web analytics
15. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

RADOVLJICA – še naprej branju prijazna občina

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo so Občini Radovljica za nadaljnja tri leta podaljšali naziv Branju prijazna občina. Naziv je bil podeljen za posvečanje posebne pozornosti knjigi, bralni pismenosti in kulturi. Občina Radovljica je naziv prvič prejela že v letu 2017, ko je bil projekt Branju prijazna občina tudi uveden. V skladu s pravili projekta je bil naziv je veljaven tri leta, po tem obdobju pa  mora vsaka prejemnica naziva strokovni komisiji ponovno predstaviti rezultate na tem področju.  

 

Kot so zapisali v Združenju splošnih knjižnic, so občine pomembni dejavniki pri spodbujanju branja. V času tako imenovane epidemije prav branje in dostopnost do fizičnih in spletnih gradiv omogočajo državljanom, da krepijo svoj duh, bolj kakovostno preživljajo čas, ko je onemogočeno prosto gibanje, prav tako pa se lahko s pomočjo branja nadaljujejo izobraževalni procesi na daljavo.

Knjižnice ter kulturne in druge institucije v posameznih lokalnih skupnostih so se v tem času izkazale še za posebej pomembne. Zelo sicer šepa podpora z državne strani. Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal ravno z namenom, da občine spodbudi k aktivnemu delovanju v lokalni skupnosti in povezovanju med različnimi organizacijami za izboljšanje bralne pismenosti in bralne kulture. Občine v svoji vlogi izkazujejo odnos do knjižnične dejavnosti kot obvezne javne službe in predstavljajo tudi vse ostale dejavnosti lokalne skupnosti na področju branja.

Vir: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
3 min read