

V sredo bo oblačno in ponekod megleno. Predvsem v vzhodnih Karavankah ter v kamniško Savinjskih Alpah bo rahlo snežilo. Pihal bo okrepljen severovzhodnik. Temperatura bo pod ničlo. V četrtek, bo oblačno in marsikje megleno. V večjem delu naših gora bo rahlo snežilo. Severovzhodnik se bo še nekoliko okrepil. Popoldne se bo ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 700 m nadmorske višine. Tudi v petek bo prevladovalo oblačno vreme z občasnim rahlim sneženjem, ki bo čez dan ponehalo. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1000 m. Veter bo nekoliko oslabel. V soboto in nedeljo bo suho in občutno topleje.

Snežne razmere se v četrtek in jutri, pa večinoma tudi še v petek, zaradi mrzlega vremena ne bodo kaj dosti spreminjale. Ob zmernem do močnem severovzhodnem vetru se bodo območja z napihanim snegom še nekoliko povečala. Nad okoli 1900 m bo nevarnost snežnih plazov ostala ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa majhna 1. stopnje. Še vedno pa bo precejšnja NEVARNOST ZDRSOV. V soboto in nedeljo se bodo zaradi občutne otoplitve na osončenih, strmejših pobočjih lahko prožili posamezni plazovi mokrega snega, tudi sicer se bo snežna odeja nekoliko labilizirala, še posebej, če bo oblačnosti malo.

Vir: Regijski center za obveščanje Kranj
Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK

Delite:
Advertisements