web analytics

Razmere na cestah

Delite:

Stanje varnosti cestnega prometa v Sloveniji se je v poletnih mesecih poslabšalo, sicer pa je v prvi polovici letošnjega leta nekoliko slabše kot v enakem obdobju lani. V prvi polovici letošnjega leta se je v Sloveniji zgodilo 8.600 prometnih nesreč (8.774 v enakem obdobju lani), kar je za 2 % manj kot v enakem obdobju lani. V prometnih nesrečah je umrlo 56 oseb (41 v enakem obdobju lani), kar je 37 % več oziroma 15 oseb več kot v enakem obdobju lani. Hudo telesno se je poškodovalo 326 oseb (376 v enakem obdobju lani), kar je 13 % manj kot lani v enakem obdobju, lahko telesno pa se je poškodovalo 2.958 oseb (3.228 v enakem obdobju lani), kar predstavlja zmanjšanje za 8 %. V prvem polletju 2017 smo zabeležili 55 umrlih udeležencev, 382 hudo telesno poškodovanih ter 3.143 lažje telesno poškodovanih.

Poletni meseci so tako z vidika statističnih podatkov v povprečju bolj kritični, zato želimo udeležence v prometu znova opozoriti na varno ravnanje v prometu. Vpliv visokih temperatur, neprilagojena hitrost, gost promet, pomanjkanje časa, izkušenj ter utrujenost so tisti dejavniki, ki povečujejo nestrpnost, zmanjšujejo pozornost, povečujejo lažni občutek varnosti ter zmožnost prilagajanja hitrosti in varnostne razdalje.

Leto 2019 se je začelo tragično – lepo vreme ustvarja varljiv občutek varnosti

Letošnje leto smo s slabšim stanjem varnosti cestnega prometa začeli že v mesecu januarju, ko je v prometnih nesrečah umrlo kar 10 oseb (2 v enakem obdobju lani), v mesecu aprilu je umrlo 12 oseb (9 v enakem obdobju lani) in junija 13 oseb (3 v enakem obdobju lani), kar je tudi posledica mile zime in lepšega vremena

Od strukturnih sprememb udeležencev v cestnem prometu je v prvih šestih mesecih letošnjega leta mogoče opaziti povečanje števila umrlih motoristov 11 ter 2 potnikov na motorju (6 motoristov in nobenega potnika lani), pešcev 11 (7 lani), kolesarjev 4 (3 lani), potnikov osebnih vozil 8 (7 lani) in voznikov osebnih vozil 16 (15 lani), kjer s prizme regijske porazdelitve Slovenije najbolj izstopata predvsem Goriška in Savinjska regija. Stanje se je poslabšalo na regionalnih cestah (letos 24 umrlih, lani 14), največ na regionalnih cestah I. reda. Delež umrlih tujcev na slovenskih cestah je v obdobju januar-junij 2015 znašal 2 %, v letošnji prvi polovici leta pa kar 21 %. Med tujci je bilo največ državljanov Bosne in Hercegovine.

Vzroki prometnih nesreč ostajajo že nekaj let isti, enako tudi v prvi polovici letošnjega leta: neprilagojena hitrost (19 prometnih nesreč s smrtnim izidom – 24 umrlih), nepravilna stran ali smer vožnje (12 prometnih nesreč s smrtnim izidom – 13 umrlih) nepravilno ravnanje pešcev (6 prometnih nesreč s smrtnim izidom – 6 umrlih).

________________________________

Veliko turistov bo na slovenskih cestah tudi konec tedna ter v ponedeljek. Poleg prometa med Avstrijo in Hrvaško bo zaradi kolektivnih dopustov v Italiji tudi močno povečan promet v Istri ter na avtocesti A1 med Italijo in Madžarsko.

Na Gorenjskem je pričakovati pogostejše zastoje pred predorom Karavanke proti Avstriji. Zaradi povečanega nadzora avstrijske policije se čakanje na prehodih z Avstrijo lahko podaljša tudi drugod (Ljubelj in Šentilj).

V četrtek bo promet povečan pri avtocestnem priključku Brezje na Gorenjskem in na izvozu Lesce.

Dela na našem območju:

R2-452, Jesenice – Hrušica, na Jesenicah, polovična zapora zaradi obnove cestišča do 28. 10. 2019.

R1-206, Kranjska Gora – Vršič, oviran promet zaradi sanacije podpornega zidu do 1. 9. 2019.

R1-209, Bohinjska Bistrica – Jezero, v Ribčevem Lazu, oviran promet zaradi del do 1. 9. 2019.

G2-101, Tržič – Ljubelj, Podljubelj – predor Ljubelj, polovična zapora zaradi nevarnosti skalnega podora in poškodovanega vozišča, možne so kratkotrajne 15 minutne popolne zapore.

R2-410, Tržič – Kokrica, v Seničnem, polovična zapora zaradi graditve pločnika do 1. 9. 2019.

R2-403, Češnjica – Škofja Loka, v Železnikih, oviran promet zaradi sanacije brežine do 2. 10. 2019. Med 8. in 17. uro so možne občasne, do 15 minutne popolne zapore.

R1-210, Kranj – Preddvor, med krožiščem Primskovo in Šucevo ulico, popolna zapora zaradi ureditve krožišča do 25. 9. 2019. Obvoz je urejen po vzporedni lokalni cesti mimo trgovskega centra.

R1-210, Kranj, Labore – Primskovo, zaradi sanacije Delavskega mostu prepoved za tovorna vozila nad 3,5 t.

R1-210, Škofja Loka – Medvode, v Škofji Loki, oviran promet, zaprt je levi zavijalni pas na Kidričevo cesto iz smeri Škofje Loke proti Medvodam ter desni zavijalni pas iz smeri Medvod proti Škofji Loki do 31. 8. 2019.

R1-210, Škofja Loka – Kranj, v Zgornjih Bitnjah, oviran promet zaradi del do 27. 8. 2019. Promet poteka ob gradbišču dvosmerno.

R1-210, Kranj, Labore – Primskovo, oviran promet zaradi sanacije Delavskega mostu do 20. 3. 2020. Promet poteka po enem pasu v obe smeri.

R3-639, Sp. Brnik – Cerklje, v Cerkljah na Gorenjskem, polovična zapora zaradi gradnje krožišča do 31. 8. 2019.

R3-639, Sp. Brnik – Cerklje, v Cerkljah na Gorenjskem, popolna zapora zaradi gradnje komunalne infrastrukture do 31. 8. 2019. Obvoz je urejen po lokalni cesti Cerklje – Dvorje – Češnjevek – Šenčur in po državni cesti do Spodnjega Brnika.

G2-104, Šenčur – Kranj, krožišče Primskovo, zaradi ureditve krožišča je do predvidoma 25. 9. 2019 promet skozi krožišče možen le od Kranja proti Šenčurju in obratno. Vozniki, ki prihajajo iz Škofje Loke lahko zavijejo le desno proti Šenčurju oziroma avtocestnem priključku Kranj vzhod. Obvoz za voznike, ki gredo proti Laboram ali Škofji Loki je urejen po lokalnih cestah na Cesti Staneta Žagarja, Cesti Jake Platiše in Cesti Rudija Šelige mimo trgovskega centra. Obvoz proti Preddvoru je urejen po vzporedni lokalni cesti mimo trgovskega centra.

 

________________________________________
S klikom na posamezne oznake na sproti obnavljajočem se interaktivnem zemljevidu cest na našem območju, se vam bodo prikazale podrobne informacije o dogajanjih na cestnem omrežju.
________________________________________

Preventiva:

»Z uporabo mobilnega telefona v prometu se zmanjšuje zbranost in pozornost voznika na ključne informacije iz okolja, zato povečujemo tveganje za nastanek prometne nesreče. Zato: NE UPORABLJAJTE TELEFONA MED VOŽNJO. Vozimo pametno, svetuje Javna Agencija za varnost v prometu.

TelefoniranjeNujna ustavitev – počivališče!

Prometne informacije

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

  • spletna stran promet.si,
  • operater na 1970 (klic ni brezplačen) ali odzivnik na 080 22 44,
  • mobilna aplikacija DarsPromet+,
  • družbena omrežja (@promet_si, @dars_si in www.facebook.com/vozimo.pametno),
  • prometni koledar,
  • prometne informacije radijskih postaj.


Delite: