web analytics
1. marca, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Razkritja o življenju na Gorenjskem – meso, ali zelje?

Vir fotografije: KLIK

Pišem: Marko LUKAN

Danes mi je pred oči prišel članek, ki me je … milo rečeno … presenetil. Nobenega razloga sicer nimam, da bi kaj dosti dvomil v navedbe iz članka (povezavo do originalnega teksta bom ponudil v nadaljevanju), saj gre za izdelek plačanih profesionalnih novinarjev v ugledni medijski hiši; oni pa menda vedo, o čem pišejo in se o zadevah tudi konkretno prepričajo. Mar ne? Bi pa ob vsem skupaj vseeno dodal nekaj komentarjev in misli, ki mi – kot povsem povprečnemu Gorenjcu – ob prebranem padejo na pamet.

Kje na Gorenjskem se živi najbolje?

Gre namreč za članek, v katerem je zapisano, da se od vseh 212 občin, ki jih naša državica premore (naveden vir za zapisane ugotovitve), najbolje živi prav v eni od gorenjskih občin. Upoštevali so tudi parametre, kot so – koliko je zadolžena posamezna občina, kako zdravi so njeni prebivalci, kakšna je splošna varnost ter koliko avtov (tega slovenskega statusnega simbola) premorejo na 100 prebivalcev.

Boste presenečeni, če zapišemo, da je to Občina Cerklje na Gorenjskem? Jaz sem bil. Berite dalje … še vedno se pogovarjamo o vseh 212 slovenskih občinah. Za Cerkljami na drugem mestu je zapisana Občina Žiri, za Žirovci pa Občina Gorenja Vas – Poljane. Hočete še? Na 4. mestu najboljšega življenja v Mat’ kurji je Občina Železniki. Peta? Občina Šenčur. In tako imamo Gorenjci pet občin, v katerih se v Sloveniji očitno živi najbolje. Med najvišje uvrščenimi desetimi je kar sedem gorenjskih občin. Mestna občina Kranj je sicer uvrščena na 18. mesto, kar med 212 občinami niti ni videti slabo. Ostali “večji” in pomembnejši kraji s svojimi občinami (Radovljica, Bled, Bohinj, Tržič, Jesenice, Domžale, Škofja Loka …) na odklenjenem članku v tem kontekstu niso vidni.

Ker smo pa ravno omenjali – paradoksalno je, da so Cerkljani med 212 občinami šele na 162. mestu na lestvici varnosti v občinah. So pa zato znova pri vrhu pri motoriziranosti: v občini na 100 prebivalcev premorejo kar 59,23 avta, v povprečju starega devet let.

Morda sem bil presenečen, a najbrž preprosto zaradi tega, ker o teh rečeh prej pač nisem razmišljal. Treba je namreč vedeti, da k tovrstnim ugotovitvam o Občini Cerklje na Gorenjskem levji delež prispeva Letališče Brnik, ki statistično sodi pač v to občino. Tu pa že pridemo do drugega dela članka:

Kje na Gorenjskem so plače najvišje?

Najvišje statistične plače na Gorenjskem so seveda tudi izplačevane v Občini Cerklje na Gorenjskem (povprečje: 2450 EUR bruto). Gre pa za tako visoko povprečje, ker je v omenjeni občini “doma” Kontrola zračnega prometa Slovenije, v kateri svojim 222 zaposlenim povprečno izplačujejo 6525 EUR bruto plače (neto cca 3600 EUR). Vse to še – brez dodatkov, upoštevanja minulega dela in vzdrževanih članov. Do takih podatkov so se pač prikopali ustvarjalci omenjenega članka.

Drugi najbolje plačani so v Občini Šenčur s 1720 EUR povprečne bruto plače, tretji pa – presenečeni boste – v Občini Jesenice, kjer povprečna bruto plača v minulem letu znaša 1707 EUR.

Na Gorenjskem so po teh podatkih najslabše plačani v Občini Bohinj, kjer povprečna bruto plača znaša 1335 EUR.

Ostalo

V nadaljevanju avtorica – očitno dobro obveščena in opremljena s statističnimi podatki – ugotavlja še, da je v regiji največ nezaposlenih registriranih v Mestni občini Kranj (1634), sledijo pa Jeseničani (490) in Škofjeločani (469).

Največ ljudi znotraj enega podjetja beležijo v škofjeloškem LTH Castings (1816), sledita pa kranjski Goodyear Dunlop Sava Tires (1538 zaposlenih) ter Acroni Jesenice (1372). Slednje podjetje – torej Acroni – je v zadnjem letu med gorenjskimi podjetji tudi ustvarilo tudi najvišje prihodke v regiji. Le-ti so znašali 445,21 milijona evrov.

V članku razkrivajo tudi, da so na Gorenjskem najdražja stanovanja v Kranjski Gori, najdražje hiše pa na Bledu. Cene tako stanovanj, kakor tudi hiš, so pri tem najnižje na Jesenicah.

Ob tem omenjajo tudi nakupe bohinjskih hotelov, ki so po novem v lasti kriptomilijonarja Damiana Merlaka.

Vir fotografije: KLIK

Komentar

Pravzaprav ne vem, kaj naj bi si ob vsem tem mislil. Kaj si ob teh podatkih mislijo “navadni” občani Občine Cerklje? Morda upokojenci z nekaj sto evri mesečne pokojnine? Kaj si o tem, da imajo podjetje z najvišjimi prihodki v regiji mislijo na Jesenicah, kjer ta isti delodajalec ne zmore in ne zmore dostojno naslediti nekdanje Železarne Jesenice pri podpiranju nekdaj najuglednejšega slovenskega športnega kolektiva … ki pa je v zadnjih letih žal v vseh pogledih daleč od stare slave. Kaj porečejo o visokih uvrstitvah v Žireh, Gorenji Vasi – Poljanah, Železnikih? Kaj menijo o cenah stanovanj ter hiš v Kranjski Gori in na Bledu. In kaj, konec koncev o neslavnem capljanju za ostalimi mislijo v Bohinju?

Damian Merlak
Vir fotografije: KLIK

Takih vprašanj bi bralcem lahko zastavili mnogo.

O sami statistiki pa le tista znana misel: je že res, da pokaže marsikaj, ampak bistva pa vedno skrije. Najbrž bo držalo, da je ves segedin zgoraj posledica tega, da se nekateri obilno lahko mastijo z mesom, večina pa otepa zelje, mar ne?

Kaj o teh podatkih mislite vi, dragi Gorenjci?

OPOMBA: originalni članek avtorice Tine Petrovčič si lahko preberete tukaj: KLIK
Ostali aktualni prispevki

Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK

(Visited 4 times, 1 visits today)

Morda ste zgrešili