web analytics
18. maja, 2022

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Različna usoda dveh bratov

Brata – fantoma je bilo ime Hermann in Albert – sta si bila le dve leti narazen. Odraščala sta na gradu Veldenstein blizu Nürnberga v Nemčiji. In kakor zna zgodovina ubrati čudna pota, se je kasneje žalostno ironično izkazalo, da je bil grad v lasti ljubimca njune matere, gospoda po imenu Ritter von Epenstein. Juda.

Hermann, starejši od fantov, je odrastel v glasnega, predrznega in vsiljivega mladeniča. Njegov brat Albert pa je bil bolj tihe sorte, vase zazrt mladenič, ki je požiral na tone knjig. Manj podobna si brata praktično ne bi mogla biti.

Hermann je bil star 19 let, ko se je na začetku prve svetovne vojne pridružil nastajajočim nemškim letalskim silam. V naslednjih 20 letih je postal razvpit kot vojaški pilot, letalski as, eden izmed ustanoviteljev Gestapa, rajhsmaršal in Hitlerjeva desna roka … ter vojni zločinec.

Njegov brat Albert je nacizem sovražil. Ko je ta zavladal v Nemčiji, se je preselil na Dunaj, vendar ga je nacizem dohitel tudi tam.

Izkazalo se je, da je Albertov priimek v tistih časih zelo uporaben. Možakar je namreč rešil kopico svojih judovskih prijateljev ter tudi popolnih neznancev, saj je mnogokrat preprosto ponaredil papirje in se podpisal z bratovim imenom.

Albert je celo v koncentracijska taborišča pošiljal tovornjake z “naročili za delavce” in nihče si ni upal preverjati “ukazov” desne Hitlerjeve roke … kakor so mislili nacisti. Tako rešene zapornike so nato v raznih gozdovih izpustili na prostost.

Po vojni pa ga je zloglasni priimek vseeno preganjal. Nove oblasti so ga sprva zaprle kot potencialnega vojnega zločinca. Izpuščen je bil šele na podlagi pričevanj 34 Judov, ki jih je rešil. Kasneje si ni in ni mogel najti službe, saj preprosto nihče ni želel zaposliti človeka s tako osovraženim priimkom.

Njegov brat je umrl kot obsojeni vojni zločinec dvajset let pred Albertom; v vojaškem zaporu je leta 1946 storil samomor … še preden je bila izvršena smrtna kazen z obešanjem.

Albert je preostanek svojega življenja preživel večinoma v alkoholni omami, preživljal pa se je s pomočjo majhne državne pokojnine.

Vse do njegove smrti leta 1966 so se mu na pragu njegovega doma znova in znova skrivnostno pojavljali paketi s hrano … darila tistih, ki jih je rešil in tistih, ki so njegova dejanja častili po božje.

Včasih so junaki ljudje, za katere človek nikoli ne bi pomislil, da so zmožni česa podobnega. Ampak oni so. Ker imajo dobro srce. In ker kljub neugodnim okoliščinam ne stojijo ob strani in čakajo, da bo neurje minilo … ampak preprosto … pomagajo.

Taka je zgodba bratov Göring.

———–

Če bi nam za naš trud radi dali za kavo, potem pa …
HVALA!OPOMBA: donirate lahko tudi, če imate čitalec kod:

 

Advertisements