web analytics
24. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Razglednice iz nekih daljnih časov

Dragi Jeseničani!

Tako, kot mi z nostalgijo gledamo na stare fotografije Jesenic iz nekih drugih časov, zraven pa se sprašujemo, ali v resnici prepoznamo okoliš … tako bodo menda nekoč zanamci “odkrivali” naše fotografije, zapise … verjetno na nek način tudi spletne strani.

Ob ogledu tovrstnih fotografij človek spozna, kako čas teče in kako se z njim spreminjajo stvari, okolje … Z njimi pa tudi vsi mi. Tako znani pogledi vsebujejo stavbe, ki jih že leta, v nekaterih primerih tudi desetletja – ni. A kakorkoli obrnemo – če se stvari spreminjajo, to pomeni, da – živijo.

Ko človek neke spremembe živi, jih najbrž niti ne opazi prav dosti. Se jih ne zaveda. Ko pa primerja foto-dokaze minulih časov, pa hitro znova postane jasno: nekoč se je v našem mestu kadilo. Res se je kadilo. Vse naokrog je bil prah, zaradi katerega se je Jesenic prijelo ime: mesto rdečega prahu.

Potem se pa ob ogledu vsakdanjih prizorov, a tako drugačnih, človeku kar same vsilijo misli o tem, kako minljivo je vse skupaj. Spomin prikliče misli na ljudi, ki jih že dolgo nismo videli, na take, ki jih med nami ni več. Pojavijo se misli o prednikih, njihovem načinu življenja in vprašanja, kako bi na vse skupaj danes gledali oni …

V posameznih primerih – kakor je ta na zgornji fotografiji – se človek zavé, da s(m)o pred leti v mestu že imeli zadeve, na katere smo zdaj bodisi ponosni, bodisi se okrog njih spletajo polemike.  Govorim o mostu čez “bohinjsko železno cesto”. Tudi vile v ozadnju bi se pisec tega prispevka lahko spomnil, a je bila v mojih otroških letih že zelo v slabem stanju in – nenaseljena.

Dimnikov, iz katerih se je kadilo, danes (k sreči?) ni več. Tudi kake stavbe ne, a pogled na določeno sceno takoj predstavi “upgradano” verzijo današnjih podob. Nekaterim stavbam pa tudi zob časa ni škodoval. Še danes stojijo in kot spomenik nekih drugih časov ponujajo nove vsebine.

Vsaj upamo, da je temu tako, mar ne?

Ampak – kakor rečeno že prej – Jesenice živijo. Naj bo še dolgo tako!


Advertisements